Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. március 20.Hidegvízi etetőanyagok III. – Mitől más?

Hozzászólások (3 db)

Az előző részekben próbáltam pár egyszerű példával bemutatni a lehűlt vizekben használandó etetőanyagok aromájának, illetve színének jelentőségét. Nem vagyok olyan magasan jegyzett „igehirdető” horgász, hogy minden szavamat feltételek nélkül elfogadjátok, ezért ismét néhány próbával fogom ismertetni a most már kora tavaszba forduló időszak hatékony etetőanyagainak egyéb jellemzőit.

Hidegvízi etetőanyagok III. – Mitől más?

 

Szemcseméret


A hidegvízi etetőanyagok mindig finomabb szemcsézetűek nyári társaiknál

A hidegvízre kifejlesztett etetőanyagok szemcsemérete jóval finomabb, mint a meleg vízben használt változatoké. Igaz ez a pontyos, nagyhalas keverékekre is (a hallisztes method mixek kivételt képeznek). Azt hihetjük, hogy a gyorsabb oldódás miatt van ez így, de a megoldás nem ez! A finomabbra darált, őrölt, roppantott szemeknek több hasznos tulajdonságát is tudjuk kamatoztatni a hideg vízben.  Legfontosabb, hogy a hidegben a halak anyagcseréje lelassul, ezért ha esznek is, jóval kevesebb táplálékra van szükségük ilyenkor. A durva, darabos etetőanyaggal hamar eltelnének, ezért éppen ellentétes hatást érnénk el az ilyen etetőanyaggal. A finom etetőanyagban sokkal tovább kell piszmogniuk az arra tévedő halaknak, így az esélye is nagyobb annak, hogy felcsalizott horgunkra találjanak.


Az EA Record Ponty-kárász hidegben nem egy standard etetőanyag

A homogén, apró szemcseméretű kaja hamarabb felszívja a hozzáadott vizet. Egyszerű példaként tudom felhozni az őrölt és a lapkás tortu átnedvesedése közötti különbséget, amivel jó néhány értékes percet spórolhatunk meg egy-egy horgászverseny előtt. Megjegyzem, ezt az igényt kielégítve idei évtől az őrölt TTX is megjelent a Maros-Mix palettáján.

Másik haszna az átnedvesedett etetőanyagnak, hogy kevesebb felszálló szemcse lesz benne, így az etetés, vagy az etetőkosár közvetlen közelében fejti ki hatását. Nagyon amatőr hibát követhetünk el, ha a víz áramlására bízzuk az etetőanyagból elvándorló szárazabb szemcséket. Fontos, hogy az apróbb méret nagyobb felületet, ezáltal gyorsabban kioldódó aromát is jelent. Versenyhorgászok már régóta használják (főleg keszeghorgászatban) a púderfinomságú porokat, löszöket az etető felhősödésének fokozására. Az utóbbi időben egyre több bojlis horgász is felismeri az etetőanyag körül keletkező felhő jelentőségét. Számtalan alkalommal hallottam, hogy nagy pontyokra szánt mixeiket egyre többen keverik felhősítő anyaggal, ezzel is tovább növelve halaink érdeklődését. A hidegvízi etetőanyagok az apróbb méretnek köszönhetően jóval nagyobb mértékben felsősödnek, mint darabos társaik.
Ennyit az elméletről, most lássuk, mit hoztam össze amatőr kotyvasztó műhelyemben...


Elsőnek tegyük egyértelművé, milyen különbség van a hideg és a meleg vízben oldódó etetők között. Balra a meleg, jobbra a hideg víz, bennük a Hidegvízi Ponty Speciál


Jól látható, hogy mennyivel gyorsabban oldódik a meleg vízben a gombóc


Mindenféle kavarás nélkül is köd képződik a melegebb vízben


Próbaképpen belekavartam mindkettő üvegbe


Fél órával később a langyosabb vízben még mindig nagy a homály

A próba csak arra volt jó, hogy érzékeltessem, hogy valóban másképpen viselkedik ugyan az az etetőanyag egy hideg, vagy egy melegebb vízben. Ezt a felhasználás során figyelembe kell venni. Lássuk, mit javít a helyzeten a szemcseméret csökkentése.


Ugyanazt az etetőt próbáltam kisebbre darálni, ügyelve, hogy ne sneciző kaját készítsekNé' mán! A baloldali, darabosabb etető hamarabb oldódni kezd! Jóval több a felszálló szemcseDurvább etető már rég szétoldódott, amikor a finomabbnak még van egy kis magja. Az aromát viszont a jobb oldali versenyző adja ki magából határozottabban


Óvatosan belekavarva. A következtetést mindenki vonja le maga


Kipróbálom töltős kosárral is, így az összenyomás mértéke kevésbé befolyásoló tényezőMost jobbra került a durvább etető. Látszik, mennyivel aktívabb az első pillanatokban


Szép ki aromaudvar a kosár közvetlen közelében: nyertes a finomabb szemcse

Nem csak előnyei vannak azonban a finom szerkezetnek. Az ilyen típusú etetőanyagokat sokkal nagyobb körültekintéssel kell bekavarni, mivel sokkal jobban csomósodnak. Érdemes 3-4-szer vizezni, és apróbb lépésekkel haladni a kész etetőanyag felé.  A rostálás ilyenkor elengedhetetlen. Mint az a fenti kísérletből is látható, az apró, homogénebb szerkezet tovább marad egyben, nehezebben oldódik, mint ugyan olyan összetételű, de nagyobb darabokból álló változata. Ennek kiküszöbölése végett, illetve az etetőanyag beltartalmának javítása érdekében általában több olajos magot, és bomlást gyorsító adalékot tartalmaznak a hidegvízre készült etetők.

Összetétel

A hideg vízben használt etetőanyagok összetétele gyakran teljesen eltér a nyáron alkalmazott etetőanyagoktól. Egyes típusok szénhidrátban gazdagabbak ilyenkor, míg mások a téli vermelésre készülő halak megnövekedett fehérjeigényét próbálják kidomborítani. Egy dolog azonban biztos, és magam is ezt az irányvonalat követem: nagyobb olajos mag tartalmú etetőt mindig teszek keverékemhez. Az említetteken túl egyrészt a halak nagyon szeretik az olajos magvak ízét, illatát, másrészt nem engedi eltelni az etetésre érkező vendégeinket, serkenti azok bélműködését és étvágyát. Előnye még, hogy a pörkölt lenmag, kendermag sötétíti az alap etetőanyag színét. Honnan tudhatjuk meg, hogy választott etetőanyagunkban nagyobb mennyiségű olajos mag van? A magas olajtartalmú etetőanyagok aromáján átüt a pörkölt magvak kesernyés illata. Színűk sötétebb, és a szárazon összenyomott gombóc is összeáll valamelyest. Ízük semleges, kissé sós, esetleg kesernyés, pirított mag ízű. A bedobott etetőanyag felett apró foltok jelennek meg.
 

Szárazon összenyomva is összeáll, de nem ragacsos. Az illatát nem tudtam lefényképezni


XXL Fine - Kötelező tartozék

Ajánlom mindenki figyelmébe a Maros Mix palettájáról az XXL Fine etetőanyagot, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak. Én általában őt hívom segítségül.
Van még két olyan tulajdonság, amire viszont nagyon felhívnám minden kedves olvasó figyelmét, és ez most nem csak a téli, hanem minden etetőanyagra vonatkozik: az olajos magvak héja gyakran dolgozik felfelé, ezért ismét hangsúlyozom a bekeverés utáni pihentetés fontosságát! Másrészt a nagyobb olajos mag tartalmú etetők hamarabb romlanak, avasodnak.


Gyártási idő elején járunk, szavatossági idő rendben. Baj nem lehet!

Hányszor találkoztam már lejárt szavatosságú, olajtól csöpögő zacskókkal a boltok polcain! Ez jó jel! Ezeket nem, de ugyanazon típusok frissebb kiadásait nyugodtan megvehetjük! A friss etetőanyag a siker egyik kulcsfontosságú összetevője. Lehetőség szerint kerüljük a szavatossági idejük végén, vagy azon túl a kirakatban sínylődő etetőket.

Egy kényes kérdés: az ár

A jó minőségű hidegvízi etetőanyag a több aroma és olajos mag miatt nem a legolcsóbb, DE... Vegyük figyelembe, hogy ebben az időszakban már nem (vagy sem?) a mennyiség dönti el a peca sikerességét. A vizek kiolvadása után, vagy befagyása előtt egy kilogramm etetőanyaggal a teljes napot végig tudjuk horgászni.


Közepes árkategória, magas minőség: Hidegvízi Ponty Speciál. De tényleg!


Pár jó tanács a végre...

Szintén saját tapasztalatomat osztanám meg veletek: jobb az otthon melegében megkavarni azt a kevéske etetőanyagot! Aki csúszott már bele a vízbe a partszéli jégen, sáron, vagy szakadt be a hóval álcázott mederbe, annak nem kell ecsetelnem a vízvételezés veszélyeit. De „technikai" szempontból is sokkal jobb még indulás előtt nedvesíteni. Ugyanis a hideg vizet sokkal nehezebben szívja magába az etető, illetve nagy hidegben az is előfordulhat velünk, hogy etetőanyagunk már a kavarás után „megköt". Ráadásul kezünk sem fog szétfagyni a rostálás után, és az etetőnek is van ideje és módja kellőképpen átnedvesedni. Minden etetőanyag fogósságát megnövelhetjük egy kis doboz csontival. Higgyétek el, gyakran többet ér, mint akár milyen csodaaroma.

Meddig alkalmazhatjuk a hidegvízi anyagokat? Nem tudom... Sokan vízhőmérséklethez kötik (15 Celsius-fok), de én nem igazán hordok magamnál hőmérőt... Talán azt tudnám javasolni, hogy az első dértől az ívási időszakig. Nászuk előtt ugyanis kijönnek sekély vízbe táplálkozni a halak, ahol azért valóban jobban zavarhatja őket egy rikító etetőanyag. Vagy nem...


Semmiképpen ne tegyük el jövő télre. Menjünk el horgászni!

 
Írta: Kovács György
Fotók: Kovács György

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.03.20. 11:06

sokat segítettél, köszi

2013.03.20. 10:57

Gratulálok Gyuri!

Nagyon hasznos infókat tartalmaz a cikk.

2013.03.20. 07:58

Jók ezek az oldódós képek, hétvégén megyek lógatni könnyebb lesz a választás, köszi! :)


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV