Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. január 11.Rekordok éve III. – EA Record Method Feeder

Hozzászólások (4 db)

Még Imre napján ígértem meg egyik olvasónknak, hogy hamarosan górcső alá kerül az Erdei Attila feeder világbajnok nevével fémjelzett EA Method Feeder etetőanyag is. Bár megcsúsztam egy kicsit, azért egy késő őszi horgászat apropóján rostára borítottam a „fenekezős” keveréket.

Rekordok éve III. – EA Record Method Feeder

Hazánkban jelenleg a legnépszerűbb horgászmódszer az etetőkosaras fenekezés


Leghatékonyabb módja a feeder botos horgászat


Finomszerelékes körökben terjedőben van az angolos vonal is

2012-es év újdonsága lett az EA Record Method Feeder etetőanyag, mely a fenekező horgászok igényeit próbálja kielégíteni.  A korábban megjelent pellet-porok, és pelletkészítő után újabb nagy dobással rukkolt elő a Mester. A módszer iránt érdeklődve fejlesztette tökéletesre technikáját, melyről korábban már olvashattatok az oldalon.


Tökélyre fejlesztett szerelék, már csak a belevaló hiányzott a palettáról

Idézzünk tőle: „A Method szerelékes, fűzött csalis horgászatot évekkel ezelőtt különböző aromásított kukorica csalikkal kezdtem. Több évig kísérleteztem különböző kosarakkal, horgokkal, előkékkel, csalirögzítési módszerekkel. Mára, úgy érzem, a főbb összefüggésekkel tisztában vagyok. Rendkívül fontos az összhang az egyes elemek között. Minden egyes horgászat új helyzetet teremt, s ehhez kell alkalmazkodnunk az eredményesség érdekében. A horog típusa, csalihoz viszonyított mérete, az alkalmazott fonott -, vagy monofil előkezsinór mérete, hossza, a csali horogöböltől mért távolsága, mind megannyi fontos dolog".

A szerelék, és csali tökéletesítése után adott volt a feladat, a tapasztalatok alapján a módszerhez leginkább megfelelő etetőanyag kifejlesztése. Így került megalkotásra Method Feeder keverék.Akik előző két bemutatómat végigolvasták, azok már tudják: a piros felsőrésszel jelölt csomagolás a család magasabb minőségi kategóriát képviselő tagjait rejti...


... Az sem titok már, hogy 2013-ban új ruhát kapnak Erdei Attila termékei, erről is hamarosan közlünk részleteketA kis sárga címke mutatja a fő felhasználási irányt: METHOD FEEDER

Elárulom, sem a módszer, sem a neve nem tartozik kedvenceim közé, bár eredményessége vitathatatlan. A hideg idő beköszöntével magam is jó pár alkalommal alkalmaztam már a „tűpontos" technikát. Nem kívánok belefolyni mitől „method a method?" kérdésbe, de azért röviden összeszedem, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó „kosárba belenyomott etetőanyagos módszer"-re készült keveréknek:
1.    Az átlagosnál jobban tapadjon, hogy egy távoli dobás közben se essen ki az etetőkosárból
2.    Gyorsan kioldódjon a kosárból, ezáltal hamarabb felkelti a halak érdeklődését

A látszólag egymásnak ellentmondó követelmények, de a gyártó az összetevők helyes megválasztásával sikerrel megküzdhet a feladattal.
Látva a rövid kis bemutató videót, hajtott a kíváncsiság, vajon mi került az „újdonságba". Az etetőanyag vallatására egy éles teszt keretében került sor, most lássuk a tapasztaltakat!
 

A megszokott vallató eszközök


Középbarna, környezetbe olvadó szín jellemzi az etetőanyagot


Szemcsemérete közepes, nagyon hasonló a Record Speciálhoz


Kínpadon (a sok levél az Ősz tartozéka, nem az etetőanyagé)


Bő maréknyi, gyors oldódású mikropellet a nagyok kedvéért


Tört kukorica, valamilyen morzsa, lenmagszemek, napraforgó és más olajos magvak, illetve valamennyi mikropellet a 2mm-es rostán


Közelről nézve összetett keverék


A darabosabb összetevőkből ennyi jutott

Kibontottam szokásos, két kilogrammos csomagot, és nekiláttam a szitálásnak, szaglászásnak. Viszonylag apró, de nem lisztfinomságú darabokból tevődik össze az etető, mely az EA etetőkre jellemzően tartalmaz némi mikropelletet. Közepesen barna, sötétebb tónusú, színében és szemcseméretében is a Record Speciálra hajaz. Különösebben erős illatot nem tudtam megállapítani, a háttérből előretolakodott a pirított olajos mag illat, és valamilyen ismerős, de nem meghatározható, édeskés jellegű aroma, mely keveredett egy kis „hallisztes" jelleggel. A kóstolástól a Mester halliszt tartalomra vonatkozó megjegyzése sem tudott eltántorítani, és ha nem is jóízűen, de nekiláttam a falatozásnak. Elsőre egy semleges, pörköltes íz fogadott, mely inkább édeskés beütéssel volt megáldva, bár a háttérből besejlett a halliszt fanyar íze is. A meglepetés a kóstolás után jó 2-3 perccel ért, ugyanis valamilyen mentolos jellegű íz lepte el ízlelőbimbóimat, ami azt jelenti, hogy a nedvesítés hatására erősebb lesz az aromája. Neki is láttam a víz kiméréséhez... 


Egyben adtam hozzá a videóban javasolt 1,5 liternyi vízmennyiséget


Kicsit megijedtem. Elsőre soknak tűnt ez a vízmennyiség, de bíztam a filmben látottakban


Az etetőanyag színe besötétedett, és szemlátomást még túl nedves 


 Ebben a formában tutira nem oldódik ki semmilyen etetőkosárból


Pánikra azonban semmi ok, tegyük félre pihenni. Az öregektől már megtanultam: az idő mindent begyógyít...


Fél óra elteltével megnyugodtam. Az etetőanyag szépen felszívta a vizet, nem maradt más hátra, mint alaposan áttörni az anyagot


A rostálás után még pihentettem kicsit, majd újból áttörtem. Így már tökéletes!

Egyben borítottam rá a nedvesítésre szánt másfél liter vizet, és hamar láttam, nagy a baj.
 -Apa, van még nálad száraz kaja?- kérdeztem kétségbeesettem, amikor a túlvizezettnek tűnő matériát megkavartam. - Ez így nagyon nem kóser! -gondoltam. Erdei Attila korábban is felhívta már a figyelmet, hogy az etetői kezdetben túlvizezettnek tűnhetnek, és majd egy hosszabb pihentetés után érik el a megfelelő állagot, de őszinte leszek: látva a nedvesítés utáni eredményt, nem tudtam hinni neki. (Később kiderült, hiba volt. Bátran hihetek a szavának.) Mindegy, ha már teszt, akkor várjunk egy kicsit!- és félretettem a vödröt.
Fél óra után törtem át először az etetőanyagot, és meglepődve vettem tudomásul, hogy majdnem jó lett a végeredmény. Még egyszer nekieresztettem a törőszitának, és az eredményt látva megnyugodhattam. Nedvesebb jellegű, jól tapadó etetőanyagot kaptam, mely alkalmas akár nagy mennyiségű élő anyag bejuttatására is. Színe egészen sötét lett, a pelletszemek felpuhultak. És az illata! Egészen más jelleget öltött a nedvesítést követően. Nekem a kisfiamnak adott édesköményes teakeverék jutott róla eszembe, édesapám pörköltös mentolt érzett ki, és később szondáztatott munkatársaim is a gyógynövényes jellegre esküdtek. Illatát még a másnap is erősen adta ki magából a tesztelésre elrakott minta!
  
Természetesen nem maradhatott ki az akváriumi teszt sem, melyre már otthoni körülmények között került sor


Hiába tapadt nagyon jól a keverék, az oldódás pillanatok alatt megkezdődött


Liftező szemcsék, és gyors aromakiáramlás figyelhető meg alig 30 másodperc múlva


A jó fenekező etetőanyagok jellemzője: hamar kioldódik a kosárból


Magától is felhősödik, kislányom szerint „füstöl"

Az akváriumi teszt meggyőzött, hogy az etető a nagyfokú tapadás ellenére gyorsan és hatásosan oldódik ki a kosárból, gondolom ebben az említett halliszt, és a sok olajos mag is segít. Az általa képzett felhő nagy, hosszan tartó, de a Record Speciál felhőjétől mintha kicsit szemcsésebb lenne. Közepes mennyiségű felszálló jellegű szemcsét tartalmaz, melyek nagy része olajos magvak héja. Tetszett, hogy kis áramlás hatására is kijött a bordák közül az anyag.  Amennyiben helyesen keverjük meg az etetőt, nem kell attól tartanunk, hogy egy-két kosár anyaggal végig tudjuk horgászni a délelőttöt. Javaslom azonban első használatkor inkább a részletekben történő nedvesítést. Véleményem szerint nagy mennyiségű élőanyag bejuttatására is alkalmas. Aromája közepesen erős, viszont hosszan tartó, nedvesen is megmarad.


Ahogy a hal érzékeli, mikor elúszik mellette

A zacskó hátoldalára még nem került fel az új etetőanyag leírása, mely szerintem a tapasztalatok alapján valahogyan így nézne ki: „Közepesen apró szemcsézetű, halliszt tartalmú, intenzív íz és aroma hatású etetőanyag. Jó tapadó képessége, és gyors oldódása kiválóan alkalmassá teszi a fenekező, method kosaras horgászathoz. Környezetbe olvadó, barna színe nem kelt gyanakvást az óvatosan táplálkozó halakban. Használata minden évszakban ajánlott."

Egy dologról nem esett még szó, hogyan sikerült a főpróba. Nos, ennek rendhagyó módja miatt külön írást szenteltem. A poént nem lövöm le, ezért csak annyit mondok, hogy egy-két érdekes tapasztalatot sikerült szereznem az etetőanyaggal kapcsolatban!


Végezetül pedig a már emlegetett bemutató videó:


Írta: Kovács György

Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.01.15. 20:22

Nanofil a feederes horgászatban


Amikor először olvastam a hirdetéseket a Nanofil zsinórokról, azt gondoltam magamban, hogy ez aztán igazán forradalmasítja a versenyhorgászatot. Magam előtt láttam, amint 0,02-es és 0,04-es előkével fogom a szebbnél szebb halakat.
Amint kikerült a boltokba, vettem is néhány tekercset különböző méretekben. Aztán nekiálltam előkéket gyártani, de csalódottan tapasztaltam, hogy az általam ismert kötési módokkal az apró horgokat nem tudom igazán jól megkötni.
Persze van néhány olyan kötésmód, amellyel köthető )főleg a füles horgok), de ezek nem a 18-20-as versenyen használt horgokhoz valók. Füles horogra, vagy forgókapocshoz pl. kiváló az úgynevezett UNI-kötés, amit régóta kötök, de a nevét nem tudtam. A kötésekről rajzos tájékoztató található a tekercs fedőlapjára rögzítve. De valamennyi kötésmódot felülmúlja a „nóta-kapocs” (Not-a-Knot), mert itt nincs csomó, nem gyengíti a zsinórt.. A pergetés -amiben igazán bevált ez a zsinórfajta és a nótakapocs- nem igazán az én műfajom. Ezért aztán kénytelen voltam tovább eszelkedni, hogyan is alkalmazhatnám sikeresen a finomszerelékes horgászatban. Így született meg az általam már kipróbált feederes előke.
Hozzávalók:
-2 db not-a-knot kapocs (nóta-kapocs), lehetőleg kis méretben
-1,5-es úszórögzítő szilikon,
-szelepgumi,
-15-ös nanofilzsinór,
-2 db gumigyöngy ütköző,
-6-os számú füleshorog
-etetőkosár,
A csalizáshoz:
-szilikon csali rögzítő
-hungarocell golyócskák,
-csali fúró és fűzőtű.
A csali:
-tejsavas áztatott kukorica-búza és tigrismogyoró, egy hungarocell golyóval lebegtetve
A felszerelés:
-heavyfeeder 390 cm
-40-es orsó
-25-ös monofil főzsinór,
-15-ös Nanofil előke.
Az előke elkészítése:
A főzsinóron kötök egy véghurkot és ebbe akasztom az egyik nóta-kapcsot. A kapocs másik felére a mintegy 60 cm-es Nanofil zsinórt teszem, majd felfűzök rá egy kb 1 cm darabot az úszórögzítő szilikonból. Ezután az egyik gumigyöngy következik, majd az etető kosár. Az etetőkosár alá újabb gumigyöngy, majd a szelepgumiból 3 x 1 cm-es db duplán áthurkolva. Ezeket úgy rögzítem, hogy már csak 8-10 cm maradjon a Nanofil végéig. Még egy úszórögzítő szilikon darabka, majd feltekerem a második nóta-kapocsra. A kapocs másik végébe kerül a 6-os füles horog. A szilikonokat ráhúzom a nóta-kapcsokra, hogy a menetek ne sérülhessenek. Kapáskor pedig a gumigyöngyök tompítanak.
Nem kell félni a 15-ös Nanofiltól, ez már 7 kg felett bír. Egyetlen hátrányát tapasztaltam, ha ráhúzza a hal nádra, ágra vagy egyéb akadóra és egy kicsit is sérül a zsinór, azonnal szakad. Egyebekben teljesen elégedett voltam, jó összhangban van a bot-orsó-zsinórok alkotta szerelék.

A négy órás horgászat alatt 11 db méret alatti pontyot, egy kárászt és a fenti két pontyot fogtam
A nyúlásmentesség ez esetben előnyt jelentett a bevágásoknál. A fellépő erőhatást ellensúlyozta a monofil főzsinór nyúlása és a feeder hajlékony spicce. További előnye egyes fonottakkal szemben, hogy vizet egyáltalán nem vesz fel, fekvése a vízben inkább a monofilhoz hasonlít. A halak gyanútlanul vették fel, valamennyi kapás un. botvivős kapásként jelentkezett.
Kiválóan bírja az etetőkosár bedobása közben fellépő erőhatásokat.
A fenti szerelék heavy feederre készült, de kellő finomítással –kisebb etetőkosár, vékonyabb főzsinor, 6-os Nanofillal- pedig pickerboton is bevált.

Both László veteránbajnok

2013.01.12. 09:43 AM

Köszönöm a választ!

Üdvözlettel: AM

2013.01.11. 20:22

Szia!

Tényleg csak röviden:
Régebben már utána néztem a dolognak, és rájöttem, hogy nincs egzakt válasz. Kezdetben a method feeder
1. egy feeder bottal végrehajtott,
2. angliából származó
3. in-line etetőkosaras,
4. rövid előkés fenekezés.
5. Emellett az etetőanyagot is a kosárból való kioldódásra,
6. és az ott gyakori intenzív tavak halliszthez, pellethez szokott halaihoz optimalizálták,
7. és jellemzően pellettel csaliznak.

Nagyon hasonló a hazai, bordás, vagy csavart etetőkosaras fenekezéshez, így a kettő kombinálható. Aztán itt is, és ott is tovább fejlődött, finomult a technika, megjelentek a töltőszerszámos kosarak, eltolt ólmozás, talpas kosarak stb...

Bővebbet nemsokára egy írásban! :)

Üdv: Gyuri

2013.01.11. 11:25

Sziasztok! Valaki megtudná nekem mondani röviden, hogy mi a method feeder fogalma? Miért hívják methodnak? Mármint gondolok itt arra, hogy azért mert 20cm az előke és bordázott a kosár, valami ilyesmi meghatározásra gondolok!

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: AM


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV