Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. augusztus 28.Nincsen tó a keszegben

Hozzászólások (3 db)

A cím a fáradtságomnak tudható be. Majd tulajdonképp jobban belegondolva nem is olyan rossz. Legalább akkora badarság, mint fordítva. Természetesen vannak ellenpéldák is, de szinte biztos vagyok, hogy az eset nem egyedül a mi tavunknál áll fenn.

Nincsen tó a keszegben

 

Kezdjük rögtön az elején. Egy viszonylag jól telepített tóról van szó, hoznak minden évben rengeteg pontyot, amurt, némi ragadozót, süllő és csuka formájában, és alkalom adtán keszeget. Ez utóbbival van némi tévhit a horgászok körében. „A keszeg eltűnt, nem lehet fogni. Megeszi a vidra, a harcsa." hőbörögnek a tagok. Hát hogyne.
A mai horgásztársadalom, mint már több neves szakíró is írta, pontycentrikus. Eme sporttársak a keszegre, mint pontyozás közbeni, járulékos halra tekintenek. És ami azt illeti, a „kukoricaérett" fehérhal állomány tényleg ritkább, de van belőlük is bőven.

A tévhit eloszlatására, rakósbottal indultam el egy szombati, borús hajnalon, az augusztus eleji kánikulát lezáró hidegfrontban. Bevallom az utóbbi hetekben én is a nagyhalakat hajkurásztam, így elképzelésem sem volt, hogy az időjárás változás milyen hatással lesz a végeredményre. Mindenesetre a betlizéstől cseppet sem féltem.
Keszeghorgászatnál alapvető dolognak tartom, hogy célzottan rájuk is kell horgászni. Ha kavarunk valami kaját minden mindegy alapon, szinte biztosak lehetünk abban, hogy pecánk bizony nagy lutri lesz. Nem vagyok egy horgász specialista, például földes szúnyogot még nem is használtam soha, de hétköznapi körülmények közt talán nem is olyan lényeges. A horgászatra 3kg keszeges etetőanyagot kevertem, amihez némi csontit és főtt búzát adtam. Nálam ezzel be is zárult a trükkök tárháza. Esetleg némi aromát lehetne még hozzátenni, de most ettől is eltekintettem.


Az összetevők...


...és a késztermék

Szerelékemet 0,14/0,12-es damilból, a szélre való tekintettel 1,5 grammos úszóból, és 16-os horogból állítottam össze. Lusta voltam csészét tologatni, úgyhogy a spicc környékét megszórtam ~20db egykezes gombóccal, és csúzlival lőttem rá némi csontit és búzát. A meghorgászott 9m-es távon vízmélység 1,30m körüli volt. Fenéken kezdtem a horgászatot, és terveim szerint a peca végéig végignézem az egész vízoszlopot.
7 órakor kezdtem el a tényleges horgászatot. A csalim kezdésnek pinki-csonti kombó volt. Az első vendégem nem meglepő módon egy törpeharcsa volt. Általában az etetésre ők érkeznek meg elsőként, ami igencsak kellemetlenné tudja tenni a horgászatot. De rögtön második halnak egy kisebb dévért akasztottam. Ez jó jel. A csalimat próbáltam variálni, hátha tudom szelektálni a keszegeket, de az első két órában minden keszegre jutott egy-két törpeharcsa.


keszeg...


...törpe...


...és megint keszeg

Nem tudtam mi lehet a gond, mert ennyi idő alatt a folyamatos ráetetésnek köszönhetően a fehérhalak elszokták „verni" a konkurenciát. Próbáltam vízközt, de az mindössze két küszt hozott, úgyhogy visszatértem a fenékre, és vártam, hátha javul a helyzet.
Kis idő múlva a búzából tettem fel a horogra, amit a keszegek és a kárászok szemlátomást méltányoltak. Aztán bekövetkezett az, ami szinte mindig, egy ponty találta meg a pici horgon felkínált csalit. A lágy gumi kirepült a topszetből és pár perces kétoldalú fárasztást követően sikeresen megszákoltam a 1,5kg körüli halat. Ezután még egymás után volt két pontykapásom, de a keszeges cuccal nem volt esélyem velük szemben.


extra hal

Időközben a nap győzedelmeskedett a felhők felett, így újabb próbát tehettem a vízközti horgászatra, csalinak egy szem csontit és egy szál plasztik szúnyoglárvát tűztem. A halak fenékről való elemelésére, előszeretettel használom az ütemes csonti csúzlizást, folyamatosan, egyszerre csak pár darabot.


taktika váltás

Az erőfeszítésemet pár perc múlva egy kölyök, utána pedig egy kamasz balin értékelte, amik horogszabadítás után mehettek is tovább portyázni. Tapasztalatom szerint ilyenkor érdemes kicsit alájuk nézni, ha nem akarunk egész nap balinokat fogdosni. Ráhúztam még egy kicsit az eresztékre, így most olyan 60cm-es mélységben keresgéltem. Ebben a mélységben szinte egyforma méretű karika, és dévérkeszegeket tudtam fogni. Szerencsémre a törpék nem voltak hajlandók elmozdulni a fenékről.


elég soványka

Az egyik emelésre ismét lent maradt az úszó a víz alatt, és a jól ismert lassú bólogatás jelezte, szép dévér van a horgomon. Próbáltam óvatosan húzni, nehogy kiakadjon a pici horog a puha szájából. Lassan alátoltam a szákot, és végre szétáramolhatott bennem a jó adag adrenalin fröccs. A mérleg ennél a halnál is 1,5kg-ot mutatott. Hozzáteszem számomra értékesebb, mint egy 5kg-os ponty. A mérlegelés után a helyi felső méretkorlátozásnak megfelelően nem rakhattam, bár nem is akartam eltenni a közös kép erejéig sem, kár lenne érte.


egy újabb emlék

Több ilyen szép hal már nem tett látogatást nálam ezen a napon. 11 óra után a kapások nagyon megritkultak, ezért a horgászat befejezése mellett döntöttem.


a zsákmány egy része

Igazán élménydús délelőttön voltam túl. A szákban szűk 6kg vegyes hal volt, ha ehhez hozzáteszem a pontyot, a nagy dévért és a két balint talán kicsivel 10kg fölötti volt az össz. fogásom. Bár minden tóban „csak" ennyi keszeg lenne.

Írta és fényképezte:
Bábosik Zoltán 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.08.28. 14:37

Üdv!

Köszönöm szépen!

Kedves Zoli! Megnyugtatlak, hogy egytől egyig az összes hal élve úszta meg a találkozást. Még a horgászat végén készült képen szereplők is. ;)

Bábosik Zoli

2013.08.28. 13:55

Kedves Zoli!
Jó a cikk!
A balin és a nagy dévér egy picit meredtnek tűnik!
Zoli

2013.08.28. 11:16

Jó kis írás volt, "egyszerűen nagyszerű", tetszett!

Üdv,T.


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV