Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. október 02.Horgász tervez, Maros végez

Hozzászólások (3 db)

A márnázásról szóló írások legtöbbje a Dunáról, vagy a Dráváról szól. A kapitális példányok is ezekből a vizekből kerülnek elő. Ennek ellenére számos más vizünkben is megfogható, ha a megfelelő helyen keressük. Egyik vadregényes kis folyónk, a Maros is otthonául szolgál halunknak, ahol egy kis helyismerettel, némi horgász furfanggal szép zsákmányra tehetünk szert. No persze csak akkor, ha a folyó nem tréfál meg bennünket! A Maros azonban tréfás kedvében volt, mikor Lukács Pistával, a Maros Mix teszthorgászával a márnák nyomába eredtünk.

Horgász tervez, Maros végez

 

Tudjuk, hogy a folyókon a helyismeret mindennél többet ér. Nincsen ez másként a Maroson sem. A márnát ott érdemes keresni, ahol jól érzi magát. A kőszórások mögött, szakadó partok mentén, homokpadok végén, ahol a vízmélység 1,5 - 2 méter, és oxigénben dús, húzós víz található, előszeretettel tartózkodik. A törések mögött, a víz medrében megbúvó kisebb-nagyobb kőszórások környékén is szeret élelem után keresgélni, hiszen a víz ezeken a helyeken rakja le hordalékát, amiből a márna csemegézhet. Jó haltartó helynek számítanak még a Maroson azok az időszakos befolyók, amelyek nagyobb esőzések alkalmával szállítanak vizet a folyóba. Ilyenkor ezek a vízmosások rengeteg táplálékot sodornak a Marosba, férgeket, rovarokat, amelyekre a márna gyorsan felfigyel.


Egyszerű folyóparti bázis

Ezeken a helyeken elsősorban kisebb esőzések után érdemes próbálkozni. A márna nálunk is a vizek „kukása", azaz mindent képes felfalni. A csalik repertoárja ezért is rendkívül széles. Érvényes azonban itt is az a szabály, hogy azzal csalizzunk, ami az adott területen a legnagyobb bőséggel fellelhető. Erről a következő tanulságos történet jut eszembe. Egyik kedvenc helyem fölött egy szőlő lugas volt. A szüret idején, a puttonyokból egyszerűen a vízbe szórták a nap végén a felesleget. Egy pár nap után a márnák rákaptak a csemegére, és szőlővel csalizva lehetett csak őket horogra csalni. A rendszeresen szórt táplálékkal szinte bárhova be tudjuk csalogatni, hiszen a harapni való érdekében szívesen elhagyja kedvenc tartózkodási helyét, de ez költséges megoldás. Jobb nyitott szemmel, és füllel járni, és ha a folyó mentén olyan „rakodóhelyről" szerzünk tudomást, ahol bármilyen táplálékként szóba jöhető dolog kerülhet a vízbe, érdemes rápróbálni. A márna, mint tudjuk, mindenevő. Fogtam már halszelettel, kukoricával is, de a favorit a giliszta, csontkukac.


Gilisztához ezt a horgot használom...


...csontihoz ez nálam a favorit

Sokszor valamilyen dippel hívom fel a csalira a figyelmét. Nálam a büdös illatok váltak be, a halas, májas, halibutos mártogatókból mindig van nálam. Ha sikerült megtalálnunk azt a helyet, ahol szívesen tartózkodik, egy egyszerű ólmos végszerelékkel is megfoghatjuk, de ha kosarat használunk, akkor a Maroson ebbe mindenképp sajtos, kimondottan márnára készített etetőanyagot választok. A nehezítéshez barna agyagot rostálok a kajához, ami egyben a felhősítésről is gondoskodik. Ez utóbbi ugyanis különösen fontos. A márna előszeretettel túrja a meder alját, felkavarva a folyó lerakott hordalékát. Az így kiváló, és a folyón elinduló zavarosabb csík mintegy útmutatóul szolgál a többi marcinak, akik elindulnak a „nyomon", és csatlakoznak falatozó, vagy csak keresgélő társaikhoz. A folyón tehát érdemes a „zavarosban halászni", mármint a szó legszorosabb értelmében. A márnázáshoz egy közepes erősségű feederbot tökéletesen megfelel, itt a Maroson nem kell nagy tömegű ólmokkal dobálni, a finomabb bottal is partra segíthetjük a szebb márnákat. A főzsinórnak sem kell extrém vastagnak lennie, jómagam 0,20-as Tubertini EVO Silvert tekercselek a dobra.  Az előkém általában 70 centi, ritkán kell ezt meghaladó hosszúságot kötni. Horogból két típust használok. Ha giliszta a csali, akkor öblös, erős, hosszabb szárú Tubertini serie 2-t kötök, míg ha csonti a favorit, akkor egy Tubertini  serie 26-os a kedvencem. A méretüket tekintve a 10-12-es méretet megfelelő, de előfordult már az is hogy egy 16-os horgon felkínált egyetlen szem csontira volt csak kapásom. A horogelőkénél egy egészséges kompromisszumot keresek, ami az átmérőre, az erősségre és a lágyságra vonatkozik. Jól bevált a Tubertini Dragon előkéje, amiből 0,14 - 0,16 - 0,18-as átmérőt választok.  A többit pedig lássuk élőben!


Főzsinór és előke

A rövid összefoglalót követően következhetett végre a hallottak gyakorlatba történő átültetése. Pista rutinosan alakította ki horgászhelyét, a folyó egy olyan szakaszán, ahol már a part közelségében is húzott a víz. A felszínen kavargó örvényekből sejteni lehetett, hogy a meder nem sima, sokkal inkább kisebb-nagyobb gödrökkel szabdalt. A kényelem miatt egy kis széket hozott csak magával, és egy oldalsó tálcát, amire minden fontosabb apróság elfért. Egyetlen botot szerelt fel, a korábban említett ólmos végszerelékkel.


Nem kellett távolra horgászni

A főzsinórra először egy kapcsos forgó került, amit egy gumigyöngy követett, majd a főzsinór végére egy nagyméretű forgót kötött. Ebbe került az előke, az elsőként felhúzott kapocsba pedig a 30 grammos ólom. A meghorgászott távolság nem volt több 25 méternél, és a lapos ólom stabilan tartotta a felcsalizott horgot. Mivel nem történt etetés, nem olt felesleges zaj sem, ami elriaszthatta volna a környéken keresgélő halakat, így egész gyorsan érkezett az első kapás. A folyóvízre jellemző botrázásra vágott be Pista, majd nem kis meglepetésünkre, egy szép német bucó került partra.


Védett vendég

A fokozottan védett halat gyorsan megszabadította a horogtól, és óvatosan útjára engedte. A horogra friss giliszta került, amit most halas-májas dippbe illatosított, hátha felkelti a márnák figyelmét. A szerelék éppen csak beállt, máris újabb vehemens érdeklődő csengetett. Pista reflexei jók, így gyors bevágás vetett véget a rendetlenkedésnek, majd újabb kellemes meglepetésként, most egy domolykó került a szákba.


A gilisztának sem árt egy kis tuning


Domi a szákbanNem meglepő, hiszen sokszor együtt járnak a márnával, ő is kedveli azokat a helyeket, ahol a márna is keresgél, bár őkelme inkább a víz alatti rejtekek mögé húzódik, amiből a felszíni burványok alapján bőven található előttünk. Egy-két elakadás is alátámasztja az elméletet, illetve újabb, és újabb domolykók érnek partot. Már azon viccelődünk, hogy szépen felkonferáltuk a márnázást, ami lehet, domolykózásba fordul, mikor az eddigieknél lényegesen erőszakosabb kapás rázza meg a botot.


Ez is domolykó lesz


Végül megérkezett egy márna is

Ha Pista nincsen résen, igen repült volna a pálca, ami szerencsére így már kétrét görnyedve dolgozik a jobb hal alatt. Ez már márna lesz! -nyugtázza Pista, és valóban, a halra jellemzően a sodrással szemben igyekszik menekülni. A korábbiakhoz képest hevesebb csata végén szép márna kerül lencsevégre, és bár ezt követően is újból domolykók kerülnek partra, igazolva látom az elhangzottakat. Az, hogy szép domik uralták a márnás terepet, bennünket, egy cseppet sem zavart. Legközelebb jól kiszúrunk velük, és rájuk hegyezzük ki a mondandónkat. Ki tudja, lehet akkor pont márnák fognak gyülekezni! Ez a folyók varázsa! - állapítjuk meg mosolyogva, és eszünkbe jut a folyót járók igaz mondása. Itt soha sem lehet biztosra menni!


 

 

Maros Mix

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2014.05.21. 13:41

Nagyon jó olvasni a cikket, hogy itt Makón a Marosról is szól. Hiszen a cég névadója is. Tetszik a cikk, olyannyira, hogy ki is próbálom a leírtakat.

Így tovább!
Z

2013.10.03. 20:09

nini, ez az ember már járt nálunk. :-)
gyertek el a rábára márnázni.
itt is vannak ám szép magyar bucók, meg német is, mert hát közel ausztria :-)))

2013.10.02. 08:02

Őszinte örömmel olvasom,hogy Cudar Pestám mint teszthorgász újra jelentkezik!Az a tuning jobb mint a szörp Pistám!?A munkádhoz és a teszthorgászathoz is sok sok erőt és egészséget kívánok!Major József


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV