Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. július 24.Feederrel a Dunán

Hozzászólások (1 db)

Végre lecsillapodott a nagy folyó. Levonult az ár, és mederbe terelődtek a gondolatok is. Nyár közepén járunk, és ha így folytatódik, remek horgászatoknak nézhetünk elébe. A folyóvízi horgászat sokak számára különleges élmény, többre értékelik minden másnál. Igaz a mondás, hogy soha sem lehet tudni, mi akad a horgunkra. Sokszor bőséges fogás, máskor éh kpop. A folyó már csak ilyen. Azért nem kell megijedni tőle, ha tiszteljük, és féljük, előbb-utóbb megajándékoz kincseivel. Főleg, ha teszünk is érte valamit.

Feederrel a Dunán

 

A Duna álmosan hömpölyög medrében, a lassan már megszokott, őszi, alacsony vízállás elérhetővé teszi a jobbnál jobb horgászhelyeket. A folyó halai kezdenek a télre tartalékot gyűjteni, és felkeresik azokat a részeket, ahol táplálékból, terülj-terülj asztalkámról falatozhatnak. A horgász szintén felkeresi ezeket a helyeket, ahol élményekből gyűjthet tartalékot a hosszú téli estékre. Természetesen a folyó nem adja könnyen a titkait, még akkor sem, ha időnként bőkezűen ajándékozza meg a szerencsés pecást, néha bizony be kell segíteni Fortuna kisasszonynak. Ennek több módja lehetséges. Az egyik legolcsóbb módszer, a legyünk jókor, jó helyen. Ehhez ismerni kell a folyó szeszélyét, vagy kiterjedt riadó lánccal kell bírnunk, azaz ha valahol megy a hal, akkor a cimborák telefonhívására azonnal indulni kell, hiszen lehet, hogy csak pár napig ontja bőségszaruját a folyó. A másik lehetőség, ha mi édesgetjük horgászhelyünkre a halakat. Ennek is feltétele az adott szakasz jó haltartó képessége, de erre rásegítve, egy kis etetéssel, és némi rafinériával jót szórakozhatunk.


Letisztult, csendes az öreg Hölgy

Mikor Vidó Feri barátomat elkísértem egy dunai feederezésre, ez utóbbi lehetőség volt adott. Egy közelgő versenyre történő felkészülés miatt látogatta meg a Duna egy ismert, ilyentájt halas szakaszát. A vízállás alacsony, az idő nyárias, a pálya a hírek szerint halakban bővelkedik, csak össze kell őket gyűjteni a horog köré. Lássuk, Feca hogyan oldotta meg mindezt.

 


Vidó Fecával, egy ranglista verseny előtti felkészülés apropóján

 

Kora reggel érkeztünk a Duna, ordasi szakaszára, hogy mire a nap besüt a fák közé, elkészüljünk a horgászhellyel. Versenyfelszereléssel ugyanis idő kell mindenhez. Feca egy stéget hozott magával, amire majd a ládát tudja biztonsággal feltenni. A terméskövekkel kialakított partvédelmen ugyanis ez nélkül nehéz a ládát stabilan felállítani úgy, hogy az erre járó hajók okozta hullámzás ne sodorjon el mindent. A láda felállítását az etetőanyag finomra hangolása követte. A kaját már előző este bekeverte, hiszen a jó dunai etetőnek jobb, ha van ideje rendesen „átázni". Feca ugyanis a darabosabb összetevőket is tartalmazó keverékeket részesíti előnyben. Mivel a pálya híres a szép dévéreiről, jászairól, egy olyan etetőt kevert, ami nekik kedvez. Ennek alapja Maros Mix XXL és XXL dévér, a hozzá ízben passzoló dévér special folyékony aromával megdobva, némi szemessel dúsítva és folyóvízi földdel megnehezítve. Összesen kb . 6 kilónyi száraz etetőanyagot kevert készre, ami bőven elegendő volt egy 5 órás intenzív horgászatra.


Egy nagy stég sokat segíthet a meredek, köves partoldalon.


A menü


A keverék kimondottan édes, már-már túl aromás, de Feca szerint erre van szükség, ha „időre" megy a dolog, azaz ha gyorsan szeretnénk az első kapásig eljutni, és szeretnénk elérni azt, hogy egyre több és több hal gyűljön az etetésünkre. Az etetőanyag önmagában még kevés, főleg, ha versenyre készülünk, így Feca is előkészítette az élőanyagot, amit a halaknak szánt. Csontit, aprószúnyogot, gilisztát vett elő a táska mélyéről. A csontkukacokat nem forrázta, nem fullasztotta le, hanem egyszerűen csak egy tálkába borította, a szúnyogot is csak felporozta, a gilisztát pedig egyszerűen leszitálta. Ezek után a felszerelés összeállítása következett. Először is meg kellett határozni, hogy mekkora kosár szükséges ahhoz, hogy azt a víz ereje ne tudja elsodorni. Mivel húzott a víz rendesen, néhány próbadobás után a 140 grammos kosárra esett a választás. Ez megtöltve akár 200 grammot is nyomhat, amit 25 méteres távolságba kell bejuttatni. Ehhez olyan botra van szükség, ami probléma mentesen megoldja ezt a feladatot, de ugyanakkor kellően finom is, a horogra akadt dévérek fárasztásához. Feca egy 360-as, 150grammos Tubertini Optimo Feedert szemelt ki, amihez  egy ötletes szereléket készített. Ennek lelke, egy 1,2-es erőgumi volt. Maga az erőgumi nem a feederes horgászatnál használatosak közül került ki, hiszen ezek túlságosan lágyak, ami a dobásnál hátrányt jelent. Feca egy, a bojlisok eszköztárában fellelhető merevebb, keményebb erőgumit használt fel. Ennek két végét öngyújtóval megmelegítette, majd kis gömböt formált a meglágyult anyagból. Erre azért volt szükség, hogy a fonott dobóelőkét horogkötéssel hozzá tudja kötni. Az alsó szakaszhoz szintén néhány centi fonottat kötött, de előbb egy szabadon csúszó karikát, és egy kis gumiütközőt húzott a gumira. Az erőgumin csúszó karikába került a nagyméretű kosár, az alsó fonott zsinórszakaszba pedig a 70 cm hosszú előke. A horogkötéssel rögzített erőgumin végig szabadon tudott csúszni a kosár, ahogyan az a szabályok szerint elő van írva.


A versenyszerű folyóvízi feederezés lelke a sok élőanyag......a megfelelő méretű kosárban felkínált tömény csonti


Feca végszereléke

A folyón rendszerint hosszú, akár 1 méteres előkéket is használunk, de Feca kiindulásnak egy 70 centiset kötött. Ha szükséges, akkor ebbe toldhat bele további centimétereket. A horgászathoz előkészített még pár botot, ezeken kisebb kosarakat is szerelt, ha a halak a görgetett csalira reagálnának jobban, ne kelljen szerelgetéssel tölteni az időt. A rutinos mozdulatoknak köszönhetően mindezzel gyorsan végzett, körülbelül egy óra bőven elegendő volt ahhoz, hogy minden készen álljon a horgászathoz. Ezt néhány alapozó dobással kezdte meg Feca. Nem vitte túlzásba, mindössze 5-6 dobás képezte a figyelem felkeltését. A horogra először szúnyoglárva került, két szem fehér csontival megerősítve, majd a kosár megtöltése következett. Ebbe gazdagon került csonti, aprószúnyog, később darabolt giliszta, amit a két végén etetőanyaggal zárt le barátom. Ebből a töltetből 2-3 percenként dobott újat, azaz nem egy statikus kivárásra alapozta a horgászatot, hanem egy intenzív, szabályos időközönkénti újra dobással kereste a halakat.


Élőanyaggal gazdagon ellátott töltetet......repült a kiszemelt távolságra...


...mindig pontosan


A halak gyorsan az etetésre találtak


Dévérek minden mennyiségben...


Szép jászok is díjazták a kajába szórt főtt búzát


Dunai teríték


Ez több szempontból is kifizetődő volt. Egyrészt így folyamatosan, egyre nagyobb mennyiségben került csalogató a halak elé, másrészt könnyen előfordulhat, hogy a horgunk egy kavics, esetleg kagyló rejtekébe kerül, ahonnan hiába is várnánk a kapást. Az első kapásra nem kellett sokat várni, az aromás, élőanyagban dúskáló etetésre gyorsan rátaláltak a halak, amely közül egyre gyorsuló tempóban szedegette cimborám a vámot. Először a kisebb, 50-60 dekás dévérek vetették magukat a csalira, majd idővel átvették az uralmat a szép, kilós, nem ritkán kettő feletti dévérek, jászok. Igazán eseménydús, igazi örömpeca kerekedett a versenyre való felkészülésből, aminek később meg is lett az eredménye. Az imént bemutatott szereléknek köszönhetőn a halak nem verték le magukat a horogról, szinte kivétel nélkül minden megakasztott hal partra került. Barátom szeretett volna egy délceg márnával is összeakadni, de ezen a napon nem tettet tiszteletét egy sem. A nap végén abban maradtunk, hogy erre a kérdésre később még visszatérünk késő ősszel. Biztos vagyok benne, egy-két praktikát akkor is tanulhatok tőle.

Polyák Csaba (csabio)

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.07.24. 09:29

Gyönyörű teríték, gratulálok! :)


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV