Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. július 03.Ohat ajándékai

Hozzászólások (0 db)

Hortobágy szívében fekszik egy kis mezőgazdasági falu, Ohat. A területén nagyon sok tórendszer található, ezek közül a Hortobágyi halgazdaság bojlis horgásztaván töltöttünk egy hosszú hétvégét édesapámmal és néhány barátjával. Nagyon sokan horgásznak a tavon, ezért már tavaly le kellet foglalnunk a szigetet, ahol horgászni szeretünk volna. Sok hazai és külföldi látogatja a tavat a kultúrált környezete, szépsége és a tóban élő kapitális halak miatt. Emiatt nagyon sok bojlis versenyt is rendeznek a tavon. Mi is ezért jöttünk, mert már tudjuk, hogy itt lehet igazán szép pontyokat fogni.

Ohat ajándékai

 


A meghorgászott terület

 

Júliust irt a naptár, de az időjárás a 20-30-fokos kánikulákhoz képest alig haladta meg a 15-fokot. A tavon több sziget és bojlis állás is található, mi az 1-es szigetet foglaltuk le még tavaly október tájékán. Mikor megérkeztünk szakadt az eső és az ég minden irányba be volt borulva. Csak az időjósok szavaiban bíztunk, akik a hétvégére felmelegedést emlegettek. Ez nagyban befolyásolta a halak kapókedvét az egész túra alatt. Megérkezésünk után kipakoltuk a „megdübbesztett" kocsikból a millió holmit és nekiláttunk a horgászhelyünk kialakításának.


Táborhelyünk egyik része

Először a sátrakat, majd az ernyőket pakoltuk ki, és szépen apránként eljutottunk a botokhoz is. A többiek a bojlis módszer  megszállottai, így ők ezt a horgászmódszert próbálták, a tó közepét megcélozva. Én a feederezés híve vagyok, ezért ezt a módszert vallattam a három nap folyamán, kisebb nagyobb sikerrel! Ebből a módszerből is, a method feederezést próbálgattam, a hozzá illő Maros-Mix  MethodBOX és a hozzá gyártott soft pelletek segítségével.


Csali arzenál, válogathattak

A számomra szimpatikus horgászhely, a  szigettől körülbelül 50 méterre húzódó tökleveles sáv volt. Ezt rendszeresen etettem és természetesen, horgásztam is. Az etetés -az etetőanyagon kívül-, különböző pelletek, és erjesztett kukorica rakétázását jelentette.


Az elmaradhatatlan szemes etetés

Az első nap kapástalanságban telt el, a halak az egész tavon, sehol sem akartak enni. Elvétve fogtunk egy két darabot. A víz tetején fürödtek, ugráltak, egyik másik volt akkora, mint egy fél disznó!


Indul a Spomb(a)

A második nap reggelén végre megtört a jég. Sikerült fogni pár darab szebb dévérkeszeget és utána lassacskán megindultak a pontyok is. Eleinte az élő csalit erőltettem a dévérek miatt, mivel imádok rájuk horgászni, bármilyen módszerrel és hát nem mindenhol vannak ilyen nagy létszámban és méretbe jelen. Nem csak a dévéreknek ízlett azonban a  soft pellet és csontkukac kombinációja. Hamarosan megjelentek a testesebb bajszosok is. Az első, egy 7,20-as gyönyörű tükörponty volt. Ezután már nem volt kérdés, hogy a pelletekkel kell operálnom.  Nem bántam meg a váltást,hiszen kis idő múlva jöttek a szebbnél szebb potykák.


Az élő csali volt a dévérek kedvence]


Szebbnél szebbek jöttek


Aki a kicsit nem becsüli....

Egy kis kitérő az etetőanyagról

Körülbelül negyedszer horgászom a MAROS-Mix method boksz-al, mert nagyon sok szép halat adott már. Eleinte tartottam tőle, mivel én inkább a különböző kukoricák és élő csalik híve vagyok, de most már bátran kimerem jelenteni, hogy megállja a helyét ezekkel a csalikkal szemben. Sokan azt gondolnák, hogy komoly mennyiségre van szükség belőle egy komoly pecához, de ez nem így van. A három nap alatt mindössze 3 dobozzal használtam el úgy hogy éjjel nappal be volt dobva a szerelékem!  A method box mind a három ízét használtam ,az epreset, a mézeset és a halibutosat is. Mind a három fogtam halat, de ezen a túrán nekem a mézes adta legjobban a halat. A dobozon rajta van a bekeverésének a rajzos jelmagyarázata, ami roppant egyszerű, még egy 5 évesnek se jelentene gondot! Mindössze arra figyeljünk oda, hogy az egy deci víztől ne tegyünk se kevesebbet se többet, mert vagy túl száraz vagy túlságosan is nedves lesz a pelletünk .


Egyszerű használat

Tipp: A használati útmutató azt írja, hogy a dobozban található egy deci aromát öntsük rá a pellet granulátumra és öntsünk még rá egy deci vizet majd zárjuk le a dobozt és rázzuk össze úgy, hogy minden szem jól meg tudja szívni magát és hagyjuk állni egy órát és már horgászhatunk is. Én a víz helyett a mézes aromát pálinkával kevertem össze és így kaptam egy mézes pálinkás keveréket, erre jött nekem a legtöbb ponty. Próbáltam még a halibutos aromát a büdös tengeri levével összekeverni, ezzel a büdös keverékkel két amurt sikerült a horgomra csalni. Ezzel azt szerettem volna bizonyítani, hogy bátran vigyük bele a horgászatunkba a saját elképzeléseinket, hiszen időnként ez hozhatja meg a várt sikert.


Nem öntöttem rá az összes aromát a pellet boxra, hanem hagytam egy kicsit a softnak.

Csalik:

A horogra élő csali került és mellé a soft pelletek. A puha pelleteket is ugyanazokban az ízekben érhetjük el, mint a method boksz-ot. Édes-szamócás, mézes és halibutos. Horgásztam még a Maros-Mix által gyártott bojliaikkal is, ezekből a csokis-narancsos és a halibotos volt a nyerő.


A Maros csalizó bojli is ízlett nekik narancs-csoki ízesítésben
Szerelékem

A nagy halak miatt , a finom monofil zsinórok helyett, 18-as fonott előkét kötöttem. A horog a sokak által kedvelt Gamakatsu 2260B típus volt, a választott kosár pedig egy 35 grammos, kifejezetten a method technikához kialakított kosárvolt. Ennek a kosárnak az-az előnye, hogy a nyomóforma miatt ugyanolyan nagyságúak mindig a gombócok.  Takarékos, és pontos horgászatot tesz lehetővé használata.


Oldódás közben a method box, mire nem jó egy kiürült pelletes doboz

Érdekességek:

Az egyik  éjszaka folyamán, egy két kilós kölyökharcsát sikerült fognom, a hajszálelőkére fűzött két szem Maros halibutos 10 mm-es bojlival. Lám, ahol hozzászoktak a halak a könnyen megszerezhető táplálékhoz, ott bármi megtörténhet.


Igazi hortobágyi bajszos

A harmadik napon érett be édesapámnak és nekem is az etetés. Ezen a napon senki nem unatkozott. Ekkor már a korábbi kellemetlenül hűvös időjárást felváltotta újból a nyár. A nap hét ágra sütött és a hőfokmérő a telefonon 27-fokot mutatott. Mivel az öregemék etetésén jobban jött a hal, gondoltam rápróbálok én is feederrel. A 4,20-as feederemmel meg tudtam dobni a 100-120 méteres távot, úgy, hogy egy 70 grammos pasztaólmot tettem fel a kosár helyett. Erre gyúrtam a method boxból a felpuhult pelletet. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez mennyire feederezés. Igazatok van, talán már semennyire, de a cél szentesíti az eszközt. A rendelkezésemre álló felszereléssel így tudtam megoldani a feladatot.


Kapásra várva
 

Pasztaólomba gyúrt pellet is kellet nekik


Szép egészséges tükrös


MAROS MIX csalizó bojlik 10 és 15 mm -es méretben


Édesapám egyik aranyhasúja


Csontira rögtön keszegek jöttek
                                                                                                                                                                                        
Összességében elégedett lehetek, hiszen régen fogtam már ilyen szép halakat. Idén augusztusba még biztosan el fogok látogatni ide, remélem, hogy jobb időjárást fogok ki és nem fogja a front a halak kapókedvét befolyásolni. Hátha akkor majd ki tudom megint fogni valamelyik 10 kiló feletti ponty nagyobb tesóját.


Jöttek kettesével is


Akcióban a bot


Bentről jött nagyfiú


Egy 9 kg-os élményem


Majdnem 12 kg-os bajszos


Egy fotó és irány vissza, hogy ne szenvedjen


Jött pár darab amur az erjesztett tengeris etetésre


Jó erőben voltak az uszonyosok


Most sem okozott csalódást a method box


 A túra utolsó hala egyben a legnagyobb is volt

Remek horgászat volt, köszönöm az élményt Ohat!!!

Írta: Reszegi Norbert (Reszka (ninckname)
Fotó: Reszegi Miklós
 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV