Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. június 19.Minirakós kedvcsináló, tippek, és ötletek a témában

Hozzászólások (2 db)

A rakós bottal történő horgászat sokak gondolataiban mint valami misztikus, elérhetetlen, rendkívül bonyolult és igen költséges dolog, így fogalmazódik meg. Ez a finom szerelékes versenyeken igen gyakran használt módszer azonban sokak fantáziáját megmozgatja. Kétségbevonhatatlan a precizitása, pontossága, a szerelék finomsága, a csészével történő etetés,és a csalivezetés terén. Ez a módszer széles határok között alkalmazható, a leheletfinom keszegezéstől a nagyon durva pontyozásig.

Minirakós kedvcsináló, tippek, és ötletek a témában

 


A főszereplő

Ezekkel a hosszú botokkal, botunk spicce és az úszónk közötti rövid, 40-80cm-es zsinórszakasznak, azaz a rövid zászlónak köszönhetően, nagyon pontosan tudjuk az etetésünket meghorgászni. Fújhat a szél, áramolhat, folyhat a víz, szerelékünket, illetve a csalizott horgunkat a fentieknek köszönhetően mindig pontosan az etetésen a legideálisabb módon tudjuk felkínálni az ott tartózkodó halak számára.

 


Egy rövid rakóssal is könnyedén meghorgászhatók a jó haltartó helyek


A módszer bonyolultságának és rendkívüli költségességének falait szeretném lebontani néhány konkrét példahorgászattal, és ezzel segíteni az elméletben érdeklődőknek, hogy a gyakorlatban is megtapasztalhassák a rakózás nyújtotta lehetőségeket.

 


Ez a módszer nem feltétlen a tengernyi cuccról szól. Átgondoltan, okosan, praktikusan is megoldható :)

Sok esetben indokolatlan a 13m-es botok használata, gyakran előfordul, még versenyeken is, hogy ettől a parthoz jóval közelebb foghatók eredményesen a halak. Erre a célra egy Tubertini Extrém Carp 1000-es, 8m-es minirakóst használok. A szívem szakadna meg, ha a 13-as versenybotomat kellene rövidre lebontanom, hiszen annak csak a két alsó nyéltagja van annyira megerősítve, hogy fogható legyen, és ne roppanjon meg. Ez a kis 8m-es minirakós viszont mindent kibír, akár a 3mm-es csőgumit és a 0,20-as előkére kötött horgot is bátran feszegethetem vele.

Bátran feszegethetjük vele a határokat

Mint már annyiszor, kedvenc tesztvizemen a Lencsés tavon hoztunk össze Ambrus Tibi barátommal egy rövid kis teszt pecáz, a cikkben látható fotók kedvéért.
A tó Napos út felőli sarkában lévő, vízre hajló olajfa melletti beállót szemeltem ki, mivel ideálisan ide tolta  a szél a hullámokat. Bíztam benne, ez a csendes kis zug jó halakat rejt majd. Kicsit kifordulva a part felé, a medertörés alsó szélére mértem be a szereléket. A 0,3-as pontyos úszóval igazán finoman tudtam felkínálni a csalit az alig 80cm-es vízben. A mélységmérő súly segítségével egy érintő mélységet állítottam, majd erre még ráhúztam 2cm-t. Ez így jónak is tűnt. Jó szokott még lenni a jelzőólomig fektetett előke, de ilyenkor gyakrabbak a testkapások és a külső akasztások, amikor jellemző a megakasztott hal elvesztése.


Közvetlenül a part mellé horgásztam

A szerelék 0,18-as Tatanka EVO főzsinórból és két apró sörétből állt. Az előkém 0,14-es Dragon előkezsinórra kötött 12-es Tubertini Seria  26-os horogból készült. A topsetbe 2,3mm-es piros csőgumi volt behúzva. Ez egy átlagos összeállítás. Relatíve finom a várhatótermetes keszegekhez, de tolerálja az esetleg beugró több kilós pontyokat is. A 2kg EA Extrem Carp egy kis kukoricával és néhány dl csontival a pontos, csendes, kupakos etetésnek köszönhetően  hatékony és elégséges csalimennyiségnek tűnt erre a néhány órás horgászatra. A horogra 3-4 szem csonti vagy csonti-kukorica szendvics került.


EA Extrem Carp kevés csontival, kukoricával...


...pontosan

A 8 pohárnyi alapozás után már néhány percel megjelentek a kisebb, mohó karika keszegek. 3-5 percenként etetőanyagot, kukoricát és egy csipetnyi csontit toltam az etetésre, ezzel fenntartva a halak folyamatos érdeklődését. A szemtelen karikák után  egyre gyakrabban érkeztek a szebb dévérek. Egy hosszabb szünet után gyönyörű hatos tükrös törte meg a csendet. Ennél a halnál egy percig sem kételkedtem a fárasztás sikerében. A szerelék, a gumizás és a bot olyan megbízható egységet alkotott, ami a fárasztás teljes, tíz perces időtartama alatt maximális önbizalmat adott. A horgászat vége felé érkező két tokhal már csak hab volt a tortán.


Keszegek......tok vonó nélkül...


...kihasználva a botban rejlő erőtartalékokat...


...szép pontyot is sikerült fognom

Ez a módszer, a 8m-es Extrem Carp és a csalik szépen vizsgáztak a bő háromórás peca időtartama alatt.
Végül  a fotókon is érzékelhető puritánságra hívnám fel a figyelmet. Se több százezres láda, se horror árú rakós bot. Egy Tubertini sneciző szék, egyszerű, könnyű kis V görgő, a 8m-es minirakós, kupakos szett, minimális csali- és etetőanyag igény és élvezetes, gyors kis peca, alig két méterre a parttól.


EnnyiLegközelebb irány az élővíz, minirakózás az algyői autópálya hídnál a Tiszán.

Erdei Attila

 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2014.04.17. 17:11

Én is imádom ezt a fajta rakózást, csak ajánlani tudom mindenkinek, próbálja ki...
A siker garantáltan nem marad el, persze, itt is érvényes a szabály, hogy halat csak ott lehet fogi, ahol van:)
Szuper a cikk, nagyon jól visszaadja a módszer lényegét, nincs mellébeszélés és ''melléhorgászás''. Gratulálok!

2013.06.19. 11:50 cs

A 2013-as rakòk fel fognak kerülni ide a webáruházba?
Nagyon jò cikk lett ;)


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV