Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. február 18.Hidegvízi etetőanyagok bemutatása I. – Az etetőanyag színe

Hozzászólások (1 db)

Hideg reggelre ébredtünk, zúzmara borítja az udvart. Óvodába induló kislányom ujjongva köszönti a tél hírnökét: - Apa, „esik a hó”, nemsokára jön a Jézuska! Én pisilős babát szeretnék Tőle!- csicseregte. A hó még csúszik kicsit, de bizony, közeleg a Mikulás, a Karácsony, és gyermekeink már rég megkapták a kellő intuíciót, hogy hihetetlenebbnél hihetetlenebb kívánságaikkal árasszák el szüleiket. A rövid nappalok nem igazán a horgászatról szólnak már ebben az időszakban, azonban mégis arra invitálok mindenkit, hogy töltsön el néhány órát a tiszta levegőn, kiélvezve a téli időszak csendjét, nyugalmát.

Hidegvízi etetőanyagok bemutatása I. – Az etetőanyag színe

 

Ahhoz azonban, hogy eredményesek legyünk a lehűlt, letisztul vizeink békés halainak horgászata során, első lépésként jobban fel kell öltöznünk, másodszor pedig módosítani kell a nyáron már bevált etetőanyagainkon. Számtalan cikk jelent már meg ezzel kapcsolatban, akár itt, ezen az oldalon is, azonban a horgászboltokba betérve gyakran látom, hogy még mindig tanácstalanul állnak a horgászok a kínálat előtt. „Újszülöttnek minden vicc új"- szokták mondani, ezért frissítsük hát fel ismereteinket a hidegvízi etetőanyagokról!


Előkerül a thermoruha és béléses gumicsizma

A hideg idő beköszöntével a vizek hőmérséklete csökken, a halak már túl vannak az őszi zsírgyűjtő lakomákon, anyagcseréjük kezd lelassulni. Téli vermelő helyeikre igyekeznek, ahol csoportokba verődve várják a tavaszt, és csak minimális táplálékot vesznek magukhoz.


Sárga, durva etető, sok kukoricával: ez már nem erre az időszakra való
  
Vizeink is jelentős mértékben letisztulnak, a nyári hínármezők helyén nyílt vízfelület fogadja a partra vetődő horgászt. Ilyen körülmények között a nyáron fogós helyeken, illetve az akkor használt etetőanyagokkal bizony könnyen sikertelenek lehetünk.


A nyári dús növényzetnek...


... késő őszre híre-hamva sincs

Módosítani kell az addigi „tutin", és ebben kívánok néhány támpontot adni az alábbi sorokban. Milyen tulajdonságok befolyásolják a hidegvízi etetőanyag kiválasztását? Talán első, amire gondolunk, az nem más, mint az etetőanyag színe, azonban messze nem merül ki ennyiben a „jófajta" kaják ismérve.

Az etetőanyag színe
Az elején le kell szögezni: a halak különbséget tudnak tenni a színek, árnyalatok között. Legegyszerűbb, szinte mindenki által tapasztalt bizonyíték erre a csali színe. Én magam is jártam már úgy, hogy bizonyos esetekben piros vagy sárga színű csontira jelentősen több kapás volt, mint ugyan olyan méretű, de fehér társára.


Általában a fehér csonti a menő,...


..., de esetenként csak a pirosra hajlandó kapni


A piros-fehérnek is meg van a maga varázsa

Az etetőanyag színével kapcsolatban még élversenyzők között is megosztott a vélemény: sokan kétkednek az etetőanyagok színének túlzott jelentőségében, és vannak, akik esküsznek a kiválasztott árnyalat fontosságára. Az igazság bizonyára a kettő között van valahol. Elég csak megnézni az őszi EA Kupa versenyen felhasznált etetőanyagok többségét: szinte mindenki sötét színű anyagot használt.  


Az őszi Maty-éri versenyeken is sokan használnak...


... nemre és felekezetre való tekintet nélkül...


... sötét tónusú etetőanyagot.

Közhelynek számít már, hogy hidegebb vízben sötét színű keveréket alkalmazunk. Az ok egyszerű. Ahogyan csökken a víz hőmérséklete, úgy csökken a benne élő mikroorganizmusok, algák, vízibolhák száma, és úgy hal el a nyáron dús növényzet is. Ezáltal a víz átláthatósága jelentősen megnövekszik, és egy sekély, nyáron zöld színű algás tónak fagyás előtt leláthatunk akár az aljára is. Fontos ilyenkor még az aljzat színét is figyelembe venni, mint tényezőt. Egy iszapos, rothadó növényi hulladékkal teli fenéknek teljesen más színe van, mint egy kavicsos, sóderes, vagy akár egy sárgás, márgás agyagos medernek. Egy dologra felhívnám azért a kedves olvasó figyelmét: az ilyen mederfenék sötét, de nem fekete!


Az erősen algás vízben gyakorlatilag mindegy, milyen színű etetőanyagot használunk


Míg egy tiszta vízben, bizony sok minden látszik


A hidegvízi Maros etetők sötétszürkék, földszínűek


Nem üt el a sötét aljzatoktól

Ha megnézzük, a Maros Mix kínálatában szereplő hidegvízi etetőanyagokat láthatjuk, hogy azok nem feketék. Egy sötét, szürkés mederfenéken a fekete, vagy piros szín éppúgy elüt, mint világosabb társai. A legkevésbé eltérő szín a sötétbarna, sötétszürke.


A mederfenéktől jelentős mértékben eltérő szín elméletileg zavarhatja a halakat, de horgászpályafutásom során rengeteg pro és kontra tapasztalatot is gyűjtöttem már. Volt olyan léki keszegezésem, amikor a világos etetőanyag felé beúszó keszegekből tudtuk, hogy van hal a lék alatt, míg sötét etetőt használó barátainknak csak a forró boros tea szürcsölgetése okozott örömöt a fagyos napon. Vannak esetek, amikor pedig éppen az eltérő etetőanyag-szőnyeg kelti fel a halak figyelmét, de a tapasztalati arányok azért ilyenkor inkább a sötét tónusok felé billennek. Persze, ahogy mondani szokták, a kivételek csak erősítik a szabályt.

A Maros Mix kínálatában már régóta megtalálhatók a hidegvízre alkalmas etetőanyagok

Mielőtt nagyon túlmisztifikálnánk az etetőanyag színének kérdését, azért gondoljunk bele egy dologba. Mit láthat a hal 6-7 méteres mélységben, vagy egy iszapos, felkavart aljzaton akár 2-3 méteren az etetőanyag színéből? Valószínűleg nem sokat. Ilyen mélységbe már nagyon csekély fény jut le. Búvárismerőseim szerint téli időszakban, iszapos aljzatú holtágakban 3 méter környékén van a meder aljának a láthatósági határa. Extrém esetben egy bányatavon ez akár 8 méter is lehet, de ez meglehetősen ritka. Az biztos, hogy a halak víz alatti látáshoz alkalmazkodott szeme azért az átlag 2-3 méteres vizeinkben még különbséget tud tenni a szétterülő etetőanyag-szőnyeg és a mederfenék között. Azt, hogy ez zavaró-e, csak ők tudják...
- Na most akkor mi van? Kell a hidegvízi kaja, vagy nem?- tehetitek fel a kérdést.  

Minden módszerre találhatunk hidegvízi változatot


Környezetbe simuló etetőanyag


Időnként a fenéken feltűnő sárga morzsával is sikeresek lehetünk

Összegezve a választ, az etetőanyag színe a horgászat során igen is lehet befolyásoló tényező. A hidegvízi etetőanyagok használata nem csak ezen egy jellemző alapján indokolt. Legalább annyira fontos a következő részben taglalt többi tulajdonság (aromázottság, szemcseméret, összetétel) fontossága, melyekkel együtt már valóban sokkal eredményesebbek lehetünk a téli, kora tavaszi kiruccanások alkalmával.

Írta: Kovács György
Fotók: www.horgaszklub.eu, Kovács György
 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.02.18. 11:31

Jó és hasznos cikk, amely leírja az alap irányvonalat hideg vizekben. Igazából én is részben ezt szoktam követni, de vannak eltérő tapasztalataim is. Én két alapvető esetet különböztetek meg a tavaszi pontyhorgászatok során, attól függően, hogy volt-e telepítés. Ugye hazánkban (legalábbis ahol én horgászok) ott az a módi, hogy tavasszal van (a legnagyobb) ponty telepítés. Ebben az esetben kifejezetten rikító (fehér, sárga vagy piros) etetőanyagok váltak be a legjobban TTX-el keverve. Ha nem volt telepítés, akkor viszont én is sötét tónusó etetőanyagokat és csalikat szoktam alkalmazni, mert azok váltak be. Általában sokszor a legegyszerűbben úgy oldom meg, hogy feederbottal horgászva viszek egy hidegvizi és egy rikító etetőanyagot és 1-1 bottal eltérő etetést, illetve etetőanyagot használok.
Üdv: Balázs


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV