Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. január 25.Szegény ember eledele - A puliszka

Hozzászólások (4 db)

Nagymamám, aki megélte mindkét világháborút, sokat mesélt azokról az időkről, amelyek egy-egy világégést követtek. Mesélt a porig rombolt házakról, az új életet kezdő nincstelenekről, és arról, hogy milyen volt az élet azokban a komor időkben. A városi emberek legégetőbb problémája az élelem volt. A falvakban, amelyeken szerencsére csak átrobogott a háború vihara, még akadt élelmiszer, hiszen mindenki „önellátásra” rendezkedett be, ahol az átvonuló oroszok nem hajtottak el mindent, még disznó is röfögött az ólban, ahol elhajtották a disznót, ott egy részeg orosz katona röfögött. Nagyi szerint nem volt egyszerű különbséget tenni közöttük.

Szegény ember eledele - A puliszka

Az élelmiszereket a városi nép így, a falvakból igyekezett beszerezni. A hús ritka kincsnek számított, jobbára krumpli, bab és kukoricadara került az asztalra, jobb napokon egy szelet zsírjára sütött szalonnával körítve. A kukoricadarából főtt puliszka sok éhes bendőt töltött meg azokban az időkben. Később rendeződtek a világ dolgai, és a puliszka is háttérbe szorult, mint „élelmezési" tétel. Nálunk is ritkán került az asztalra, pedig én kifejezetten szerettem a finom tejjel nyakon öntött meleg, illatos kását. A horgászok azonban továbbra is kedvelték a polentát. Nem ők ették, hanem a halak. Egészen pontosan a pontyoknál volt bevált csalogató anyag. Cukros vízben, vaníliás cukorral ízesítve, mézzel, ánizzsal keverve, számtalan variációban készítették otthon, a rezsón. Legtöbbször kosárba gyúrták, vagy szétmorzsolva a vízbe dobták etetés gyanánt. A pontyok igen kedvelték, hiszen kedvenc eledelükből, a kukoricából készült. A puliszkáról ne gondoljuk, hogy csak a „nagy öregek" csalija. Én emlékszem még arra a Velencei Klubcsapatok Bajnokságára, ahol az akkor győztes csapat bizony puliszkát főzött, és azt keverte a kajába. Mivel a pálya akkor jellemzően a pontyokról szólt, magasan nyerték a versenyt. Ennek ellenére ez a régi idők fogós csalija háttérbe szorult.


A rövid próbához mindössze ennyi eledelt vittem magammal

Egy kis nosztalgiától vezérelve, a Maros Mix vette fel a csali palettájára ezt a „retro baits"-et. Horgásztam már nokedlivel, tésztával, paprikás kenyérrel, de a puliszka eddig elkerülte a figyelmemet. Nosza, ha már adott a lehetőség, úgy határoztam, teszek egy próbát. A horogra való puliszkát beszerezhetjük tömbben, és szeletelve egyaránt, a legkedveltebb ízekben. Natúr, vaníliás, mézes, epres, ánizsos, fokhagymás és kagylós kapható. A csalizásra szánt puliszka 25 dkg-os kiszerelésben kapható, míg gondolva az etetésre is, az etető puliszka 0,5 kg-os kiszerelésben érhető el.


A magvakat csészével toltam beA tömb puliszkát egy bicskával ...


... kockákra vágtam

Ez utóbbiból csak natúr, azaz kukorica ízű kukorica puliszka kapható, ami logikus, hiszen a csalink így színében, illatában, ízében elüt az etetésre beszórt polentától. A puliszka elsősorban a pontyok kedvence, így olyan vizet kellett keresnem, ahol kellő számú teszt alany található. Pont egy pontyos versenyre készültem, így kapva az alkalmon, egy délelőttöt a potykák és a puliszka egymásnak történő bemutatására szántam. Rakósbottal terveztem a horgászatot, egyrészt a pontosság miatt, másrészt mert ezt kellett gyakorolnom. Mivel a víz nem volt ismeretlen számomra, a horgászatot kivételesen etetéssel kezdtem. Egy kilónyi extra magmixet, és ugyanennyi Időbomba (különböző oldódási idejű pelletek keveréke) pellet mixet poharaztam be, majd egy tömb puliszkát késsel apró kockákra vágtam, és félpohárnyit szórtam el az etetés körül. Az alapozás nem mondható bőségesnek, de ahhoz, hogy a halak megtaláljanak, pont elég.


Gyorsan megérkezett az első páciens


Doktor Úr


Komolyabb ellenálló


Meglepetésemre egy balin volt  a tettes......majd ez a pontyocska adott visszaigazolást. Nem szabad feledésbe merülni a régi csaliknak


Mivel csak egy gyors próbát terveztem, nem eresztem bő lére mondandómat.  Gyorsan beszereltem, és megkezdtem a horgászatot. Az első jelentkező egy compó volt, majd nem kis meglepetésemre egy szép balin csábult el a kukoricamáléra. A horgászat során idővel, a késemmel kisebbre faragtam a csalizásra szánt kockákat, mert azt vettem észre, hogy a pici csalira hamarabb van kapás. Egy szép pontyocska is igazolta ezt, így megnyugodtam, hogy a régi idők csalija nem merült feledésbe a pontyok íz receptorainál. Néhány hét múlva pedig a Maros Mix Ausztria Team tagjaival horgásztam, akiknél első számú csali volt ez az ősi pontycsemege. Lehet, hogy néha érdemes elővenni a régi öregek tapasztalatain alapuló horogra valókat? Azt gondolom, hogy igen. Nem kell mindig csak az újdonságot, az űrkorszakba mutató dolgokat használni. Ami egyszerű, az sokszor nagyszerű.

 

Írta: Polyák Csaba (csabio)

Fotó: Polyák Csaba


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.01.26. 09:30 csabio

Maradjunk annyiban, hogy egyik zászlója alatt sem szolgáltam, de írtam termékbemutatókat, mivel kaptam rá felkérést, és ezeket megtiszteltetésnek vettem. Voltak akezemben csúcskategóriás és economy termékek egyaránt. Mindig azt mondtam, és mondom, hogy halat fogni majd' mindennel lehet. Az, hogy kinek eközben mi van a kezében, az már erősen pénztárca, márka szimpátia és még számos más szempont függvénye. Nem igaz az, hogy csak egy több százezres felszereléssel lehet jót pecálni, ahogyan az sem igaz, hogy ami olcsó, az minden esetben pocsék is. Meg kell találni az egészséges kompromisszumot a vágyaink és lehetőségeink között. Én is szeretnék egy Range Rovert, de most egy kis Renault-val járok pecázni.

2013.01.26. 08:12

Thompika!
Csabi tudtommal eddig Shimano és Daiwa zászlója alatt szolgált, és szerintem ő is ezt válaszolja majd neked :)
A Nevis egy magyar kezdeményezés, és nem a "Spro gagyija", vannak jó termékeik, ugyan kevés, de folyamatosan fejlődésben van. Az meg, hogy ki gyártja kutya mindegy, mert már minden Kínában készül!

2013.01.25. 21:50

Szia Csabio,

te régebben ugye nevis-es voltál, az tényleg a spro gagyija?
am ha régi csalik, akkor a Balcsin a sima kenyérgyurma is működött nekem feederen a keszeghorgászatban

2013.01.25. 11:38

Szevasz Csaba

Hát a paprikás kenyérrel mi lessz?
Fogós az mind a mai napig, akárcsak a fahéjjas kenyérgyurma. :-)


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV