Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. május 24.Adácsi dévérek

Hozzászólások (1 db)

Mikor Gergővel megbeszéltünk egy közös horgászatot Adácsra, több olyan eseménnyel sem számoltunk, ami közben az időközben fájó múlttá, vagy izgalmas jövővé változtatta az egyébként hétköznapi pecát. Ha valaki nem értené ezt a nyakatekert szóvirágot, azt nem csodálom. A lényeg, hogy március 12.-én sikerült kifognunk az egyetlen olyan napot, mikor gyönyörűen sütött a nap. Felértékelődik ez annak fényében, hogy rá három napra sokan napokat töltöttek a hó fogságában, annak ellenére is, hogy a nagy emberek szerint, mindenki ragyogóan végezte a dolgát. Én akkor megfogadtam a tanácsukat, és átültem egy másik autóba, igaz, kicsit furcsán néztek rám az Üllői úton. A másik apropója most ennek az írásnak az, hogy a Maros Mix Feeder Kupa ezen a vízen lesz megrendezve június 21-22-23.-án. A versenykiírást megelőzően kerül fel az írás, amit mindenki kezeljen úgy, ahogy tetszik. Lehet kedvcsináló, lesznek benne tanulságok, és megfontolásra érdemes dolgok. Igaz, hogy Gergővel rakósbotos dévérezés volt a tananyag, és nem feederezés, de egy kora márciusi peca eredményét is be lehet építeni a Maros Mix Kupa felkészülésébe.

Adácsi dévérek

 

Mielőtt belevágnék a dolgok közepébe, engedjetek meg egy kis üdvözlést. Isten hozta a horgászok világában Kovács Gellértet, aki 3700 grammosan 2013. február 3.-án került Gergő haltartójába. Akik már átélték ezt az élményt, azok tudják, hogy néhány hétig, egy vízparton töltött pár óra is csak vágyálom lehet. Sok ilyenkor a teendő, de pár hét után egyre jobban hiányzik már egy kis szabadság. Ezt a pár órás „eltávot" testesítette meg az a horgászat, amire elkísértem Gergőt.


Azt gondolom, senki nem bánja, ha ilyenkor kevesebb idő jut a pecára

A kiszemelt helyszín, az adácsi tó volt, ami hatalmas harcsájával került be a köztudatba annak idején. A vizet szép pontyok, és dévérek is lakják, ráadásul remek versenypályával is büszkélkedhet, ahol nem egy jó hangulatú, halban bővelkedő versenyt rendeztek már eddig is.

 


A versenypályán ültünk le

Arra a hétvégére is volt egy megmérettetés szervezve, amit persze betemetett a hó. Mivel a versenyeken a dévérezés a legkifizetődőbb, Gergő erre a halra hegyezte ki a horgászatát. Az első teendő, az etetőanyag összeállítása volt. A dévérek szája ízének megfelelő keverék most 1kg Maros XXL Light Breamből, és 1kg Tubertini Gold Medal Brown kajából állt össze, amihez süllyedő piros morzsát adott még csapattársam.


2013-as újdonság és egy régi bevált etető

Az XXL Light Bream 2013-as újdonság. Egy „etang" jellegű etetőanyag, ami jól harmonizál minden más kajával. Könnyű, gyorsan bont, és egyaránt elvihető sós, és édes irányba is. Önmagában ritkán használják versenyzőink, inkább rá építik fel a halfajnak, évszaknak megfelelő keveréket. Ezen a horgászaton a Tubertini Gold Medal kiegészítőjeként kapott szerepet. A kész keverékhez kevés spekulatius aromát adott Gergő, illetve plusz édesítőt adott még a készre kevert etetőhöz.


Az etetőanyagba süllyedő morzsa került


Az etetőt kicsit túlvizezte Gergő...


...majd alaposan átkeverte...


...így egy ragacsosabb, jól tapadó keveréket kapott

Az adácsi tó már rakósboton is kellemes, közel kettes vizet mutatott, illetve számítani lehetett áramlásra is, így került a kajába süllyedő morzsa. Fontos még megemlíteni a keverék állagát, ami kissé túlvizezett, ragacsosabb volt, mint a megszokott. Ezt szintén a vízre jellemző erőteljesebb áramlásokkal magyarázta Gergő, illetve a snecik kikerülése miatt is minél kevesebb felszálló szemcsével tervezte a pecát. Az etetőanyagot az alapozáshoz kézzel dobta be, bízva a becsobbanó gombócok hangjának csalogató erejében.  A meder feltérképezés során egy kis lejtést mért ki, illetve a gombócok vízben megtett útját is beszámítva, a gombócok kicsit visszább lettek dobva.


Az etetőanyagot dobva, a hanggal is csalogatjuk a dévéreket


Jól látszik, hogy jól látszik!A horgászatra a dévérek kedvenc csemegéjét, szúnyoglárvát nem hozott Gergő, így csontival csalizott. A peca során a színes csontik hozták a legtöbb halat. Egy szem piros, és egy szem sárga nyű a piros Tubertini Serie 2 Rosso-n hamar gazdára talált. Gergő önfeledten szákolta a szebbnél szebb halakat, én pedig kattogtattam a fényképezőt. Mikor a szereléket vettem közelebbről szemügyre, egy érdekes momentumra lettem figyelmes. A főólmozást Gergő úgy alakította ki, hogy a 3 nagyobb sörét alá, picikét elhúzva kerültek a további ólmok, majd az előkénél is egymástól picit eltolva rendezte el a sörétszemeket. Ezt a fajta ólmozást azzal magyarázta Gergő, hogy így a vízbe beeső előkének és horognak kevesebb esélye van felakadni a főolmozásra.A főólmozás...... és a jelzők

Érdekes mód, a dévérek a szép napsütés ellenére is ragaszkodtak a mederfenék közelségéhez, a víz felsőbb rétegeibe nem emelkedtek fel, pedig még lőtt csontival is kedveskedett nekik Gergő. Mi lett volna, ha van nála szúnyog is? Versenyre ide, a kis vörös ördögök nélkül lejönni nem szabad. A rakósbotos távon többnyire a dévérek találhatók, de bentebb, ahová már a fenekező horgászok dobálnak, sok szép ponty is horogra csalható.


Adácsi dévér


Pihentető teríték


A kis pihentető peca után Gergő is kisimult arccal térhetett haza, hogy újult erővel vethesse magát az apuka szerepbe. Így van ez rendjén, remélem egyszer majd a kisfiával együtt is írhatok róluk.

Írta: Polyák Csaba (csabio)
Fotk: Polyák Csaba(csabio) 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.06.13. 20:37 victor07

Gratulálok a szép halakhoz!
Remélem jövőre már a VB keretben is ott lesz a büszke apa ;)


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV