Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2012. november 19.Halőr a vízparton

Hozzászólások (0 db)

Susog a nád, a szél simogatja. A békák kuruttyolása messzire hallik a csendben, él a víz, él a vízpart. Hirtelen elcsendül minden és enyhe feszültség lesz tapintható a levegőben, mikor megérkezik a halőr. A horgász és a haltartóban pihegő halak is sorban kell hogy álljanak, az ellenőrzés alkalmával. A tekintély akkor érett, ha a giliszta sem moccan a dobozban. Az okmányok rendben és semmi szabálytalanságot nem találtam, így egy kis beszélgetés után megköszönöm a közreműködést és további jó horgászatot kívánok.

Halőr a vízparton

Azt hogy szenvedélyes horgász vagyok, sokan tudják rólam, de azt, hogy főállásban egy horgászegyesület halőre csak kevesen. A Hajdú-Bihar megyében található, mintegy 18 hektáros vízfelülettel rendelkező Kajánszíki horgásztó, Hajdúböszörménytől 12 kilométerre található. Bátran kijelenthető, hogy a Hajdúság legjobb egyesületi vize. Persze ehhez szükség volt a rajta gazdálkodó Hajdúböszörményi Bocskai Sport Horgász Egyesület vezetőségére és áldozatos tagságára egyaránt, hisz közösen rengeteg munkával érték el, hogy bárki teli haltartóval, a horgászat élményétől felpezsdülve térjen haza. A halállomány mellett, legalább akkora büszkesége az egyesületnek a vízparton betartott rend, itt nincs szabálytalankodás, nincs rablás. Az itt horgászók példásan viselkednek, ami ritkaság a mai világban, de többedmagammal nekünk sikerült hosszú idő alatt elérnünk ezt.

A hatalmas vízfelület azonnal szemet gyönyörködtet

A tó hossza több mint 600, szélessége pedig 350 méter átlagosan. Itt aztán lehet dobálni!

Ma is a vízparton vagyok, de nem dolgozom, ma horgászni jöttem. Nem készülök versenyre és nem tesztelek ma semmit, csak egyszerűen egy kis method feederezésre jöttem, némi halzsákmány reményében. Hobby horgászatok alkalmával és kisebb versenyeken is előszeretettel alkalmazom ezt a módszert, mert rendkívül eredményes a célzott pontyhorgászatban. Kevésbé pörgős, mint a finomszerelékes feederezés, de ettől függetlenül nagyon eseménydús és szórakoztató tud lenni. Na, és persze lássuk be azt, hogy a hazai feederezők jelentős tábora kizárólag ezt a módszert alkalmazza, ami nem véletlen. A mai napon egy nyugodt, kevés felszerelést igénylő, de eredményes horgászatra vágytam, hogy kissé kikapcsolódjak a versenyek után.

A felszerelés:
A mai napon két 3,90-es heavy feedert hoztam magammal, hozzá illő orsókkal, melyek dobjára 0,20-as Tubertini Special Carp zsinórt csévéltem. Ez a zsinór a legkomolyabb elvárásoknak is megfelel, igaz ez az árában is tükröződik, cserébe viszont egy elnyűhetetlen, hihetetlen csomótűréssel rendelkező, sötét színű, erős zsinórt kapunk, ami garantáltan nem hagy cserben bennünket. Ennek a végére egy 0,35-ös Tubertini Gorilla zsinórból kötött dobóelőkét teszek, ami kibírja az erős dobásokat is. Ha mindez kész van, akkor már csak a tényleges szereléket kell elkészíteni. Ez azonban ezúttal nem az én kezem munkája, hanem a kétszeres Feeder Egyéni Magyar Bajnok, Feeder Egyéni Világbajnok és Feeder Csapat Világbajnoki Ezüstérmes Erdei Attiláé! Attila ugyanis ettől az évtől kezdve előre kötött method feeder szerelékeket készít a horgászok számára. A szerelékek négy különböző méretben, 20-25-30-40 grammosban kerülnek forgalomba. Ezekből mindenki kiválaszthatja a felszereléséhez leginkább illőt.

Azoknak, akiknek nincs idejük,de biztosra mennek

Nekik készült ez a szerelék, ami minden ízében kiváló elemekből áll

Egy gyors mozdulat és máris bevetésre kész a felszerelésünk

Olyan kényelmes megoldás ez, hogy máris hátradőlhetnék, mivel nem kellene szerelgetnem, de most mégsem ezt teszem. A fonott előkezsinóron lévő csomómentes kötéssel megkötött horgot ezúttal, egy fluorocarbonhoz rendkívül hasonlító előkezsinóron megkötött parányi horogra cserélem. Ennek oka, hogy napok óta egyáltalán nem eszik a hal. Annyira nem, hogy egy-két napja a helyi horgászok is alig fognak. Mivel nekem éppen ez a nap jutott a horgászatra, elhatároztam, hogy nem törődöm bele a sorsomba és megpróbálok lefinomítani, és így túljárni a halak eszén. A „bivalyerős" 0,18-as Tubertini Fluorine előkezsinór végére egy Serie 511-es típusú, erős horgot kötöttem 14-es méretben. Igaz ezzel a kombinációval óvatosan kell fárasztani a pontyokat, de így legalább kapásra tudom bírni majd őket. A horogra csontit, gilisztát és apró puffasztott rizset-búzát szántam, hátha ezekre mégis elcsábulnak.

A nyerő páros, apró de erős horog és lágy áttetsző előke

Etetőanyag:

Ezúttal nem sokat bíbelődtem az etetőanyag összeállításával, igyekeztem egy egyszerű, de hatásos keveréket készíteni:

2 kg Maros Mix Method Halibut
½ flakon Maros Mix Halibutos Aktivátor
1 doboz csemegekukorica, kevéske csontiA Method Halibut etetőanyag a pontyok nagy kedvence

A horgászat megkezdése előtt mindkét botomat azonos távolságra, mintegy 60 méterre húztam ki. Mivel jól ismerem, a tavat tudom, hogy ebben az időszakban ez az ideális és egyben a kényelmesen elérhető távolság. Külön etetőbotot ezúttal nem készítettem ki, ennek egyszerű oka, nem alapoztam. A napok óta tartó étvágytalanság, az aznapi fronthatás és rossz légnyomás ösztökélt rá, hogy alapozás nélkül, de két bottal folyamatosan frissítve horgásszak. Így a kevéske etetőanyagra mégis odatévedő egy-két halat próbálom horogra csábítani. Meggyőződésem, hogy egy tetemes mennyiségű alapozás után messze továbbálltak volna az amúgy sem éhes halak. Így kezdtem hát neki a horgászatnak. Tudtam, hogy idő kell, mire rám találnak a halak, ezért nem csüggedtem az első óra kapástalansága miatt.

Repülésre felkészülni!

Ilyen kapástalan időszakban hajlamos az ember figyelme lankadni, de most ez sem baj, mert ma csak a saját örömömnek horgászom, ma az is belefér, ha lemaradok kissé. Attól függetlenül, hogy gondolataim messze jártak, az első pár húzásra villámgyorsan bevágtam. A megakasztott hal nem volt nagy, szegény nem tanúsított különösebb ellenállást. Hamar kicsévéltem és megszákoltam az illetőt, mely egy kárász személyében kopogtatott be hozzám. Az élőcsali és a viszonylag kis horog óhatatlanul is azt eredményezi, hogy gyakori vendégek a kisebb-nagyobb kárászok, keszegek, ami valljuk be egy kora tavaszi, vagy éppen késő őszi időszakban kellemes horgászatot ígér. Most nem hideg még a víz, viszont a halak kapókedve igen csekély, és a finom szerelékkel lehet némi esély a keszegfélék között rátalálni egy-két pontyra. A kárász után ismét félénk kapásra vágok be, melynek elkövetője ezúttal egy dévérkeszeg. Kezdenek rám találni, jól szórakozom velük.

Maszatolós kapásra gyors válasz,

Íme, itt az első jelentkező

Csak sorjában, mindenkire sor kerül

Várom a következő kapást, hátha az már ponty lesz. A horogra egyértelműen a csonti a nyerő, a giliszta valamiért nem tetszik nekik. Próbálom a csonticsokrot meglebegtetni puffasztott rizzsel, hátha pont ez kell nekik. Próbálkozásomat azonnal siker koronázza, mert a bedobás után pár perccel, igazi húzós kapással jelentkezik az első ponty. Olyan erővel iramodik meg, hogy azonnal ki kell akassztanom a zsinórt a klipszből. Óvatosan fárasztom, mert a 110 grammos heavy feeder bot és a 14-es horog nincs éppen összhangban, de tudatos finom mozdulatokkal még egy nagyobb halat is szákba lehet terelni. Mindenesetre, a megakasztott pontyom jó erőben van és szerencsére az erőhöz ezúttal méret is társul, hisz egy jó hármas ponty csúszik lassan a merítőmbe. Mámoros érzés, ki is élvezem a pillanatot, de valljuk be, ezért csináljuk, azért horgászunk, hogy minél több ilyen pillanatot éljünk át. Mivel nálunk komolyan vesszük a Mohosz szabályokat, ezért a szákba tett halat, azonnal beírom a fogási naplóba. Igaz, hogy csak a fényképezésig fog raboskodni, hiszen utána úgyis visszaengedem, de a szabály, az szabály.

Ha jól ül a horog, nem sok esélye van a halnak

Kissé megfáradt, kissé sebes, de azért az enyém

A puffasztott rizses próbálkozás jónak bizonyult

Kissé felpörögve csalizok és máris bevetem újra a készségemet. Két-három fehérhal közzé ismét beékelődik egy ponty. Kialakult a horgászatom ritmusa, csalizok, dobok, fárasztok, élvezem az egészet. Kell ennél több? Fogok még két pontyot, de már nem teszem szákba, nem töröm őket, a teríték fotóhoz van már halam.

Ha csak tehetjük, engedjük vissza éltető elemébe

Mindig nagy élmény lehetetlen körülmények közt eredményesnek lenni

Lassan eltelt ez a nap is, az idő múlik, így van ez rendjén. Élvezetes horgászat volt, ahol bebizonyosodott ismét, hogy mindig van olyan hal, amely eszik egy kicsit. Ha meg akarjuk fogni őket akkor bizony túl kell járni az eszükön. Ki kell próbálni újabb csalikat, meg kell próbálni finomítani. Akár új eszközöket, netán új módszereket kell alkalmazni, de ez már egy másik történet.

Kálló Kornél 

Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV