Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. február 06.Gumizási technikák

Hozzászólások (6 db)

Egy napom úgy alakult, hogy a délutánom szabaddá vált. Kapóra jött Ambrus Huba a Maros Mix versenyzőjének telefonja, melyben egy gyors pecára hívott meg, a Benta horgásztóra. Az idő erősen frontos volt, így túlzott reményeket nem tápláltam a halfogást illetően, ráadásul az M0-on is karambol volt, aminek köszönhetően alapos kerülővel, jócskán késve érkeztem a helyszínre. Megizzadtam, mire bepakoltam a horgászhelyre, ahol Huba már javában horgászott. Elárulom, hogy ez az írás nem a pontyok veszett rohamáról fog szólni, hiszen ahogy mondani szoktam, a horgászatomra a gyenge kezdés utáni erős visszaesés volt a legtalálóbb kifejezés. Ennek ellenére barátomnál olyan gumizási technikát láttam, amit érdemesnek tartok bemutatni.

Gumizási technikák

 

Mivel a poént már lelőttem, mint Pampalini az oroszlánt, rögtön  a dolgok közepébe vágok. Körülbelül egy órát vártam már reménykedve a halakra, majd látva, hogy ebből már nem lesz énekes halott, inkább csak tessék-lássék horgásztam. A rakósomban egy erős, durva gumizás feszült, mivel korábbi horgászatomon a nagytestű pontyokat üldöztem. Ezzel a gumival egy átlagos ponty nem tud messzire szaladni, ha már ki tud húzni a top szettből 3-4 métert, akkor büszke lehet magára.


Vastag csőgumi, ami egy finomabb rakósba került

Mellettem Huba rakósából is egy vastag, lila csőgumi kandikált ki, ám az ő botja nem kimondottan nagypontyos rakós volt. Azt is észrevettem, hogy az általa megakasztott pontyok termetüket meghazudtolva, sokkal jobban kihúzták az egyébként erősnek gondolt gumizást. Megfigyeltem, hogy a halai egy lendülettel iramodtak el, könnyedén kihúzva a botból a gumit, majd egy bizonyos távolságot elérve megtorpantak, és engedelmesen visszatértek a top szett-nyi távolságra, ahol már az erős gumizás dolgoztatta meg őket. Nem értettem, hogyan tudnak a vastag csőgumival olyan nagyon elszaladni, ráadásul Huba sokkal finomabb szerelékkel horgászva sem könyvelt el egyetlen szakítást sem.


A megakasztott hal könnyedén messzire szaladt...


...majd "sarkon" fordult...


...és a part közelében már nem bírt az erősebb gumival

sejtettem, hogy valami turpisság van a dolog mögött, így rákérdeztem a titokra. Huba készségesen elmagyarázta, és megmutatta azt a gumizást, aminek köszönhetően egy versenyzésre használt bottal is le lehet ülni nagyobb halakra horgászni. A megoldás egyszerű. A vastag csőgumiba betoldott egy fekete hydrolastic csőgumit, így a pontyok első körben megiramodva, a finomabb gumi ellenállásával találkoztak, majd mikor már a vastagabb csőgumi is dolgozni kezdett, megfordultak, és engedelmesen jöttek a partig. Ott már a vastag csőgumi ereje dominált, és hamar feladták a küzdelmet. Az egyszerű megoldást lefotóztam, a képek alapján tökéletesen érthető lesz a dolog.


A vastagabb csőgumit egy finomabb csőgumiba fűzte...
A bung-ba a finomabb gumizás kapcsolódott

Számomra ismeretlen volt ez a gumizás, ami nem jelenti azt, hogy mások esetleg már ne alkalmaznák évek óta. Nem szeretnék áltudományos fejtegetésekbe belebonyolódni ennek a gumizásnak a hasznosságát illetően, hiszen nem rendelkezem még vele kellő tapasztalattal, de szívesen olvasom azok hozzászólásait, akik már gyakorolják ezt. Pro és kontra érvekre, vagy más megoldásokra is kíváncsi vagyok, hiszen a jó pap is holtig tanul.


Működött!


Írta: Polyák Csaba (csabio)

 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

2013.02.14. 11:59

Sziasztok a hidro 2013-as katalógusában lehet kapni olyan gumit ami hasonló a legyező damilhoz 3,2 ről vékonyodik 1,0 ra de van több méret is van.Újdonság a kevlár + pókháló ötvözetű előke aminek 3x a szakítója.

2013.02.06. 18:29

Sziasztok!

Én nem tartom valószínűnek, hogy a két gumi csatlakozásánál keletkezett kötés el tudná érni a spicc lyukát. A bung-os képen is látszik, hogy a fekete gumiból elég jelentős mennyiség fel van tekerve a bung-ra. Emiatt gondolom azt, hogy a fekete, finomabb gumi egészen addig van feltekerve, hogy a két gumi csatlakozásánál keletkezett kötés a fekete gumi teljesen megnyúlt állapotában se tudja elérni a spicclyukat. Mert, ha a kötés mégis át tudna menni a lyukon, visszafelé menet már valószínű, hogy beakadna a spiccvégbe. Azzal meg csak a gond lenne.

Üdv.:
Krisztián

2013.02.06. 15:19

Hali én használom rég óta de fordítva elöl fekete hydro hátul pedig 20+ maver kb negyede a hydronak 4-5 kg halig működik de ha nagy a hal és beszorul a gumi csak várni lehet mikor szakad az előke

2013.02.06. 13:38

Fordítva( vékony megy ki a lyukon,a vastagabb meg van a létrán és fék) működik a rendszer a megfelelő arányokat eltalálva. Bár ezt sem én találtam fel:-)
De így nekem is logika ellen valónak tűnik:-)
Hehe,aki máskormegtutajos

2013.02.06. 10:05 KZs

Szőr!
Az ötlet jó, no de mitől forog? Azaz, ha a hal elrongyol a "vékony" gumival, akkor ez a nagy bumszli csomó gondolom kikerül a szabad levegőre... Azért komoly kályhacső kell ahhoz, hogy vissza is tudjon bújni oda, ahonnan előjött... Unikumnak unikum, de a vízmélységet is figyelembe véve, én inkább maradok a "pulla" jellegű megoldásoknál.

ps: másodszorra is nekifutva működhet úgy is, hogy a "bumszli" elakad a topszet végén, és akkor onnan valóban a vastag gumi az úr... Ha így lenne, akkor természetesen mea klumpa az értetlenségemért.

Üdv.
KZs

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV