Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. január 16.Téli felkészülés a versenyszezonra

Hozzászólások (7 db)

2012-ben lezárultak a versenyek, kijelölésre került a válogatott keret, eldőlt a ranglista versenyek eredményei alapján a végső sorrend. Azt gondolná az ember, hogy ilyenkor tavaszig hátradőlnek a versenyzők, és legfeljebb szerelékkészítéssel, horogkötéssel múlatják az időt. Elárulhatom, hogy ez tévedés. Aki csak teheti, ha talál egy tenyérnyi szabad vízfelületet, horgászik tovább még télen is. Ehhez persze szükségeltetik egy olyan enyhe téli időjárás, mint amilyen az idei télre, de már a tavalyira is jellemző volt. Mit lehet ilyenkor fogni? Erre a kérdésre kereste a választ Szarka Imre, a Maros Mix-Tubertini feeder versenyzője január elején, a Lencsés tavon.

Téli felkészülés a versenyszezonra

 

Mi adja egy ilyen tél közepi horgászat apropóját? Egyrészt a horgászvér nem hagyja nyugodni az embert, és ha kiolvadnak a vizek, rögtön próbát kell tenni. Másrészt, azzal, hogy az Országos Feeder Bajnokságon kivívta Imre a kerettagságot, egyfajta felelősséggel is tartozik magának. Formában kell tartania magát, és minden percet ki kell használni a felkészülésre. Az sem véletlen, hogy a keszegeket vette üldözőbe. A 2013-as Bajnoki fordulókon előre láthatóan rájuk kell horgászni. Természetesen jogosan merül fel a kérdés, hogy teljesen más körülmények, vízterület és időjárás várható, ám ne felejtsük el, hogy a mozdulatok begyakorlottságának fontos szerepe van. Ahhoz, hogy valaki precízen, pontosan, ütemre tudjon horgászni, sok-sok gyakorlásra van szükség. A szokatlanul enyhe tél, erre adott lehetőséget, amit Imre ki is használt.


Minden lehetőséget meg kell ragadni a gyakorlásra!

A másik ok, amiért a dévérezésre fektette a hangsúlyt barátunk az, hogy az enyhülésre ők reagálnak a leggyorsabban. Mivel bandába verődve kutatnak élelem után, ha sikerül őket az etetéssel egy pont köré koncentrálni, élvezetes pecát kerekíthetünk.  A kiválasztott helyszín, a Szeged melletti Lencsés horgásztó, ahol Erdei Attilával egyetemben már számos versenyre készültek fel. A víz halállománya lehetővé teszi azt, hogy szinte minden halfajra be lehessen gyakorolni a megfelelő etetési taktikát, és azt a módszert, szereléket, amivel a későbbi versenyhelyszínen eredményesen lehet majd horgászni. A horgászat napján borongós idő fogadta a mindenre elszánt versenyzőt, de az ilyenkor szokásos mínuszokkal ellentétben, a 2-3 fokos levegőhőmérséklet feledtette a napsütés hiányát. A víz még rettentő hideg, így olyan etetőanyagot kevert, ami ilyenkor is jól működik. A Maros Mix számos etetőanyagot kínál a hidegvízi horgászathoz, ezek közül Imre, most egy zacskó Hidegvízi Dévér Specialt bontott.


Az éppen csak kiolvadt tavon lehet igazán kitapasztalni, mit tud a Hidegvízi keverék


Csontival-pinkivel megfűszerezve a horgászatra szánt mennyiség

A hűvösebb vizekre szánt etetőanyag sötét színű, kellemes, karamellás belga brasem aromával kevert, és megnövelt szénhidrát tartalommal bír, igazodva a halak ilyenkor megváltozott táplálék igényeihez. Annak érdekében, hogy az etetőanyag hatósugarát megnövelje, és a környéken keresgélő keszegek figyelmét még jobban magára vonja, egy félflakonnyi Dévér Special aromát is adott az etetőanyaghoz.  A bekevert mennyiség nem tűnik soknak, de ilyenkor nem sok értelme van a mennyiségi alapozásnak. Jó minőségű keverékből kevesebb is elég, és a kisméretű kosárral horgászva ez a mennyiség is bőven elegendő egy pár órás horgászathoz.


Finom halakhoz, finom felszerelés dukál

A felszerelés, amivel Imre a dévéreket üldözőbe vette, egy finom, lágy feederbotból, és egy elsőfékes orsóból állt össze. A fő hangsúly a bot lágyságán kell, hogy legyen, hiszen a végszereléket leheletfinomra kell hangolni. A versenyeken is használt klasszikus csúszó szerelékét egy 10 grammos kosárból, és 70 centis előkéből készítette, ám ez az előke most 0,08-as vastagságú, kifejezetten lágy előkezsinórból készült, amire egy hozzá igazodó Serie 2-es horog került 16-os méretben. A horgászat során alapozás helyett, a gyakori újradobásokat választotta barátunk, amit az első fél órában 2-3 percenként ismételt. Ez alatt az idő alatt a horog hal nélkül jött ki a vízből, de az etetőanyag és a hozzá adott kevéske csonti-pinki fél óra múltán már horog köré csalta az első dévéreket, amelyeket Imre sikerrel maradásra is bírt.


0,08-es előke, 15-ös horog és 10 grammos kosár


Egy töltetnyi téli haleleség


70 centis előke


Fázós keszegek jöttek szép sorban...
... és ez a kárász volt a bónusz

A barátságtalan idő ellenére jól reagáltak a keszegek a bejuttatott finomságokra, szépen sorakoztak Imre haltartójában. A tökéletesen összehangolt, finom felszerelés meghálálta a bizalmat, minden dobás halat adott. A zsákmány a várakozásnak megfelelően dévérekből tevődött össze, de egy szép kárász is színesítette a napot. Igazi ajándék peca január első hetében. A felkészülés végül jól sikerült, és reméljük, hogy egyetlen ranglista versenyen sem kell majd ilyen hidegben horgászni. Télen ez az időjárás áldás, de ugyanez tavasszal, vagy nyáron?  Az biztos, hogy ezen a gyors, tél közepi pecán szákba terelt halmennyiség néhány versenyen is elég lehetne egy jó szerepléshez, de hogy mit ér majd 2013-ban, a Bajnokságban? Nos erre kicsit még várnunk kell.


Egy ilyen fagyos zsákmány gyorsan megmelengeti a horgász szívét

Írta: Polyák Csaba (csabio)

 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2 oldal, 7 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

2013.01.18. 15:30

Tökéletesen egyetértek Csepivel.
Kedves Kujak, ezzel az erôvel és hozzáállással árulhatnál itt porzsákot is....

2013.01.17. 13:29

Igen, kedves Csepi!
Tudod mint a horgászatban, minél több az etetés annál jobb a kapás.
Hogy túlhaladta a feederes versenyzés?
Nem is vitattam, hiszen az első mondat így szól:
"Egy fogós szerelék nem versenyre :)"
Ha esetleg a moderátort zavarja majd letörli, neked pedig nem kötelező elolvasni.
Tisztelettel Kujak

2013.01.17. 10:05 Spotfire

Kedves Imre!

Köszönöm, hogy megerősítetted a gondolatmenetem. Akkor továbbhúzva ezt a történetet, így kárászra is hangolhatjuk a történetet, ugyanis nincsenek aktív vízközé dolgozó szemcsék, ami félénk kárászaink kedvét elvenné egy jó kis falatozástól. További Sikeres Horgászatokat!

2013.01.16. 21:38 Csepi

Kujak! Minden fórumon nyomod ezt az idétlenséget, feederes versenyzés sokszorosan túlhaladta már ezt a "csodát".

2013.01.16. 16:56 Imre

Kedves Spotfire!
Én úgy tapasztaltam,hogy ilyenkor inkább a Te általad " csendes" üzemmódnak nevezett előre nedvesített etetőanyag működik jobban,természetesen a minél pontosabb dobásokkal és amíg oda nem érnek a halak addig folyamatos etetéssel

2 oldal, 7 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV