Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. május 20.Karikáról-karikára

Hozzászólások (3 db)

Kellemes napsütés melengeti a nemrég még fagyos tájat. Távolinak tűnik, pedig még három hete sincs, hogy a tél utolsó leheletét fújta ránk, miközben mi naívan azt hittük, ismét beköszöntött a jégkorszak.

Karikáról-karikára

 

Szerencsére csak az elhúzódó tavaszkezdésről volt szó, így mi horgászok fellélegezve eszmélhetünk rá, bizony a szezon elkezdődött. Ha pedig így van, akkor irány a vízpart és főleg olyan helyek, ahol nem jártam mostanában. Idei kalandozásom első állomása a Debrecentől 14 kilométerre található Látóképi-víztározóra esett. A 60 hektáros tó igen változatos mederalakulatokkal és mélységekkel várja az ide látogató horgászokat. Érdekes nadrág alakjával mindenképpen üde színfolt a tavak közt, melynek egyik szárán kapott helyet Hajdú-Bihar megye versenypályája is. Az itt sok mindent megélt versenyzők tudják, hogy Látóképen bármi megtörténhet, az aznapi horgászat sikeressége a tározó szeszélyén múlik, ami bőséges fogással éppúgy kecsegtet, mint üres szákkal.


A tározó vize egész évben kristálytiszta, ezzel is megnehezítve a horgászok dolgát

A tavasz hozott ismét ide, hogy a tározó keszegeit üldözzem. Az elmúlt évek során, a tóban élő karikakeszegeké lett a főszerep. Olyan jól érzik itt magukat, hogy a fogás zömét ez a faj teszi ki, míg a fennmaradó hányad többnyire a dévérkeszegé. A korábban, itt legendásan nagytestű bodorkák mára szinte eltűntek. A feladat tehát adott volt, de mivel karikakeszeges etetőanyag nem létezik, ezért nekem kellett egy kaját, az ő ízlésükre hangolni.

A recept a következő:

1 kg Hidegvízi Dévér Speciál
1 kg Hidegvízi Keszeg
0,25 kg Maros Mix kókuszliszt
½ flakon Dévér Speciál folyékony aroma
2 kg Maros Mix sötét lösz az etetőanyagra rárostálva
¼ liter vízbe folytott csontiA két etetőanyag keverékével egy fogós, de mégis olcsó megoldáshoz jutunk


Jól látszik mennyire gazdag és csábító a mix

A karikakeszeg köztudottan szereti a kókuszos ízeket és kevésbé igényli a földesszúnyogot, mint a dévér, így inkább etetőanyaggal lehet jól csalogatni. Mindenesetre a vékonyka dévérek helyett érdemes a vaskos karikákat keresni itt, hogy a mérleg nyelve jobban meglóduljon.  


Amíg az etetőanyagot pihentetjük, érdemes a ládát felállítani

A kevéske etetőanyag bekeverésével hamar végeztem, így a felszerelés összeállítása után, rögtön hozzáláthattam a horgászathoz. Ezúttal egy 360-as light feedert hoztam magammal a hozzá illő orsóval, melynek dobjáral 0,18-as Tubertini Gorilla Verde zsinór került. A tél végén megrendezett FeHoVa-n a Tubertini cég emberei (két olasz úriember érkezett standot állítani) elmondták, hogy ők előszeretettel használják ezt a zsinórtípust a feederezéshez, mivel rendkívül jó teherbírása és csomótűrése van és nem mellesleg jól is süllyed. Ha pedig ilyen jó ajánlólevelet kapott, én is készen álltam rá, hogy kipróbáljam. A felszerelésem utolsó egy métere a szél függvényében 20-30 grammos kosárból és 0,104-es Tubertini Fluorine előkére kötött 16-os serie 2 pink horogból állt. Az előke hossza 80 cm volt, ami a kosár fenékre érése után még kellően tudta ingerelni a halakat süllyedés közben.


A mai zsinór kombináció

Komolyabb alapozó etetésre véleményem szerint ezen a vízen nincs szükség, sokkalta fontosabb a gyors, ütemes és kopogós etetőanyag pótlása. Ennek tudatában a kosarammal dobtam párat kezdésnek és rögtön kezdtem is a horgászatot.


Kezdődhet a horgászat

Kezdetben még kevesebb kapásom volt, de az idő előrehaladtával és a folyamatos dobásoknak köszönhetően később, szinte azonnal volt kapásom. Eleinte csak a szúnyoglárva volt az egyedüli csali, amivel kapást lehetett elérni, később már pinkivel kombináva, majd tisztán a 3-4 pinki is igen eredményesnek bizonyult.


Eleinte az apróbbak jelentkeztek,...


...aztán a méret fokozatosan kezdett növekedni


Látóképen a dévérkeszeg csak másodhegedűs a karikakeszeggel szemben

A horgászat annyira pörgősre és élvezetesre sikeredett, hogy a botot végig kézben kellett tartanom. Szinte oda sem néztem, de még is tudtam, hogy a szerelék vízbeérkezése után rögtön kapásom lesz. Az ilyen élményhorgászat az, ami megszeretteti a keszegfogást. Itt nem kell órákat várni egy-egy kapásra, ilyen esetben úgy rohan az idő, hogy a halfogás élményébe belefeledkezett horgász észre sem veszi, ha megéhezik, azt meg pláne nem, hogy órák teltek el.


Volt, hogy még le sem tudtam tenni a botot


Az elkövető ezúttal egy dévérkeszeg,...


...de akadt gyönyörű karika is 

 


A horgászat vége felé már a pinki csokor volt a nyerő csali,...


melyet nem ritkán mélyre is nyelt a mohó keszeg


Egy intenzív horgászattal eltöltött délelőtt eredménye

A pár órás horgászatra szánt idő oly gyorsan eltelt, mintha csak pillanatok lettek volna. Mindenkinek ajánlom a keszegek üldözését, akár finom szerelékes, vagy épp feeder technikával, mert igen szórakoztató. Persze azért sokat is lehet tanulni belőle, elsajátítani a technikát, miközben gyakoroljuk a dobásokat is, de ami még ettől is fontosabb, hogy a vízparton érezhetjük így jól magunkat.

Írta: Kálló Kornél
Fényképezte: Abari Marietta

                                                                              

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.05.21. 15:40

Köszönöm mindenkinek :)

2013.05.20. 20:52

Helló Mester!
Ügyes vagy, de tudod, hogy az evezősön ez kevés lesz....
Holnap felhívlak.
Üdv.

2013.05.20. 08:05

Szia Kornél!

Szép fogás, remek írás, gratulálás:)


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV