Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. június 26.Minirakóssal az algyői autópálya - hídnál a Tiszán

Hozzászólások (1 db)

A néhány éve elkészült tiszai pályahíd partvédő kövezése megfelelő terep egy kis folyóvízi úsztatós keszegezésre. A meredeken mélyülő, frissen szórt kőoldala és - lába ideális lakhelyet biztosít mindenféle halfaj számára. Füllentenék, ha azt állítanám, hogy akadó mentes a terep. Szerelékekkel, előkékkel érdemes alaposan felkészülni az itteni pecára.

Minirakóssal az algyői autópálya - hídnál a Tiszán

 

Emiatt nagyon fontos itt a pontos és kontrollált szerelék, illetve csalivezetés. Melyik módszer lenne erre alkalmasabb a rakós botos horgászatnál?


A minirakós folyóvízen is megállja a helyét


A parttól 6-7m-es távolságban már bő 4m-es vizet tudunk meghorgászni. Ide egy tartalmas, megfelelően összeállított, kellően nehezített, kukoricával, búzával, csontival dúsított  pontos etetéssel szépen oda lehet állítani a főleg keszegfélékből álló halrajokat. A mai horgászathoz az élővizeken mindig bevált Maros ECO Pörkölt 3kg-os  etetőanyaghoz, 1kg XXL dévért és 4 kg barna agyagot, valamint kevés, piros, süllyedő morzsát kevertem. Lényeges az ide használt etetőanyagkeverék fajsúlya a közepesen erős áramlat okozta elmosódás miatt. A kellően nehezített gombócok viszont szépen megülnek a nyers kőszórás zugaiban és folyamatosan oldódva csalogatják a környékben lakó halakat az etetésünkre.


Tartalmas, nehéz folyóvízi keverékemösszetevői


A folyóra szánt keverék elkészítése komoly meló


Kész is vagyok
Ma a 8m-es Extrem Carp 1000-es minirakós utolsó tagját is levéve a parttól csupán bő 6m-es távolságba mértem be a vizet. A jelenlegi vízállás és sodrási viszonyok a 10-15gr-os lapos úszó használatát teszik indokolttá. Ez az úszótípus visszatartva, lapjával a sodrásba beállva szebben visszatartható, úsztatható, kevésbé hat rá az áramló víz tolóereje, ezáltal jobban, érzékenyebben jelzi a kapásokat. A csali lassítása, megállítása, a sodrás erejével történő fellebbentése mind-mind fontos eleme a folyóvízi úsztatásnak.


A csalivezetéshez ez az úszót választottam


Előkéből fel kell készülni, a folyó elkéri a jussát

 

A mai szerelékem Tatanka EVO 0,16-os főzsinórból, 0,14-es Dragon előke zsinórból, és 14-es Tubertini Seria  26-os horogból állt. A 2,3-as csőgumi ereje az 5-25dkg-os halakkal nem volt igazán kihasználva, de egy természetes halállományú folyóvízen sosem lehet tudni. Nagy jelentőséget tulajdonítok a rakós módszerre jellemző rövid zászlónak (úszó és botspicc közötti távolság), mert így a szerelékemet mindig pontosan a botom hosszának megfelelő távolságban tudom magam előtt végigvezetni. Ennek egy erősen lejtős kövezésen az a lényege, hogy se beljebb, se kijjebb, hanem csak az eredetileg bemért mélységben haladjon a szerelékem, illetve csalizott horgom, pontosan a meder kövei felett.


A főólmozás


A teljes szerelék arányai


A csali

 

A horgászat kezdetén érdemes egy nagyobb alapetetéssel nyitni, és a továbbiakban 3-5 úsztatásonként egy-egy etető gombóccal ráetetni. Így tarthatjuk fenn a halak folyamatos érdeklődését csalijaink iránt.

 


A ráetetéshez gyúrt gombóc(ka)

Egy lejtős partoldalra etetve ügyeljünk arra, hogy etető gombócainkat botunk spiccétől kb. 50 centivel visszább dobjuk, így előzve meg, hogy azok lendületük és a lejtős meder miatt rakós botunk hosszától beljebb, a meder távolabbi, mélyebb részén fejtsék ki hatásukat.

 

 


Jó kis pörgős peca alakult ki


Karika keszegek, lapos keszegek, és néhány bagoly keszeg alkotta a mai fogást. A szorgalmas kis ezüst testűek bőven meghálálták a tartalmas etetést, és a pontosan vezetett, csontival csalizott horgot. Jó lett volna néhány nagyobb dévérrel vagy jaszkóval összekötni a bajuszt. Talán majd legközelebb.


Jó peca volt

A horgászaton készült képek megtekinthetők facebbok oldalamon is.

Erdei Attila


 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.06.26. 13:50 Deák

Üdv!
Már régóta tervezem, hogy megnézem ezt a helyet. Most technikai tanácsokat is kaptam hozzá. Kipróbálom, csak jussak oda.
Elmondaná valaki, hogy merre kell menni és hogy lehet közlekedni? Zergéknek való, vagy lankásabb a lejárat?

Köszi

D.


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV