Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. július 17.Egy csepergős délután

Hozzászólások (0 db)

Májusi eső aranyat ér, mondja a közmondás. Számomra azonban ez mást jelent, a süllő fajlagos tilalmának feloldása után ez egy jó lehetőség annak horgászatára, hisz’ a borongós esős napokon aktívan táplálkoznak a tüskéshátúak.

Egy csepergős délután


Egész délelőtt esett az eső, mintha csak elfelejtették volna elzárni a csapot. Nincs sok időm ma horgászni menni, ezért biztattam magam, hogy majd megyek, ha jobb idő lesz. A menekülő utat azért meghagytam, ha netalán mégis változna az időjárás. Ha kitisztulna az ég és kisütne a nap, akkor lehet, hogy mégsem hagynám veszni a napot. Kora délután aztán elállt a szomorú eső és úgy tűnt, hogy ez így is marad. Gyorsan összekaptam magam és mire bárki is megkérdezhette volna hová rohanok, már autóban is voltam és robogtam a Keleti-főcsatorna felé.


A tetthely, ahol a délutánt töltöttem, a Keleti-főcsatorna Balmazújvárosnál található zsilipje

A rövid, 3-4 órácskámat ezúttal a süllőknek szántam. A megérkezést követően villám léptekkel pakoltam be a kis csónakba a felszerelést, már csak egy pár fürge snecit kellett fognom, hogy útra indulhassak. Ezzel szerencsére nem volt gondom, hisz' oly jól sikerült, hogy küsz, apró vörösszárnyú és egy kis keszeg is horogra akadt, így bő választékkal álltam a süllők elé. Már semmi sem állíthatott meg, így ellöktem a kis csónakot a stégtől. Halkan suhanok az aprócska elektromos motorommal. Nagyon szeretem, mert tiszta, környezetbarát és legfőképpen nem zavarja a halakat és a horgásztársakat sem. Menet közben ismét elered az eső és apró szitálással jelzi felém, bizony tévedtem mikor azt gondoltam távozott. Mikor megérkeztem a zsilip árnyékába, a szemközti oldalon pár helyi pergetőhorgász vallatta a vizet rendesen, halat azonban még nem fogtak. Fura, de itt a zsilipnél valahogy ritkán tudnak pergetve eredményesen süllőt fogni. Itt élő hallal úsztatva, a fenéktől feljebb állított eresztékkel viszont roppant eredményesen lehet rájuk horgászni. Én is e-módszer mellett tettem le a voksomat, nekem bevált.


A pergető horgászok lankadatlanul ostorozzák a vizet

A felszerelésem egy 3,90-es botból, a hozzá illő orsóval és egy egyszerű csúszóra szerelt úszós készségből állt. Az eresztékem körülbelül 3 méteres, amelyen a felkínált csalihal a kövek felett 30-50 centiméterrel garantáltan nem akad el. Mivel a horgászatomkor igencsak nagy volt a sodrás, ezért egy nagynak mondható 20 grammos, Maros Mix Seria 18-as úszót tettem fel. Más alkalmakkor elég a 10-15 grammos nagyságú is. A szerelék lényege, hogy az előkém lényegesen véknyabb a főzsinórnál, hiszen csak 0,15-ös Dragon, aminek az a jelentősége, hogy ha mégis elakadnék az akadókban, ne veszítsem el az egész szereléket, csak az előkémet.


Megbízható, strapabíró úszó

A süllőre való úsztatás, egy rendkívül aktív és fárasztó horgászati módszer, mert a bedobás után azonnal kontroll alá kell venni szerelékünket, folyamatosan kapcsolatban kell lenni az úszóval, olyan szinten, mintha bolognai bottal horgásznánk. Erre azért van szükség, mert gyakran 30-40 méterre is elengedjük a szereléket, amellyel kontroll és feszes zsinór nélkül lehetetlen volna az eredményes horgászat. Általában a zubogó vízbe vetem be a felszerelést, amelyet az ide-oda dobál, majd a nagy sodrásból kikerülve egyenes irányban beáll és lassan elkezd csorogni. A legtöbbször már itt jelentkezik a kapás, de van olyan is, hogy a sodorvonaltól visszább az úgynevezett visszaforgó az eredményes. Ezeket persze mindenkinek ki kell tapasztalnia és ráérezni az ízére.


A zubogó, oxigénben gazdag víz igazi süllőtanya,...


...de ne csak ott keressük őket, hanem a töréseken...


...és visszaforgókon egyaránt

Már horgásztam egy jó ideje, de sajnos eredménytelenül, mikor az úszóm a nagy sodrásból kikeveredve sejtelmesen megállt, mintha csak leakadt volna. Már azt hittem, hogy tényleg így is történt, mikor lassan a folyással szembefordulva elindult és lassan el is merült. Ez bizony kapás! Engedtem neki pár méter zsinórt, amelyen folyamatosan éreztem a halat, majd pár másodperc múlva bevágtam. A horog ült a süllő szájában, majd rövid csatározás után én kerültem ki győztesen. Persze nem mindig van ez így, de most boldogan nyúlhattam le a süllőért, hogy beemeljem.


Kissé ázottan, de mégis boldogan üdvözöltem ellenfelem

Sokszor tapasztaltam már, hogy kisméretű csalihalra sok kapás van, de nagyobb testű süllőt szinte sosem fogtam velük. Van egy teóriám, ami megegyezik a bojlizással: kis csali-kis hal, nagy csali-nagy hal. Nem biztos, hogy ez igaz a szűk torkú süllőkre, de ahhoz, hogy megbizonyosodjak róla, általában bepróbálkozok egy-két vezérküsszel, vagy épp kis keszeggel. Most ezúttal az utóbbiból volt egy kis barátom. Szegény bizonyára nem örült neki, hogy horoggal az orrában útjára engedtem a farkasok közzé, de az élet nem mindig igazságos, tapasztaljuk nap-mint nap. Talán a negyedik úsztatásra ismét kapásom van, bevallom izgultam, mi van, ha most tényleg itt a nagy süllő?! Az úszóm úgy tűnt el, mintha ott se lett volna. Nyelettem, aztán bevágtam! Egy pillanatra érzem a súlyt a boton, aztán megkönnyebbült, nincs meg! Kitekerem a kis keszegem élettelen testét, mely még mindig a horgomon fekszik, jókora fognyom hasította fel. Hogy ki volt és mekkora, már sosem tudhatjuk meg, bizonyára csak a halat fogta, a horgot nem.


A kis keszeg örök titka marad, hogy ő volt a nagy a támadónak, vagy épp a támadó volt tényleg nagy

Mindeközben az eső nagyon eleredt, s mivel az esőruhám a nagy rohanásban otthon maradt, ezért kissé ázottan, de annál szomorúbban fordítok hátat a süllőknek. De ígérem, még visszajövök érte! Érte biztosan.


Mintha csak ősz volna, csepergős, szomorú

Történetem vége kissé bánatosra sikeredett, de a horgászat, sőt az élet is talán ettől szép! Így tudja értékelni és a helyén kezelni az emberfia a sikereket. Ha csak az ölünkbe hullana minden, már nem is lenne olyan érdekes, de mivel nem így szokott történni, ezért ki kell tartani az álmok és vágyak mellett! Én legalábbis így teszek.


Írta: Kálló Kornél
Fényképezte: Abari Marietta

Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV