Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. július 22.Kendermag Újratöltve

Hozzászólások (0 db)

Egy korábbi cikkemben már írtam a főtt kendermagról, egy adalékokkal foglalkozó cikksorozatomban pedig a pörkölt-őrölt kenderről. Ezek a felhasználási módok már szinte minden finomszerelékes horgász számára ismeretesek. Mindenki azt gondolhatná a témáról, hogy már nincs több benne, pedig bátran kijelenthetem: Van!

Kendermag Újratöltve


Azok a felhasználási módok, amelyekről most írok, bizony nem új keletűek és nem is én találtam ki őket. A nagyszerű Belga és Francia horgászok találták ki és használják is előszeretettel a mai napig.


Azt hittük, hogy már mindent tudunk róla

A titok, amivel ők talán előttünk járnak a témában, nem más, mint a nyersen darált kender! A frissen darált kender ugyanis borzasztóan csábítólag hat a nagyobb testű bodorkákra. Állításuk szerint a pörkölt-őrölt kender inkább a kis- és közepes méretű egyedekre van hatással, míg a nagyobb egyedek speciális horgászatánál egyértelműen különbség mutatkozik a nyersen darált kender javára. A belőle feltörekvő olaj pedig a teljes vízoszlopból a fenékre csalogatja a halakat, miközben a horgásznak pedig irányt mutathat a bedobott gombócok helyzetét illetően.


A daráláshoz egy kávédaráló szükséges

Az őrléshez elegendő egy otthon már kiszuperált kávédaráló, amivel könnyedén ledarálhatjuk a kendermagot. Ennek a darálásnak egyetlen hátránya, hogy nem lesz egyenletes az őrleményünk, mert mikor a nagy része már jó lenne, ekkor a sok közepesen összetört szemcse mellett még mindig található egész szem is benne. Ennek a problémának a kiküszöbölése viszont roppant egyszerű. Csak egy kis lyukátmérőjű rosta vagy egy szúnyogmászató szita kell hozzá, amin átszitáljuk az egészet és a fennmaradó nagyobb darabokat újra ledaráljuk, amivel a kívánt méret már megfelelő lesz.


Egy szúnyogmászató szitán pillanatok alatt ketté tudjuk választani a már jó és a még darálásra váró részeketJól látszik milyen sok túlméretes darab vár még a darálónkra

A kender nyers darálásakor kellemes illat csap meg bennünket, ami arra ösztönözheti a kóstolgatásra hajlamos horgászt, hogy megízlelgesse azt. Bizony engem meglepett, mikor ezt megtettem, mert aromás és kifejezetten édeskés a kendermag bele, ami rögtön alátámasztja a siker kulcsát.


Kellemes illatú, édeskés ízű és egyenletes szemcseméretű a végeredmény

A másik variáció, ha ezt a darált kendert lobogó vízzel leforrázzuk, mert akkor, az vízbe érve tejszerű felhőt képez. Az etetőanyaghoz pedig ezt a vízben áztatott egyveleget adjuk hozzá, ugyanúgy mintha TTX lenne. Ez a módszer jó lehet kifejezetten vízközti bodorkahorgászat esetén, de akkor is, ha a halak igénylik a felhőt. Ha mindezt a horgászat előtti este tesszük meg, akkor a forrázó vízbe van ideje kioldódni a zamatoknak, ami vélhetően jó hatással lesz az etetőanyagink fogósságára.


A leforrázott őrölt, nyers kender kissé tejszerű lesz és nagyon hasonlít az áztatott TTX-re

Láthatjuk tehát, hogy mindig van új a Nap alatt. Próbálkozni, új dolgokkal kísérletezni pedig mindig érdemes, mert sosem tudhatjuk, éppen mire bukkanunk rá!
                                                                                                         

Írta: Kálló Kornél
Fényképezte: Abari Marietta

 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV