Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. április 01.Szüreti mulatság

Hozzászólások (2 db)

Sokat hangoztatott szlogen, hogy az ősz, a nagyhalak évszaka. Nem szeretném ezt a hiedelmet sem cáfolni, sem megerősíteni, hiszen szükségünk van olyan varázslatra, amelyben hihetünk. A horgász ugyanis afféle hívő ember. Hisz a szerencsébe, a csaliban, a vízállásban, a szél irányának fontosságában, de leginkább önmagában. Ezt a hitet néha megerősíti, máskor pókhálóként foszlatja szét a horgászat végén történő elszámolás. A haltartó ugyanis zord kegyetlenséggel megmutatja, hogy adakozó kedvében volt-e aznap a folyó. Ősz volt, a nagyhalak évszaka.

Szüreti mulatság

 


A Duna álmosan hömpölyög medrében, a lassan már megszokott, őszi, alacsony vízállás elérhetővé teszi a jobbnál jobb horgászhelyeket. A folyó halai kezdenek a télre tartalékot gyűjteni, és felkeresik azokat a részeket, ahol táplálékból, terülj-terülj asztalkámról falatozhatnak. A horgász szintén felkeresi ezeket a helyeket, ahol élményekből gyűjthet tartalékot a hosszú téli estékre. Természetesen a folyó nem adja könnyen a titkait, még akkor sem, ha időnként bőkezűen ajándékozza meg a szerencsés pecást, időnként bizony be kell segíteni Fortuna kisasszonynak. Ennek több módja lehetséges. Az egyik legolcsóbb módszer, a legyünk jókor, jó helyen. Ehhez ismerni kell a folyó szeszélyét, vagy kiterjedt riadó lánccal kell bírnunk, azaz ha valahol megy a hal, akkor a cimborák telefonhívására azonnal indulni kell, hiszen lehet, hogy csak pár napig ontja bőségszaruját a folyó. A másik lehetőség, ha mi édesgetjük horgászhelyünkre a halakat. Ennek is feltétele az adott szakasz jó haltartó képessége, de erre rásegítve, egy kis etetéssel, és némi rafinériával jót szórakozhatunk. Mikor Vidó Feri barátomat elkísértem egy dunai feederezésre, ez utóbbi lehetőség volt adott. Egy közelgő versenyre történő felkészülés miatt látogatta meg a Duna egy ismert, ilyentájt halas szakaszát. A vízállás alacsony, az idő inkább még nyárias, a pálya a hírek szerint halakban bővelkedik, csak össze kell őket gyűjteni a horog köré. Lássuk, Feca hogyan oldotta meg mindezt.

Kora reggel érkeztünk a Duna, ordasi szakaszára, hogy mire a nap besüt a fák közé, elkészüljünk a horgászhellyel. Versenyfelszereléssel ugyanis idő kell mindenhez. Feca egy stéget hozott magával, amire majd a ládát tudja biztonsággal feltenni. A terméskövekkel kialakított partvédelmen ugyanis ez nélkül nehéz a ládát stabilan felállítani úgy, hogy az erre járó hajók okozta hullámzás ne sodorjon el mindent. A láda felállítását az etetőanyag finomra hangolása követte. A kaját már előző este bekeverte, hiszen a jó dunai etetőnek jobb, ha van ideje rendesen „átázni". Feca ugyanis a darabosabb összetevőket is tartalmazó keverékeket részesíti előnyben. Mivel a pálya híres a szép dévéreiről, jászairól, egy olyan etetőt kevert, ami nekik kedvez. Ennek alapja Maros Mix XXL és XXL dévér, a hozzá ízben passzoló XXL dévér folyékony aromával megdobva, és Sensas Terre de Fond-al megnehezítve. Összesen 6 kilónyi száraz etetőanyagot kevert készre, ami bőven elegendő volt egy 5 órás intenzív horgászatra. A keverék kimondottan édes, már-már túl aromás, de Feca szerint erre van szükség, ha „időre" megy a dolog, azaz ha gyorsan szeretnénk az első kapásig eljutni, és szeretnénk elérni azt, hogy egyre több és több hal gyűljön az etetésünkre. Az etetőanyag önmagában még kevés, főleg, ha versenyre készülünk, így Feca is előkészítette az élőanyagot, amit a halaknak szánt. Csontit, aprószúnyogot, gilisztát vett elő a táska mélyéről.


Dévér töltet


Élőanyag és megfelelő méretű kosár a távoli folyóvízi peca kellékeiEgy kis ködösítés, ha a helyzet megkívánja

A csontkukacokat nem forrázta, nem fullasztotta le, hanem egyszerűen csak egy tálkába borította, a szúnyogot is csak felporozta, a gilisztát pedig egyszerűen leszitálta. Ezek után a felszerelés összeállítása következett. Először is meg kellett határozni, hogy mekkora kosár szükséges ahhoz, hogy azt a víz ereje ne tudja elsodorni. Mivel húzott a víz rendesen, néhány próbadobás után a 140 grammos kosárra esett a választás. Ez megtöltve akár 200 grammot is nyomhat, amit 25 méteres távolságba kell bejuttatni. Ehhez olyan botra van szükség, ami probléma mentesen megoldja ezt a feladatot, de ugyanakkor kellően finom is, a horogra akadt dévérek fárasztásához. Feca egy 360-as, 150grammos Tubertini Optimo Feedert szemelt ki, amihez kompenzálandó a bot merevségét, egy ötletes szereléket készített. Ennek lelke, egy 1,2-es erőgumi volt. Maga az erőgumi nem a feederes horgászatnál használatosak közül került ki, hiszen ezek túlságosan lágyak, ami a dobásnál hátrányt jelent. Feca egy, a bojlisok eszköztárában fellelhető merevebb, keményebb erőgumit használt fel. Ennek két végét öngyújtóval megmelegítette, majd kis gömböt formált a meglágyult anyagból. Erre azért volt szükség, hogy a fonott dobóelőkét horogkötéssel hozzá tudja kötni. Az alsó szakaszhoz szintén néhány centi fonottat kötött, de előbb egy szabadon csúszó karikát, és egy kis gumiütközőt húzott a gumira. Az erőgumin csúszó karikába került a nagyméretű kosár, az alsó fonott zsinórszakaszba pedig a 70 cm hosszú előke. A horogkötéssel rögzített erőgumin végig szabadon tudott csúszni a kosár, ahogyan az a szabályok szerint elő van írva.


A bot legyen finom, de egyben brutálisan erős is, hogy a dobásokat  bírja


Dunai erőgumis végszerelék

A folyón rendszerint hosszú, akár 1 méteres előkéket is használunk, de Feca kiindulásnak egy 70 centiset kötött. Ha szükséges, akkor ebbe toldhat bele további centimétereket. A horgászathoz előkészített még pár botot, ezeken kisebb kosarakat is szerelt, ha a halak a görgetett csalira reagálnának jobban, ne kelljen szerelgetéssel tölteni az időt. A rutinos mozdulatoknak köszönhetően mindezzel gyorsan végzett, körülbelül egy óra bőven elegendő volt ahhoz, hogy minden készen álljon a horgászathoz. Ezt néhány alapozó dobással kezdte meg Feca. Nem vitte túlzásba, mindössze 5-6 dobás képezte a figyelem felkeltését. A horogra először szúnyoglárva került, két szem fehér csontival megerősítve, majd a kosár megtöltése következett. Ebbe gazdagon került csonti, aprószúnyog, később darabolt giliszta, amit a két végén etetőanyaggal zárt le barátom. Ebből a töltetből 2-3 percenként dobott újat, azaz nem egy statikus kivárásra alapozta a horgászatot, hanem egy intenzív, szabályos időközönkénti újra dobással kereste a halakat. Ez több szempontból is kifizetődő volt. Egyrészt így folyamatosan, egyre nagyobb mennyiségben került csalogató a halak elé, másrészt könnyen előfordulhat, hogy a horgunk egy kavics, esetleg kagyló rejtekébe kerül, ahonnan hiába is várnánk a kapást. Az első kapásra nem kellett sokat várni, az aromás, élőanyagban dúskáló etetésre gyorsan rátaláltak a halak, amely közül egyre gyorsuló tempóban szedegette cimborám a vámot.


Gyönyörű dunai dévér

Csali arzenál

Először a kisebb, 50-60 dekás dévérek vetették magukat a csalira, majd idővel átvették az uralmat a szép, kilós, nem ritkán kettő feletti dévérek, jászok. Igazán eseménydús, igazi örömpeca kerekedett a versenyre való felkészülésből, aminek később meg is lett az eredménye. Az imént bemutatott szereléknek köszönhetőn a halak nem verték le magukat a horogról, szinte kivétel nélkül minden megakasztott hal partra került. Barátom szeretett volna egy délceg márnával is összeakadni, de ezen a napon nem tettet tiszteletét egy sem. A nap végén abban maradtunk, hogy erre a kérdésre később még visszatérünk késő ősszel. Biztos vagyok benne, egy-két praktikát akkor is tanulhatok tőle.


További fotók facebook oldalunkon megtekinthetők.


Polyák Csaba (csabio)

 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.04.01. 10:08

Szia!

Még egy kérdés.
Ehhez a mennyiséghez mekkorra mennyiségű földet használtál?
A teljes flakon aromát felhasználtad?

Bálint

2013.04.01. 10:04

Szia Feri!

Az xxl és xxl dévért milyen arányban keverted?
Azt olvashattuk,hogy összesen 6 kilót kevertél,
de,hogy melyikből mennyit azt nem.
Válaszodat előre is köszönöm.

Bálint


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV