Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. szeptember 16.Világbajnoki egyszerűséggel-Ölbői feederezés Erdei Attilával

Hozzászólások (2 db)

A pontyhorgászat fejlődik. Szinte naponta jelennek meg olyan újdonságok, amelyeket magam sem tudok hova tenni. Felbukkannak szerencsére hasznos dolgok is, de meggyőződésem, hogy a megjelenő praktikák egy része, finoman szólva, inkább varázslat. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy ne legyünk nyitottak az újdonságokra, hiszen mint írtam, akadnak köztük jó dolgok, de kicsit gondolkodjunk, mielőtt súlyos pénzeket költenénk egyes varázsszerekre. A pontyfogás ugyanis néha olyan jelentéktelennek tűnő apróságokon is múlhat, amiben semmi kémia nincs, csupán sok év horgászatának tapasztalata. Erdei Attilának tapasztalatból van bőven a tarsolyába. Ezek a tapasztalatok a szorgalommal, gyakorlással, az egyszerű összefüggések felismerésével és a vizek iránti kellő alázattal kiegészülve teszik őt igazán eredményes horgásszá. Aki ismeri kétszeres Magyar Feeder, és Világbajnok Feeder horgászunkat, az tudja, hogy Attila nem bonyolítja túl a dolgokat. Egyszerűen, pontosan, letisztultan horgászik. Külső szemlélőnek fel sem tűnnek azok a jelentéktelennek tűnő apróságok, amelyek adott esetben a siker kulcsai lehetnek. Egy közös horgászat során ezek közül kérdeztem rá néhányra.

Világbajnoki egyszerűséggel-Ölbői feederezés Erdei Attilával

 

A történet apropóját, egy Attila védnöksége alatt megrendezett horgászverseny adta, ami Ölbőn került megrendezésre. Egy ismerkedő horgászatot ejtettünk meg itt csapattársammal. Nem ismeretlen a víz, korábbi írásomban már találkozhatott vele a nagyérdemű, akkor slider-el kergettem a halakat, így tudtam, hogy halak tekintetében jól áll a változatos mélységű horgásztó. Ezeket a halakat azonban megfogni nem mindig egyszerű. Megérkezésünk napján, a több napos, ragyogó napsütés hatására a tükörsima felszínen jól látszott, hogy a halak a víz felsőbb rétegeiben mozognak. Ez egyrészt mutatta azt a távolságot, ahol érdemes próbálkozni, másrészt rögtön egy feladatot is jelentett. Le kellett valahogyan csalni a halakat, a feederkosár közelébe. Attila egy kiugró spiccen építette fel horgászállását, majd az etetőanyag bekeveréséhez látott.


Az Ölbői Horgásztó partján

Egyszerű, sokszor bevált nyári keverékével készült most is, amelynek az alapját 2 liter vízzel feláztatott őrölt kukoricapogácsa, 1kg Maros Method Seed Mix, és 2kg EA Feeder World Champion Extreme Carp etetőanyag adta. Aroma gyanánt kevés Scopexes extra aktivátort használt, de csak minimális mennyiséget. Az etetőanyag, az Extreme Carp-nak köszönhető citrusos-vaníliás fő aromával, és a Method Seed Mixhez köthető mogyorós-mandulás háttér ízzel bírt, amelyhez jól hozzásimult a scopex aroma fanyar édessége.


Nyári etetőanyag gerincét adó kaják


Attila ezen a horgászaton ezt a receptet használta

Az etetőanyag élénksárga színe minden víztípuson magára vonja a halak tekintetét. Érdemes ugyanis azzal tisztában lenni, hogy a pontyok, ha konkrét színeket nem is, de színárnyalatokat meg tudnak különböztetni egymástól. Egy nagy, kikerics sárga folt a sóderes mederfenéken minden bizonnyal feltűnik bajszos barátainknak.  A keveréket kevés vízzel kellett még kiigazítani, majd rostán áttörve nyerte el végleges formáját. Attila nyáridőben gyakran keveri ezt a receptet, amelyhez a hozzáadott aroma változhat, hiszen jól működik vanília, méz, eper, karamell ízekkel is, attól függően, mi a fő célhal. Folyóvízi felhasználás esetén földdel nehezíti. A jól bevált recept darabos, nagyhalas vonalat képvisel. Ezt még a hozzáadott adalékokkal tovább erősítette Attila. Kevés halibutos pellet, kendermag, kukorica került még hozzáadásra. Ezek hozzákeverése általános, dolog, azonban itt  van egy jelentéktelennek tűnő apróság, amely befolyásolhatja a fogás kimenetelét. Attila a pelleteket, mielőtt az etetőanyaghoz adná, egy tálba önti, és annyi vizet önt rájuk, hogy az éppen csak ellepje. Így hagyja ázni egy pár percig, és a kukoricát, kendert is egy vízzel teli kis tálkába készíti ki, aminek a következő magyarázatát adta csapattársam.


Attila keverte az etetőanyagot, én kérdezgettem


A kendermagot célszerű vízben tartani, nehogy kiszáradjon, bár ez utóbbi is hasznunkra válhat
 
„- A pellet szemek, mivel felületük picit felázott, a vízbe érést követően azonnal dolgozni kezdenek. Rögtön kiadja magából az aromát, nem a vízbe érést követően kezdenek felpuhulni a szemek. Így, hogy vizesen adom a kajához, annak a tökéletesre beállított nedvességén sem változtathat már. Tudom, hogy sokan ennek pont az ellenkezőjét teszik, és szárazon adják a pelleteket a kajához, mondván, hogy az így ropogósnak maradó szemek, miközben a ponty garatfogaival felőrli azokat, plusz csáberőt jelentenek. Ez igaz is, azonban a felületének megpuhításától a közepe roppanós marad, így ennek a kívánalomnak is maradéktalanul megfelel, a kevés vízzel előkezelt pelletünk. A csemegekukoricát is a legtöbben egyszerűen ráborítják az etetőanyagra.


A pelleteket célszerű vízben ztatni, mielőtt a kajához kevernénk


A csemegekukorica, főtt kender mindig a dobás előtt került hozzákeverésre

Én nem így teszek. Érdemes megfigyelni, hogy az a kukoricaszem, ami az etetőanyagban tölt el egy pár órát, miként viselkedik. Az etető sótartalma kiszívja a csemegekukorica nedvességtartalmát, így az könnyűvé, legrosszabb esetben lebegővé válik. Az azonban bizonyos, mert jómagam is többször megvizsgáltam már, hogy sok kukoricaszem elemelkedik az etetésről, és önálló életet kezd élni. Ez akkor válik igazán problémává, ha áramlik a víz. Ekkor ugyanis ezek a szemek az etetéstől távolabb sodoródva elhúzhatják a halainkat is, vagy elemelik a fenék közelében táplálkozó pontycsapatot víz közé. Bármelyik is történik, biztos, hogy nem ott lesznek halaink, ahol mi a csalinkat felkínáljuk. Ez hatványozottan igaz kendermag felhasználása esetén. A kendermag is hajlamos a gyors kiszikkadásra, és az ilyen szemek a vízoszlop teljes magasságában lifteznek. Ha azonban ezt tudjuk, akár a saját malmunkra is hajthatjuk a vizet, ugyanis ezt kihasználva tudjuk a víz felsőbb rétegeiből lehúzni a halakat a meder közelségéhez, ahol az etetőanyaggal ott is tudjuk őket tartani. Fontos tehát az, hogy mind a főtt kendert, és a csemegekukoricát szintén egy vízzel teli edénybe készítsük ki magunk mellé, és csak annyit adjunk az etetőanyaghoz, amennyit egy-egy dobással be is juttatunk. Ha a főtt kendernek az előbb említett szerepet szánjuk, mert úgy ítéljük meg, hogy le kell csalni a halakat a mederhez, célszerű kivenni a vízből egy adagot, és picit szárítani a szemeket."
A meghorgászott távolság 70 méter volt, amit Attila az előkészített 420-as Tubertini Next Generation feederrel és a rajta lévő Tubertini Halley orsóval könnyedén megdobott. A víz ezen a távon 2,5-3 méter mély volt, és pont egy törés mögötti terültre esett a kosár. Kezdésnek körülbelül tíz alapozó dobás történt, szigorúan kiakasztott zsinórklipsszel. Megfigyeltem, hogy minden dobása sebészi pontossággal ugyanoda esett. Nyílván ez sok-sok horgászattal eltöltött óra eredménye, hiszen kiakasztott klipsz esetén sem sikerül mindenkinek ugyanoda dobni, mégis azt gondolom, ez is a siker egyik záloga. Attila többször hangsúlyozta, hogy a koncentrált, pontos horgászat sokkal többet jelent, mint mindenféle csodaszer, és ez előbbihez csupán gyakorlás szükséges, míg az utóbbihoz pénz.


Kosárnyi pontycsemege


Egy szem pellet


Repül a kosár a kiszemelt távraBevallotta, hogy bizony holt szezon idején is gyakran kijár egy vödör olcsóbb etetővel gyakorolni a dobásokat, hogy 20 és 80 méterre egyaránt pontos tudjon lenni. A szerelék, amivel horgászott, egy egyszerű methodos szerelék volt, amely már kereskedelmi forgalomban is kapható. Sok-sok peca során alakultak ki a szerelék arányai, hogy horgászat közben ne kelljen szerelgetéssel tölteni az időt. Az egyszerű montázs lelke egy klasszikus bordás kosár, amelyet felül egy kis gumiütközővel ütköztet meg. A horogelőkét 0,10-es fonott zsinórból kötötte, és kezdésnek 10-es méretű horoggal nyitott, amit később, a kapások vehemenciája miatt 8-asra cserélt.
„-Nyáron, mikor intenzíven táplálkozik a hal, szükségtelen a pici horgok használata. Ezekre a 12-14-es horgokra inkább kora tavasszal, késő ősszel lehet szükség. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a horog mérete igazodjon a bothoz, amivel horgászunk. A nálam lévő bot igazi távdobó pálca, amivel a 100 méter feletti dobás sem akadály. Egy 100 grammos dobósúlyú pálcán azonban nagy hazardírozás lenne egy picike horog még akkor is, ha egyéként kellően lágy a bot. Azt is be kell kalkulálni, hogy ilyen távolságnál az akadás sokkal biztosabb nagyobb horoggal. A csalizásnál azonban sokat „finomíthatunk" a dolgon. Saját készítésű pelletekkel horgászom, amelyek úgy vannak kikönnyítve, hogy az általam használt horoghoz tökéletesen igazodjanak. Éppen csak megbillentik a horgot, így ha a ponty rászív az etetésre, könnyedén a szájába kerül a felcsalizott horog is. A 8-as horoghoz 9-11 mm-es EA pelletet használok, míg a 10-eshez 7 mm-eset. A kisebb horgokhoz akár 5 mm-es méretet is szoktam legyártani. Ízek tekintetében a méz-eper-halibut többnyire lefedi a halak étlapját, de természetesen kísérletezek más kombinációkkal is. Fontosnak tartom azonban a mértékletességet a csali repertoár terén is. Sokan bőröndnyi csalival járnak horgászni, és órákat töltenek el azzal, hogy a hatalmas választékból kiválasszák a napi nyerő csalit. Én általában 3-4 íznél többet nem hordok magammal.


Halas pellet a szelepgumis hajszálelőkén...


...és EA epres pellet a ponty szájában


Sok szép ponty elcsábult


Minden hal remek kondícióban volt, és ennek megfelelően remekül küzdött a horgon


Kapást kapás követett

A legnagyobb favoritom az epres, ha ez nem ad halat, akkor még a halibutos-halas vonal jöhet szóba. Ha ez sem működik, akkor nem az aromákkal kezdek el játszani, hanem a szerelékemen kezdek finomítani, vagy a meghorgászott távolságon, irányon változtatok. Azt ugyanis nehezen tudom elfogadni, hogy ha jó az etetőanyagunk, és látjuk is a bot spiccén a kosár körül forgolódó halak rezgéseit, akkor azért nem szív rá a csalira, mert az éppen nem kolbászos-sajtos. Sokszor egy előke hosszúságának a megváltoztatása, vagy az etetés centrumától kissé eldobott kosár hamarabb ad halat, mint egy újabb és újabb csali variáció. A pontyok ugyanis az etetőanyag hatására kezdenek táplálkozásba, és nem az egy szem pelletből kioldódó aroma az, ami meghozza az étvágyukat."


A halakat óvatosan tároltuk le a fotózásig


Ölbői pikkelyes


Jól dolgozott a felszerelés, Attila meg volt elégedve. Még azután is, hogy sikerült egyetlen dobással eltörnöm a spiccét :)


Csendélet


Újabb elkövető

Az elmondottakat ezután a horgászat is megerősítette. A felszínen kóborló halak kezdetben csak le-lenéztek a fenékre egy-egy finom falatért, de az említett kenderes trükknek köszönhetően végül maradásra is lettek bírva. A tó gazdag halállománya így megmutatkozhatott, egymást érték a szebbnél szebb, botgörbítős kapások. Attila sorra fárasztotta a jó erőben lévő, gyönyörű pontyokat, amelyekből csak a fotó kedvéért lett néhányuk feltartóztatva, a többség azonnali amnesztiában részesült. A horgászat végén a haltartót így is csak „kétemberesen" lehetett partra segíteni, és bizony a halbölcsőben sem volt egyszerű a terítéket lefotózni.
Kétemberes zsákmány lett a végeA jó erőben lévő Ölbői halak megdolgoztatták világbajnokunkat, aki alaposan elfáradt a nap végére. A horgászat azonban számos olyan dologra világított rá, amiről eddig nem nagyon olvashattunk. Talán azért, mert annyira egyszerűnek, kézenfekvőnek tűnő dolgok ezek. Ne felejtsük azonban, hogy a siker sokszor apróságokon múlik. Az itt bemutatott trükkök nem kerülnek egy fillérbe sem, mégis súlyos kilókban mérhető az eredményességük. Érdemes megfogadni tehát Világbajnok Feederhorgászunk tanácsait!


A horgászatról készült kisfilmet is ajánlom figyelmetekbe!
Írta: Polyák Csaba (csabio)
Fotók: Polyák Csaba
Videó: Koller Zoltán

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.12.10. 18:46

Ez a video komolyan csak max 360-as felbontásban van fenn?

2013.09.16. 21:14

Nagyon jó a cikk és a videó.
Köszönet érte a készítőknek és Attilának.


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV