Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. július 09.Pihentető keszegezés – ECO Keszeg próba

Hozzászólások (2 db)

„A munkának vége, kijössz a gyárból….”, jutott eszembe egyik délután 4-kor egy fárasztó, idegkimerítő nap után. Vodka helyett azonban a vízparti magányból kívántam erőt meríteni, és hazaérve fel is vettettem Andinak az örök kérdést: - Mi lenne, ha…?
Feleségem látva elgyötört ábrázatom, csak ennyit mondott: - Nyugodtan menjél!
Nemsokára már a Holt-Szamos partján szerelgetem sebtiben odapakolt botomat.

Pihentető keszegezés – ECO Keszeg próba

Most az ECO keszegen a sor


Tükörvíz, 36 fok, szemből sütő nap fogadott


Szembe-szomszéd

Egy 8 méteres spiccbot, kevés motyó, egy vödörben etető és pár keszeg. Ennyi is elég 3 órányi boldogsághoz. Az utóbbin kívül minden adott volt, és hogy az utolsó feltétel is teljesüljön, keszeges etetőt kavartam. Két kiló Maros Mix ECO keszeg elég ilyen kis időtartamra, de hogy gyorsítsam a hatását, egy kevés aromát, angolmorzsát, és kókuszlisztet is tettem hozzá. Az adalékoknak köszönhetően egy intenzívebb, sötétebb színű keveréket kaptam az egyébként világos, krémes jellegű és illatú alaphoz képest. Szemcsemérete közepesen apró, összetétele az ECO szériában megszokottakhoz hasonló, kicsit kekszesebb beütéssel.
Világos színű, közepes szemcsézető, édeskés illatú anyag krémes beütéssel


Ennyi ment bele pluszba, a kukorica az alapba került
1 liter vízzel, kissé szárazra keverve

Gyakori jelenség ezen a vízterületen, hogy a halak a leszálló csalit kapják el, és a beállt szerelékre már nincs kapás. Erre készülve próbáltam összeállítani szerelékemet, és botomra a még használható legkisebb, 2 grammos MAROS úszó került, melyet a szélmentes időben még éppen el tudtam dobni a spiccbottal. Abban az esetben, ha kissé fúj a szél, ez az úszóméret már nem megfelelő egy ilyen hosszúságú bothoz. A 0,14-es Tatanka EVO főzsinórra sörétólmok kerültek, melyekkel a stopperólommal ellentétben nagyobb variációs lehetőségem volt, és kedvemre húzogathattam az ólmokat, a halak kapókedvéhez igazodva. Előkének a merevebb, de erős Dragonnal szemben a lágyabb 0,12-es Fluorine mellett voksoltam, mivel beálló szerelék beengedésénél szükségem volt annak lágyságra. Horognak a dévérek szájához igazított 14-es Seria 2-es került. Mintegy 4 méteres mélységet mértem magam előtt. A víz kifejezetten meleg volt, és az alapozást követő kapástalanság sem sok jóval kecsegtetett. Egy bő fél óra alatt mindössze néhány „minitörpét" varázsoltam ki a fenékről, és a vízközt beszálló szereléket is csak egy-két féltenyérnyi dévér ütötte el.

Egy betévedő szellő a mellettem lévő nádfalra fújta az alulméretezett szereléket, de valahogyan csak kitudtam szabadítani a beakadt horgot, igaz a nádszál ráhajlott a vízfelszínre. További tízperces kapástalanságból egy hirtelen csápolás riasztott fel. A vízbe nyúló nádat ragadta meg valaki, majd eszeveszett mód annak rángatásába kezdett, kisebb szívtájéki fájdalmakat okozva nekem. Érdeklődve lopakodtam közelebb, és ekkor kisebb pontycsapatot vettem észre a békalencse szélében, akik a nád levelét csipegették a vízfelszínen. Egyszer csak jókora amur fordult melléjük, hatalmasat rántva a levélen. Ennek fele sem tréfa, gondoltam, és közéjük lógattam a 40 centire visszahúzott cajgot. Sajnos annak beérkezésekor hatalmas robajjal álltak odébb.


4-es vizet mértem


Szívbaj kerülgetett

Azonban szöget ütött fejemben egy dolog: lehet, hogy túl mélyen próbálkozom? Próbaképpen tejfölszerűre higítottam magam mellé egy kevés anyagot, és folyamatos dobálásába kezdtem. A vízfelszínire állított szereléket szinte azonnal elhúzta egy gyönyörű dévér, majd gyors egymásutánban kitermeltem pár hasonszőrű testvérét is.


Tejfelesre nedvesített kaja


Felhő az úszó mellett, ereszték 40 cm


Itt a hal, zöld körettel!


Egyre másra jöttek a keszegek


Micsoda élvezet a finom felszereléssel fárasztani


Jobban húz, mint bőrös rokonai

Egy órás örömpeca után próbaképpen kukoricára cseréltem az addig nyerő csontit, és egy szebb karika után karikába görbült a hosszú spiccbot. Finom fárasztás után másfeles sodrófapontyot szákoltam, majd kettő társa lépett le a vízfelszíni táncban. A sötétedés előtt a végére becsúszott még egy potyka, és nem várt terítékkel ajándékozott meg a sokak által lesajnált víz.


Erre álmomban sem gondoltam volna

A helyzetfelismerés (vagy vakszerencse?) ezen az estén a segítségemre sietett, de igazából el nem tudtam képzelni, mi kerestek a halak a kellemetlenül meleg vízfelszínen. Talán az eltérő hőmérsékletű vízréteg, vagy az elszaporodott békalencse vonzotta őket, mindenesetre hamarosan tudatosan készülök egy „tejfölös" keszegezésre.


Jó éjszakát kívánok!  

Írta: Kovács György
Fotók: Kovács György

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.07.14. 20:55

Köszönöm, Norbi!

Igyekszem :)

Üdv: Gyurka

2013.07.14. 18:34

Gratulálok Gyuri! Téged a peca, engem a cikked kapcsolt ki. :) Nagyon tetszett, gratulálok, saját stílusban íródott, nagyon olvasmányos!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV