Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. április 15.Matchbotos pontyozás, az új tavon

Hozzászólások (0 db)

,,Esik eső, szép csendesen csepereg...’’-ez a népdal intro jellemezte ez elmúlt pár napot Erdélyben, amikor az esőisten folyamatosan ontotta a könnyeit és már-már úgy tűnt, hogy sose fog szünetelni. A világhálón az időjárás jelentést böngészve nem sok napsütést láttam, azonban mégis sikerült találni egy olyan napot, amelyre egy 4-5 órás esőszünetet jósoltak az ,,égjelző boszorkák’’. Ez pont elég lesz egy rövid pecára és arra, hogy ellátogassak Kolozs megye nemégiben nyílt horgásztavára.

Matchbotos pontyozás, az új tavon

 

Helyszín

  Az újonnan nyílt horgásztó otthonomtól 30 kilométerre található, Csürülye falú térségében. Ez a tó már régóta létezik, de az utóbbi években igen-igen el volt hanyagolva, halakkal nem telepítették, sőt még a meglévő állományt is lehálózták. Az idei évtől kezdődően, az egyik horgászboltos ismerősöm bérelte ki a tavat, és jégolvadást követően nemsokára megérkezett az első tőponty szállítmány. Remélhetőleg nem az utolsó!

Horgászat

A reggeli pirkadatra már meg is érkeztem a tóhoz és a partszéli mocsárban végig csicsonkázva behordtam a cuccokat a kiszemelt horgászhelyre. Szerencsémre a halőr jóvoltából szereztem egy talicskát és ennek köszönhetően egyszerre mindent be tudtam vinni.
Az első dolog, aminek nekiláttam az a kaja bekeverése volt. A mai nap 2 kg fekete Tubertini Big Fondora esett a választásom, amelyre még egy fél flakon Maros Mix CSL aromát öntöttem. Ez egy olyan sötét tónusú, citromos aromájú etetőanyag, amely a hidegvízi horgászatok során nálam már sokszor bevált.


Bevált hidegvízi keverékem

A bekevert, megnedvesített kajához sárga és piros mikropelletet is adagoltam annak reményében, hogy ezek, a kajából szentjánosbogárként kivilágító szemcsék hamarabb felkeltik majd a halak érdeklődését. A pelleteknek egy másik funkciójuk is van. Mégpedig az, hogy a hideg 3-4 fokos vizben az oldódási idejük meghosszabodik és ezáltal a kajához később érkező halaknak is lesz mit csipegetniük.


A pelletek gondoskodtak arról, hogy a később érkező halak is találjanak finom falatokat

Ehhez a keverékhez már csak egy maréknyi kukorica került, ami szerintem minden egyes pontyozó etetőanyag nélkülözhetetlen kiegészítője, de azt azonban a hidegvizí pecák során vegyük figyelembe, hogy a halak anyagcsréje ilyenkor még lassú, a kevés is sok lehet.


Ponty=kukorica?


Elkészült a pontycsemege!

Az etetőanyag mellé készítettem még egy fél liternyi ragasztott csontit is, mivel ezt általában mindig díjazzák a bajszosok.


Elkészült minden!Gyúrhatjuk a gombócokat!

A mai horgászatra az volt az elképzelésem, hogy etetni csak az alapozáskor fogok, egy nyarat felidéző, nagyobb mennyiségű kajával és utána többet nem csobogok, nehogy elijesszem a halakat ebből a szűk egy méteres vizből.
A meghorgászott távolság 35 méter volt ehhez igazítottam a felszerelésemet is. Egy 3,9 méteres light erősségű matchbottal horgásztam, amely tekerőjére 0,18-as Tubertini Special English süllyedő zsinórt csévéltem. Az úszó egy Maros Mix Seria 85-ös, testes waggler volt, amelyre annyi lamelát tettem, hogy a zsinóron lévő 0,3 gramm ólmozás azt pont az antenna közepéig süllyessze el.


A cserélhető anntenás Seria 85


A minimális ólom mennyiségnek az a magyarázata a sekély víz mellett, hogy tiszta vizben horgászunk, ahol a halak sokszor végigkövetik a csalit már süllyedés közben is és csak azután szippantják fel. A lassabb, természetesebb süllyedés, extra kapásokat eredményezhet.  A használt horog Tubertini Seria 2-es volt 12-es méretben, amit 0,14-es Tubertini Dragon előkezsinórra kötöttem. A szeles időjárás és az enyhe áramlás miatt az eresztéket úgy állítottam be, hogy még az utolsó jelzőólom is a fenéken feküdjön, mivel a ponty szereti a fenéken fekvő, mozdulatlan csalit.


Ha életem végéig csak egyetlenegy horogtípust használhatnák, akkor ezt választanám...

Alapetetés gyanánt 20 etetőanyag és 4 ragasztott csonti gombócot lőttem be. Kezdődhet a horgászat!


Etetésre készülődve...

Nagy lelkesedéssel dobtam be a szerelékem, a horogra 5 csonti került. És azután vátam...vártam...és csak vártam... Nemsokára szép lassan elmerült az antenna, akasztás után a bot karikába hajlott, de a ,,hal'' nem moccant egy cseppet sem. Beakadtam! Még ez kellett nekem...mormogtam magamban, amikor kiengedett a botspicc és kitekerés után előke nélkül emeltem ki a szerelést. Erre a kezdeti kudarcra még rátett pár lapáttal az is, hogy a tó végén horgászó sporik egymás után fogták a szebbnél-szebb pontyokat és egyesek már a derekukat fájlalták a sok fárasztás miatt. Utólag aztán kiderült, hogy eredményességüket főleg annak köszönhették, hogy a tó mélyebbik részén horgásztak, amely hideg vizben, a reggeli órákban mindig eredményes szokott lenni.
Másfél óra eredménytelen várakozás után nálam is megtört a jég, az úszó villámgyorsan elmerült, bevágás után szép ívben hajlott a bot, jelezve, hogy megérkeztek a várva-várt pontyok! A kettes tükörponty hamar megadta magát, látszik, hogy a hideg vízben még nincsenek erejükben a bajszosok.


Megérkeztek a pontyok
1 kilós potyka! Az ilyen kiló körüli példányok jobban küzdöttek nagyobb társaiknál...

A következő fél órában még sikerült fognom 5 pontyot, azután pedig ,,lehúzták a rolót'', nem volt több húzásom annak ellenére, hogy a zsinórba történő beleúszások jelezték, ott vannak a pontyok, de nem akarják felvenni a csonticsokrot.
Egy fél óra csend után, amikor már pakolászni készültem, támadt egy ötletem. A csontikra ráöntöttem a megmaradt CSL aromát, majd ebből tűztem a horogra. Dobást követően, amikor az úszóm elmerült, nem akartam hinni a szememnek. Ez tényleg működik! Rövid fárasztás után sikerült egy újabb potykát szákolni és tudtam, hogy nem ez lesz az utolsó.


A mentő ötlet


A pontyok nem tudtak ellenállni a CSL-el bolondított csonticsokornak

A következő egy órában zsinórban 10 pontynál tartottam, amikor besötétült fölöttem az ég és robbanó dörgések közepette újból elkezdett cseperegni. Úgy látszik, az Eső Isten visszatért a szabadságából és újból hullatja a könnyeit...A cuccokat percek alatt összepakoltam és egy rövid terítékfotó után hazafelé vettem az irányt.


Soha se rosszabb terítéket!

A goromba idő ellenére, egy élménydús horgászatban volt részem, ahol újból bebizonyosodott, hogy sokszor apró változtatásokon, trükkökön múlik a siker.
A tó újdonsült tulajdonosának csak gratulálni tudok a befektetett munkájáért!


                                                                                                    Írta:Koszorus Botond
                                                                                                   Fotók:Alex Gavan

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV