Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2012. október 17.KöltségHATÉKONY dévérezés Varsolcon!

Hozzászólások (0 db)

Az angol horgászlapokban, mindig irigykedve olvastam azokat a cikkeket, amelyekben a brit mesterek egy fél zacskó pelletet felhasználva akár egy mázsányi pontyot is képesek zsákmányolni. Azt is érdemes megemlíteni, hogy ők ezt a módszert olyan intenzíven telepített "bérhorgász tavakon" használják, ahol a halakat rendszeresen pellettel etetik és ennek köszönhetően pikkelyes barátaink előbb-utóbb ,,hallisztfüggők’’ lesznek.
Mivel Kolozsvár környékén nem találtam olyan tavat, ahol a pelletes módszert eredményesen bevethetem, úgy döntöttem, hogy az alacsony költség, de magasfokú eredményesség alapelvet megpróbálom alkalmazni az egyik kedvenc dévéres vizemen, Varsolcon.

KöltségHATÉKONY dévérezés Varsolcon!

Etetőanyag és csali választás

Az aznapi horgászatra, a fentebb megfogalmazott törekvésemhez híven, a Maros Mix Seria Eco nevezetű etetőanyag családjára esett a választásom. Ez a család a Maros Mix "low-cost" azaz alacsony árpontú kategóriájának is nevezhető, amelyhez nemcsak a kedvező árfekvés hanem a kiváló minőség is társítható. A varsolci dévéreknek 1 kg Serie Eco Hidegvizi keszeg és 1 kg Serie Eco Pörkölt kombinációját választottam, amihez 3 kg ,,Terre de Vakondtúrás'' földet kevertem. Ezt a földet a horgásztó melletti erdőben leltem, miközben hajnalban folyó ügyeimet intéztem ...
Viccet félretéve, tényleg egy jó minőségű földet találtam, melynek használatát két tényező indokolja. Az egyik az, hogy Varsolcon 4 méteres vízmélységben horgászunk, ezért célszerű nehezíteni a kaját, annak érdekében, hogy minél pontosabban érjen a meder aljára. A hideg vízben ez hatványozottan is igaz, mivel kevesebbet kell etetnünk és fontos, hogy az élőcsali, amit a kajával bejuttatunk ott érjen feneket, ahol később horgászni fogunk.
Egy másik előnye a föld használatának az, hogy csökkenti az etetőanyag tápértékét, ennek eredményeként a halak nehezebben fognak eltelni vele.
,,Terre de Vakondtúrás''

A föld tele van mindenféle törmelékkel, ezért célszerű  átrostálni! A Tubertini kesztyűjével kímélhetjük a kezünket!

A földet mindig a megnedvesített etetőanyaghoz kell adagolni ellenkező esetben a kész keverékünk nem lesz megfelelő állagú

A etetőanyag készen!-Jól látszanak a keverékben az aprócska föld rögök

A kész, átrostált keverékhez még 250 ml forázott pinki-csonti kombináció került, amit otthon, előre elkészítettem. Csaliként a szúnyoglárva működött volna a legjobban, de ennek hiányában csontit és pinkit vittem magammal.
A kész keverékhez  2,5dl forrázott pinki és csonti került


A mai menü a dévérek számára

Érdekességképpen megjegyzem, hogy az etetőanyagra és csalira ráfordított összeg nem haladta meg a 15 lejt (kb. 1000 Forintot). És a horgászat végére még maradt is a halak csemegéjéből...

Felszerelés

A felszerelés minden egyes elemét a hidegvizi keszegezéshez próbáltam igazítani, ami tulajdonképpen abból állt, hogy mindent a végletekig lefinomítottam. A nyáron jól működő 1 mm-es latex gumikat 0,8 mm-esre cseréltem. A vékonyabb gumi megengedte a kisebb, 18-20as Tubertini Serie Pink horgok használatát, melyeket 0,074-es Tubertini Fluorine előkezsinórra kötöttem. Az előkém hossza 15 centi volt. Annak ellenére, hogy a vékony előkezsinorhoz egy 0,10es főzsinor is passzolt volna, én mégis egy 0,12-es Tubertini Evo Silvert használtam. A vastagabb zsinór nehezebben gumbancolódik és sokkal több variálási lehetőséget biztosít abban az esetben, ha megjelennek a testesebb halak és fel kell tennünk egy vasttagabb előkét.
A főzsinórra a nyújtott testű, üvegszál antennájú Maros Mix Seria 58-as úszókat szereltem, amelyek látványosan jelzik akár a legfinomabb feltolós kapásokat is és immár klasszikussá váltak számomra a dévéres, bodorkás horgászat során.
A finom dévérhorgászat nélkülözhetetlen kellékei

A főólmozás 35 centiméterre került a horogtól és ezt két darab 8-as méretű jelzőólom követte, amelyek 10 centire voltak széthúzva egymástól.


Az ólmozás


A horgászatra három darab négy tagos topszettet pakoltam ki a táskámból, amelyekre 0,75; 1 és 1,5 gramos úszóméretű szereléseket rögzítettem, felkészülve a gyakran változó körülményekre.

Horgászat

Alapozó etetéshez készülődve öt darab mandarin méretű, forrázott pinki-csontival fűszerezett gombócot gyúrtam és kupakkal toltam be őket a 13 méteres rakós spiccéhez. A gombócokat a vízfelszíntől egy méteres magasságból pottyantottam a vízbe, mivel ezáltal egyenesebb vonalban süllyednek a fenékre, és a vízbeérést követő koppanó hang sokszor mágnesként vonzza a tó dévéreit.
A dévér csemege etetőcsészében feltálalva

Már a horgászat elött eldöntöttem, hogy a kaját szigorúan kupakkal fogom bejuttatni azért, hogy a halakat egy minnél kisebb területre koncentráljam. Célkitűzésem az volt, hogy minimális mennyiségű kaját és élőanyagot juttassak a vizbe, de azt minél pontosabban tudjam megtenni. Ha nyáron horgásztam volna, akkor annyiban tértem volna el a mostani etetésemtől, hogy a  nagyobb mennyiségű, élőanyagtól mentes etetőanyagot kézzel dobtam volna be, de az élőcsalit tartalmazó földet szintén kupakoltam volna.
A pontos etetés a sikeres dévérezés egyik  záloga

A horgászatot a legfinomabb szereléssel kezdtem. Az érintőn felkínált pinki csalival érdekes mód, az első 20 percben szinte csak bodorkákat fogtam. Ez kissé meglepett, mivel a nyáron a dévérek általában azonnal rárontanak a finom csemegére, de úgy látszik, hogy a hideg vízben ,,slow motion''-ban mozognak és több időre van szükségük, hogy a horgászhelyünkre tévedjenek. Egy fél óra elteltével azonban megérkezett a dévérek serege és nem tudom mit műveltek az apró bodorkákkal, de attól a perctől kezdve csak dévért fogtam. Na, ilyenkor jönne jól egy vízalatti kamera...
Megérkeztek a szákolós dévérek is!

A betolom-bevágok-röptetem mozdulatsort megismételhettem körülbelül hússzor, amikor feltámadt a szél és a jobb csalivezetés érdekében egy másfél gramos úszóra kellett váltanom. Ezt a méretet az erős szembe szél mellett is előre tudtam lendíteni és még eléggé finom volt ahhoz, hogy észrevegyem az erőtlen dévérhúzásokat.
A ráetetést a horgászat folyamán tyúktojásméretű gombócokkal végeztem, amelyekbe egy kevéske forrázott pinki-csonti kombinációt szórtam és szintén kupakkal juttattam a vízbe.
Az ütemes ráetetést most is díjazták a dévérek!

Apró trükk

A dévérek röptetése elött érdemes a topszetett a vizzel párhuzamosan tartva oldalra húzni és azután függőleges pozicióba visszatérve kiemelni a halat. Ennek köszönhetően a dévér sokkal nyugodtabban fog viselkedni a kiemelést követően, nem fog ficánkolni a levegőben. Vigyázzunk arra, hogy ez a mozdulatsor minnél folyamatosabb és nyugodtabb legyen, mivel ellenkező esetben a dévér könnyedén lepattanhat a horogról.
A topszettet oldalra húzzuk...


...majd függőlegesen tartva kiemeljük a dévért...


...és várhatóan nyugodtan fog viselkedniC&R-egy gyors fotózás után a halak visszanyerték a szabadságukat

A 4 órás horgászat ideje alatt körülbelül 5 kiló dévért sikerült fognom, ami azt bizonyítja, hogy egy sikeres peca érdekében nem feltétlen kell túl mélyre nyúlnunk a pénztárcánkba!

                                                                                                                  Írta: Koszorus Botond
                                                                                                                  Fotók: Albert Norbert
Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV