Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. március 27.Holle anyó és a horgász

Hozzászólások (6 db)

Holle anyó unatkozott. Elillant már a tél, de ez évben nem sok dolga akadt. Kedvetlenül rendezgette a dunyhák ráncait, amelyek feszültek a tél folyamán felgyűlt pihéktől. Be kellett vallani önmagának, bizony kicsit ellustálkodta az időt. Az a sok tere-fere a szomszédokkal. Állandóan jött egy-egy szegény lányka, aki munkát keresett, de nekik sem tudott elég feladatot adni. Hiába rázták szegénykék a paplant, lent, a földi világban jó idő volt, így mire a pelyhek leestek, semmivé foszlott a nagy igyekezet. Holle anyó morcosan tolta fel a szemüveget az orrán. A kutya egye meg a telet! A kutya köszöni, jóllakott, elégedetten böffentett egyet a sarokban. Holle anyónál ekkor elszakadt a cérna. Mit sem törődve azzal, hogy már tavaszodni illene, vadul rázni kezdte a dunyhákat. A sok tollpihe lassan, egyre vastagabb felhőben kezdett aláhullani.

Holle anyó és a horgász

 


Itt a jégkorszak?

A horgász már nagyon unta a bezártságot. Hiába kapott sms-t, attól a hó csak nem akart olvadozni, de legalább átült a belső, melegebb szobába. Az ablak előtti fák pár hete már kezdtek készülődni a tavaszra, de lehet, ők is kaptak üzenetet, így fázósan húzták magukra a hótakarót. Két napig esett a hó, megviccelve mindenkit. Voltak, akik olyan helyzetbe kerültek miatta, hogy nem volt kedvük röhögni. A horgász sem volt jó kedvében, mindenütt sirámokat, nyavalygást olvasott, ami egyre jobban bosszantotta. Arra gondolt, hogy bizony érdemes lenne mindenkinek felkészülni megfelelő ruházattal, hiszen ezekben a specko ruhákban már nem vészes az időjárás. Réteges öltözködés, termo ruha, csizma, sapka-sál, és lehet pecázni. No persze sapka- sál-termo csizma tavasszal. Hülyén hangzik, de alkalmazkodni kell, hisz itt a jégkorszak, kipusztul a pecások java, ha nem képes követni a sarki jég olvadásának következményei miatt kialakuló új helyzetet. Ezt is a neten olvasta, ahol látványos képsorokkal mutatták be, mekkora terület olvadt már el a sarkvidéken. A fene vigye el. Vasárnaptól nyári időszámítás, legalább tovább szánkózhatunk. Tele lett a hóbakancsa nagyon, így merész elhatározásra jutott. Ügyesen felöltözött, felkapta a botzsákját, és már a liftben tervezte hová is kellene menni.  Nem sokáig kellett gondolkodnia, egy közeli bányató akadt fenn a rostán. Az autóhoz érve meglepetten tapasztalta, hogy annak helyén egy meghatározhatatlan formájú hókupac áll.


Lehet, hogy a csomag egy Ferrarit rejt? Ki kell bontani, hátha. Ááá nátha.

A zárak, ahogy illik befagytak, így az öngyújtóval kellett azokba életet lehelni. Szerencsére még nem pakolta ki a hólapátot, így lendületesen munkához látott. A közelében elhaladó autók hólével fröcskölték le, de nem bosszankodott. Bízott benne, a ruha mástól is koszos lesz majd. Jó fél óráig kaparta ki az autót a jég és hó alól, mire elfogadható állapotba került. Fáradtan huppant az ülésbe, majd mélyet sóhajtott. Ezután még öt percig vakarta az üvegre belülről rögvest ráfagyó párát. Derűsen kapirgált, tudta, csak a kötelező próbatétel ez is. A kis autó végre feldörmögött, és orrát a tervezett tó felé fordította. Az úton a sószórók, hómunkások tették a dolgukat, így nem volt komolyabb fennakadás. A horgásztó kapujánál azonban megtorpant. Részben azért, mert a kapu zárva volt, amin nem lett volna ildomos áthajtani, részben azért, mert a hótól sem nagyon lehetett tovább menni. A kapun, egy papíron telefonszám fityegett, gondolva azokra az eszementekre, akik esetleg mégis horgásznának. A telefon kicsöngött, és a halőr is csak egy röpke pillanatig gondolta elmeháborodottnak barátunkat, aki végül ott állt a víz partján.


Szeplőtlen nyugalom

A kis autó szorgalmasan taposta le a havat maga előtt, kedélyesen becsúszkált a kiszemelt helyre. Még egyet mordult, majd csendbe burkolózott a motortér. A horgász elégedetten hámozta ki magát az ülésből, és mélyet szippantott a kristálytiszta levegőből. Gyorsan felállította a ládát, összetolta a botot, amibe most a legfinomabb jelzőt illesztette. Egy nagy gyűrűkkel felvértezett botot választott, hiszen mínuszok röpködtek, számítani lehetett a gyűrűk fagyására. Egyszerű method szereléket készített, rövid előkével, pici horoggal, 30 grammos kosárral. Az előző hétvégi pecából megmaradt Method Boksz-ot tervezte bevetni, aminek finom szamóca illata talán elnyeri a halak tetszését.


Karácsonyfa

A táskából még egy szamócás soft pellet is előkerült, ez a lebegő csali kifejezetten jól muzsikál a felpuhult pelletekkel. Nem kellett fél óra sem, és minden a helyére került. Biztonságból egy fél kilónyi etetőt is kevert, de a jéghideg vízzel bekeverni rossz ötlet volt. Tudta, hogy ez lesz a vége, de makacs fajtából való pecás volt. Így aztán a használhatatlanra dermedt etetőt eltette jobb időkre. Végérvényesen egy út maradt, boxolni fog a halakkal. A havazás időközben apró darává lényegült, ami nem volt kellemes, főleg a szembe csapódva. Sebaj, a felkészült horgásznál mindig van egy fél deci pálinka, előkereste hát a napszemüvegét.Totális komfortban vetette be a horgát. Az első fél órában 3 percenként dobott újat, amivel kicsinyke alapozó etetést alakított ki. Az első hal a spicc aprócska rezdülésével jelezte érdeklődését. Maszatolós, meghúzom, elengedem kapás volt, a horgász egy jellegtelennek tűnő kis húzás után avatkozott közbe. Elnehezedő ellenkezés volt a válasz, majd kisvártatva egy tok pihegett a merítőben. Nem csalatkozott, a tokokban még ilyen hidegben is bízhatunk.A furcsa, alsó állású szájból könnyen kijött a pici szakáll nélküli horog, és egy újabb töltettel repült is a kosár. Gyorsan jött a válasz, rendes botgörbítős kapást követően egy szép dévér közelített a part felé. Fején már, vagy még ott voltak a tavaszi ívás jelei, dorozsmás volt a kis kópé. Szegénynek lehet, pont a nász közepén kellett újból téli vérmérsékletre átállnia, ami köztudottan nem tesz jót a virgonckodásnak. A halak szépen összeálltak a horgász előtt, minden dobás után perceken belül hajlott a spicc, élvezettel terelgette a halakat a merítőbe.

Dévérek és tokok voltak aktívak, a pontyok nem tették tiszteletüket. Ez egy cseppet sem zavarta a horgászt, elvégre hó helyzet ide, hó helyzet oda, ő végre horgászhatott. Észre sem vette, hogy már a havazás is elállt, és enyhe szellő kezdi borzolni a vizet. A közeli fára egy kis vörösbegy telepedett, és érdeklődve forgatta aprócska buksiját, ilyet még nem látott. A horgász tudta, hogy a következő hétre már igazi tavaszt, 20 fokot is elérő időt jósolnak, de ezt nem tudta a kis madárnak elfütyülni. Majd meglátja a kis csöppség.


A betervezett 3 óra gyorsan elillant, így a horgász elégedetten, és felfrissülve pakolt össze. A tüdeje megtelt jó levegővel, elméje kitisztult. Boldogan nézett körbe, és megmosolyogta a lármás vadrécéket. Visszafelé kicsit rallyznia kellett, de jó az adrenalin ilyen formája is. Hazafelé vígan fütyörészett, és az égre nézve titkon beintett Holle anyónak, aki morcosan csapkodta az utolsó paplanját. Nem jött abból már semmi. Mérgesen sarkon fordult, és hangos robajjal csapta be maga mögött az ajtót. Nem látta, hogy a távolban már feltűnt egy szép, barna lányka, aki kosárral a karján közeledett. Pár nap múlva megérkezett a várva várt tavasz.


 

Írta: Polyák Csaba (csabio)

Fotók: a szerző és jó barátja a google

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

2013.03.28. 18:51 csabio

Köszönöm srácok! ;)

2013.03.28. 17:40

like...
>;-))

2013.03.28. 10:52

Alakul ez a methodboxos vonal. Hasonló időben - igaz hó nélkül - egy fél doboz nálam is bevált a szomszéd versenytaván ;)
Grat Csabio, jó volt!

2013.03.28. 09:22

Remek szösszenet, gratula csabio !

2013.03.28. 09:12

Szia Csabio !

Ugyan nem a kék oldalon de még mindig örömmel olvasom írásaid. Érdekes pecákat folytatsz, de bár ott lehetnék én is :) :)

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV