Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2012. október 10.Tanulságos dévérezés

Hozzászólások (1 db)

A legtöbb horgászatomon általában arra horgászok, ami jön. Nem jellemző rám, hogy kifejezetten egyetlen fajra hegyezném ki a horgászatomat. Van persze elsődleges „célhalam”, de azt kijelenteni, hogy kizárólag rá horgászom, csak őt foghatom, nem merem. Másoknak azonban más rugóra jár az agyuk, és meghatározzák, hogy konkrétan mire szeretnének horgászni, és az egész pecát ennek a célnak szentelik alá. Adott halra speciális etetőt, csalit használnak. Gergővel, a Tubertini-Maros Mix egyik versenyzőjével beszéltem meg egy közös horgászatot, és ő volt az, aki miután megtudta, hogy a vízben szép dévérek is élnek, kijelentette, hogy akkor ő ott, kizárólag dévérezni szeretne. Én is fogtam már szép példányokat belőlük, de jellemzően inkább csak színesítették a zsákmányt, és be-befurakodtak a pontyok-kárászok közé. Céltudatosan nem horgásztam még azon a vízen rájuk, és mivel egy jellemzően pontyos vízről beszélhetünk, kíváncsian vártam, hogy Gergő mégis, ezt hogyan is képzeli?

Tanulságos dévérezés

 

Magamban eleve kudarcra ítéltem a próbálkozást, gondolván arra, hogy a sok ponty miatt a dévéreknek esélyük sem lehet a csalihoz férni. Mikor Gergő közölte, hogy ráadásul rakósbottal fog horgászni, még inkább megugrottak a fogadási esélyeim. A víz mély, meredeken zuhan le, és kavicsbánya tóként gidres-gödrös az alja. Megegyeztünk abban is, hogy én matchbottal fogok horgászni, teljesen más etetővel, hogy még csak véletlenül se befolyásolhassam a dévérek érkezését. Mivel barátom igen eltökélt volt a dévérek ügyében, kíváncsian vártam, hogy mi fog ebből kisülni.


Gergő etetőanyagból pontyosat választott...


...amit tovább aromázott

Intenzív eper illat és beszédes szín

A dévéreknek azonban földes szúnyogot kevert

Kora reggel találkoztunk a tó partján, és egymástól tisztes távolságba pakoltuk le a ládáinkat. Nem kapkodtunk, az etetőanyagot is ott helyben kevertük be. Gergő Maros Mix Ponty Special és piros Ponty Special 1:1 arányú keverékét keverte, amihez kevés aromaport is adott. Szándékosan nem dévéres kaját választott, nekik az előre bekevert földes szúnyogot szánta. A kellemes eper aromájú keverékre ők is fel fognak figyelni, ahogyan a pontyok is ráállnak az édes-fűszeres dévéres kajákra, így az etetőanyag pontyos vagy dévéres mivoltára nem sokat adott barátom. A lényeg, hogy legyen finom, csábító a keverék, olyan, amiben minden hal megtalálja a számára fontos alkotókat. Én nem bízván a dévérek nagyobb tömegben történő megjelenésében, kimondottan pontyozni készültem.

Barátom rakós bottal...

...én sliderrel szerelt matchbottal készültem

Matchbotokat nyitottam ki, egy 420-as Tubertini T-Matchet, ami ideális az általam nagyon kedvelt slider úszóval történő horgászathoz, és jó öreg Carbonaktivomat ha véletlen víz közt kellene horgásznom. Egy olyan etetőt választottam, ami nevében a Seed, azaz magvak szót hordozza.  A Maros Feeder Method Seed Mix egy mogyorós-kesudiós, mikropellettel dúsított nagyhalas keverék.

Az én keverékem a Method Seed Mix-re épültTartalmas, mogyoró illatú, édes keverék...

...amihez kevés édes kukorica aromát öntöttem. Ezt az aromát érdemes vízzel elkeverni, mert a jelek szerint igen sűrű. :)

Többféle roppantott magot tartalmaz, világos színű, igen tartalmas keverék. Mikor kiborítottam a zacskó tartalmát, rögtön éreztem a kellemes, édes, finom mogyoró illatot. Szokásomhoz híven, bele is kóstoltam az etetőbe, és nem is kellett csalódnom. Ízében is azt tükrözte, amit illatában. Akár süteménybe is tölthetném. A kajámhoz egy kis édes kukorica aromát öntöttem, amit előtte vízben oldottam fel. A méz sűrűségű, édes aroma, ugyanis ha nem oldjuk fel, nehezen kezelhető. Ellenben kevés vízben feloldva, hát ponty legyen az uszonyán, amelyik szó nélkül elúszik mellette. Mivel Gergő elhozta az otthoni barkács készletét, gyorsan megkevertük az etetőinket. Természetesen nem kezdtük rögtön bedobálni a gombócokat a vízbe, előtte alapos meder feltérképezés következett.

Az alapos mélységmérést követően...

A gombócokat a spicctől visszább dobta be Gergő

Gergő a rakóssal egy rézsűre horgászott, amelynek az alját csak kilendített szerelékkel érte el, így úgy döntött, hogy 11 méterre kezd etetni, és fokozatosan fog egyre beljebb horgászni, ahogyan a halak várhatóan befürdik az etetőt. Az eresztéket is úgy lőtte be, hogy minden hossznál érintse a meder alját. Az alapozó gombócokat még a 11-es bottól is visszább dobta, és inkább egykezes, lazára gyúrt gombócokkal alapozott, hogy azok ne guruljanak le a rézsűn. Én csúzlival lőttem be a slider köré a gombócokat, nálam egyenletes, sík meder volt. Gergő nyitott egy kis dévérrel, amin felbuzdulva, kezdetét vette a földes szúnyogos keszegezés. Kis adagokban kopogtatta a dévérek ajtaját, amin sorra léptek be a szebbnél szebb dévérek.

Először egy kisebb...

...majd szép, gumit nyújtogató...

...darabosabb keszegek jelentkeztekÉn lepődtem meg a legjobban, hogy lám, a pontyok közül csupán a föld használatával milyen szépen kiválogatta barátom a dévéreket. Ráadásul nem is az apraja jelentkezett, szépen nyúlt a gumi a rakósból. Amíg a földes szúnyog kitartott, addig pontyok nem vették fel a csalit.

Csali kombináció

A föld elfogyott, jöhet az etetőanyag!

Ez már nem dévér lesz!

Csak dévérek sorakoztak Gergő horga előtt, igazolva cimborám elképzelését. Magamban megsüvegeltem, hiszen egyrészt pontyos vízen dévéreket kergetett, másrészt mindezt tökéletesen végre is tudta hajtani. Hiába, a versenyzői vér nem válik vízzé. A föld elfogyása után, mikor már csak etetőanyagot, és csontit kaptak a halak, a pontyok vették át a dévérek helyét. Ezt sem bánta Gergő, legalább gyakorolhatta a finomabb szereléken történő fárasztást.

Edzésben kell tartani magát a horgásznak!

Útban a merítőbe

A pontyok vették át...

...a meglepődött dévérek helyét

Ki tudja, melyik versenyen jön majd jól, a begyakorlott mozdulatsor? Kuriózumnak egy vicsege is beköszönt, de érdekes mód, dévér már egy sem.


Tokkal-vonóval

Mi volt a helyzet nálam? Mivel én csak pontyokra készültem, a sliderrel kezdtem a horgászatot. A stabil, nehezebb cuccon sem kellett sokat várni az első jelentkezőre. A csonti csokorral feldíszített horgom egy szép pontyocska vette fel. Amíg az idő borongós, felhős volt, nem láttam felszíni mozgást, folyamatosan a fenékre lefektetett csalira volt érdeklődés. Nálam több tok is tiszteletét tette, keszeggel azonban nem találkoztam.

Én csúzlival etettem...

...igyekeztem az úszó elé célozni. Néha sikerült. :)

Már tolja

Kezdődhet a móka

Jajj, de szeretem ezt a látványt!

Akrobatikus lábgimnasztika. -5 pont

Azért örülhetek

Ahogy kisütött a nap, a slider elhallgatott

Gergő pedig csak húzza

A hozzájuk mérten durva szerelék miatt, ez nem is volt csoda. Később, ahogy a polárok lekerültek rólunk, a víz felszínén sejtelmes burványok jelezték, hogy a halak a felső rétegekben keresgélnek. Ezt megerősítette az a tény is, hogy a sliderre több kapásom nem volt, ellenben folyamatos beleúszások jelezték, hogy a halak fél vízen tartózkodnak.

Itt az ideje váltani! Lőtt csonti...

Szép kis csokréta

No persze erősebb, nagyobb horog!

Gyorsan elő hát a könnyebbik szereléket, és folyamatos csonti lövés mellett kezdtem a vízközti pontyozást. Jól sejtettem, a potykák vadul ugrottak a vízbe hulló csontikra, alaposan megcsavarva néha a matchbot spiccét.

Agresszív ponty támadás

Nem adja könnyen

Fél vízről

Kifejezetten jól szórakoztam én is, bár töredelmesen be kell vallanom, hogy ha verseny lett volna, akkor Gergő bizony csúnyán elnáspángol, hiszen ő is ugyanolyan ütemben húzta rakón a pontyokat, mint én. Ellenben a kora reggeli dévér invázióval tetemes előnyre tett szert. A tokokat, keszegeket persze azonnal szabadon engedtük, de az aranyhasúakból előzetes engedélykérés után eltehettünk néhányat, hogy egy közös fotó után ők is mehessenek vissza.


Gergő csak pontyos terítéke

Az enyém is csak pontyos, így Gergő a dévérekkel alaposan rámvert

Összegezve a napot, el kellett ismernem, hogy igenis lehetséges a sok ponty között is szép dévéreket fogni, ha valaki erre adja a fejét. Tanulságos volt Gergő bemutatója, hiszen egy versenyen, ha a front miatt a potykák nem esznek, akkor a dévérekkel bizony lehet menteni azt, ami még menthető. Megköszöntem barátomnak a bemutatót, amiből én is tanulhattam. Ki tudja? Lesz még verseny, ahol még én is hasznosítani tudom majd a látottakat.

 

 

Polyák Csaba (csabio)

Fotók: Futó Márton


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2012.10.11. 20:46

Helló!
Szeretnék gratulálni ehhez a fantasztikus íráshoz ,és a horgászathoz egyarát!:D Ebből én is sokat tanultam, és remélem ezeket a tanulságokat hasznosítani is tudom majd.
Üdv:Krisztián(Gergő szomszédja)!


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV