Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. június 17.Ívás idején, a Templom tavon

Hozzászólások (2 db)

Az idei tavasz robbanásszerű intenzitással, szinte minden átmenet nélkül csapott le ránk. A vizeink hőmérséklete napról-napra melegedett fel. Mindezt tette oly mértékben, hogy április végére nem csak a kárász és keszegfélék ívása fejeződött be, de bizony a pontyok is nászukat élték. Így volt ez a festői szépségű Templom tavon is, ahová egy jó methodozásra érkeztem.

Ívás idején, a Templom tavon


A Hortobágy északi szélén, Folyás községben található ez a majdnem háromhektáros gyöngyszem, amely méltán a környékbeli horgászok kedvelt vize. Halállománya olyan gazdag, hogy ötven kilométeres körzetben talán nincs is olyan horgász, aki ne hallott volna a tóról. A tógazda rendkívül nagy figyelmet fordít a környezetre, mely a patináns templomrom lábánál különleges hangulattal fogad bennünket. A gondozott gyep, a kulturált angol illemhely, vagy a büfé mind-mind olyan dolgok, amelyek miatt akár egész családdal érkezve is mindenki jól érezheti magát. S míg a horgászok a halakat kergetik, a többiek kedvükre focizhatnak, vagy épp tollasozhatnak is. De mégsem erről az oldaláról leghíresebb a víz, hanem a benne élő halakról, akik nagy mennyiségben laknak itt. Azt pedig, hogy milyen jól érzik magukat, misem bizonyítja jobban, hogy a tó friss vizében elemi erővel adják tudtunkra, bizony ők nem szándékoznak partra kerülni. Minden fárasztás élményszámba megy itt, ami rendkívül jó szórakozást ígér az ide érkezők számára.


Sorszámozott, ...


...kulturált stégek várják a horgászokat

Április utolsó hetét írtuk, mikor az egyik hajnalon megérkeztem a vízpartra. Szeretek korán kelni, mert a reggelek csodálatosak. Az első madárcsicsergések mindig jelzik a pirkadatot, ilyenkor él a természet igazán. A szürkületben a kis tó csodaszép sziluettje rajzolódott ki szemeim előtt. Loccsanások, fordulások itt is-ott is. Élt a víz, élt a természet. A kellemes érzés közepette arra lettem figyelmes, hogy nem a megszokott halmozgásokat látom a vízen, hanem fel-feltűnő kisebb halcsapatokat, akik kergetőzve cikáznak egymás után. Közelebbről szemügyre véve a dolgot, bizony rögtön láttam, hogy násztáncukat járja a pontynépség. Már pedig köztudott, hogy a szerelmeskedés közepette nem éppen az éhségéről híres az ember. Lehet nem jó napot választottam? De ha már itt vagyok és pontyozni jöttem, nem adhattam fel máris a legelején! Improvizálni fogok és a lehető legfinomabban tálalok fel mindent a siker érdekében, csak hogy néhány szerelmest magamhoz szoríthassak.


Vízfelszínen úszkáló pontyok szorgalmasan járták násztáncukat

Az etetőanyagról:

A Templom tavon szerzett korábbi tapasztalatom alapján egyértelműen jól csalogatnak a halas jellegű etetőanyagok, így ezúttal is egy ilyen mixet készítettem elő a horgászatra:

1 kg Maros Mix Method Halibut
1 kg Maros Mix Method Feeder
½ flakon Maros Mix Halibutos Aktivátor
2 doboz Csemegekukorica
kevéske folytott csonti


Ha aktív pontyozásról van szó és method feeder módszerről, akkor mindenképpen ezt a keveréket választom

A Method Feeder lisztfinomságú szemcsézete jól ellensúlyozza a Method Halibut tapadósságát, így a kettő keveréke rendkívül jó állagot és fogósságot eredményez. A csemegekukorica főként az alapozáshoz kellett, később már csak pár szem került a kosárba.


A method halibut etetőanyag sok mikropelletet is tartalmaz, ezért célszerű azt a legnagyobb lyukú rostán áttörni


Az etetőanyagomat édes csemegekukoricával tettem még vonzóbbá

A felszerelésem egy 3,60 méter hosszúságú medium-heavy feeder botból és a hozzá illő orsóból állt. Ezen a tavon a tó adottságai miatt nincs szükség nagy dobásokra, így felesleges ettől hosszabb botot használni. A szerelékem pedig egy távdobó kosárból és rövid 10 cm-es 0,18-as vastagságú előkéből állt. A horgom ezúttal Tubertini Serie 26, 10-es méretben.


Ebben a horogban még nem csalódtam

A meghorgászandó távolság körülbelül 40 méter lehetett, melyre az etetőanyagom mintegy felét bealapoztam. Ez a szőnyeg csemegekukoricával kiegészülve jó alapot biztosított az odaérkező halak számára, s ha már megérkeznek és előttem tartózkodnak, csak horogra kell csalni őket. Kezdetben 4-5 szem csontiból álló csokrot tűztem a horogra, majd később csemegekukoricával kombinálva vártam a nagyobb halak megérkezésére. A csonticsokorra viszonylag hamar volt érdeklődő egy-egy kárász, vagy dévérkeszeg személyében. Már az ő kapásukon is jól érzékelhető volt, mennyire nem evett ezen a napon a hal. A meleg, nyomott idő, a kedvezőtlen légnyomás nem tett jót a horgászatnak, melyet csak tetézett a pontyok ívása.


Finnyás kapással jelentkező kárászok...


...és dévérek vették fel a csonticsokrot

Az aprónép támadásait elkerülendő csemegekukoricát tűztem a csonti mellé és megpróbáltam még vonzóbbá tenni az etetőkosaramat oly módon, hogy a meggyúrt gombócot bedobás előtt aktivátorral, vagy épp CSL likőrrel locsoltam meg. Ezen irányú próbálkozásom egyből sikeresnek bizonyult, mivel a csalit békén hagyó fehérhalak helyett ezúttal ponty vette fel a horgot. Rövid hadakozás után merítőbe is csusszant egy jó hármas tőponty.


Ha nincs kapás, vagy csak épp gyorsítani akarunk a halfogáson, érdemes aromát locsolni az etetőgombócra


A változtatás egyből halat eredményezett

A hal szákba helyezése után ismét repülhetett vissza a felcsalizott szerelékem, amit természetesen várakozás követett. Ha nem volt kapás, akkor 10-15 percenként újra dobtam, esetleg másik aromával locsoltam le a kosarat, hátha egy másik íz azonnal megtetszik valakinek. Mivel a pontyok erőteljesen magukkal voltak ezúttal elfoglalva, így a horgászatom pontyos fele erősen ücsörgősre sikeredett. De így is sikerült még két pontyot szákba terelnem, igaz minden kapás közt jókora szünet volt.


Az ívás és a kánikula ellenére mindig akad egy-két éhes száj


A szerelmes pontyokkal eltöltött horgászatom eredménye

A kánikulai meleg és az ívás rányomta bélyegét a halak kapókedvére, bár még így is sikerült eredményesnek lennem. A festői szépségű kis tavon a pontyok nászát közelről megfigyelni azonban a halfogás öröménél is nagyobb élményt nyújtott számomra. A természet lüktető csendje, még a nagyváros minden sérelméért is kárpótolni tud bennünket. Vigyázzunk hát rá, mert amíg az Ő szíve dobban, addig mi horgászok bizton boldogok lehetünk.

Írta: Kálló Kornél
Fényképezte: Abari Marietta


 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.07.01. 12:24 Laci

Csatlakoznák az előttem szólóhoz! Jó az ítélőképességed Dau!

2013.06.24. 12:11

Természet lüktető csendje, szíve dobbanása? Miért nem lehet az ívó pontyokat békén hagyni? Miért kell órákig, szákban aszalni, tűző napon fotózni? Hisz ezért jöttél? Gratulálok!!!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV