Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. október 24.Kora tavaszi ébredés - Bajnoki praktikák Ujszászi Richárdtól

Hozzászólások (2 db)

A tavasz ebben az évben nagyon nem akarja az igazságot. Folyamatosan megtréfálja a horgászt, hiszen időről időre visszaengedi az öreg Tél apót, aki az ilyenkor megszokott melegedés helyett dérrel-hóval von be mindent. Ilyen szeszélyes időben is vannak olyanok, akik nem a kályha melegét választják, hanem dacolva a zord idővel, inkább a halak után néznek. Én is, és csapattársam is ez utóbbiak táborát erősítjük, így időjárás előrejelzés ide, vagy oda, Ujszászi Ricsivel, a 2012.-es év finomszerelékes bajnokával egyeztettem le egy közös horgászatot március közepére. A választott téma, aminek alaposabb körbejárását terveztük, a hideg vizek lakóinak jobb kedvre derítése volt. A megbeszélt napon kora tavasz helyett, késő téli időjárás fogadott bennünket, a Cibakháza melletti Holt-Tiszán. A kellemetlen hideg szél, az eső, és a borús idő tökéletes hátteret biztosított a hidegvízi témához.

Kora tavaszi ébredés - Bajnoki praktikák Ujszászi Richárdtól

 

A tervezett horgászatot megelőzően telefonon faggattam csapattársamat, arról, hogy mire számíthatok. Elmondása szerint ilyenkor a keszeg népre lehet a legbiztosabban számítani, így érdemes rájuk kihegyezni a horgászatot. A Tisza szabályozásának idején létrejött holtágat szép pontyok is lakják, de egy rövid, pár órás pecán kevés az esély, a velük történő találkozásra, főleg, ha számba vesszük azt is, hogy milyen markáns időjárás változások is várhatók. A légnyomás a pincében, a levegő hűvös, eső várható, és változó irányú szélre is jók a kilátásaink. A keszegekre azonban lehet számítani, és egy-két beugró kárász is színesítheti a zsákmányt. A megbeszélt időpontban persze minden összejött, eső, szél, hideg, de legalább horgászunk. Ricsi egy stégen rendezkedett be, és rakósbottal készült a keszegek ellen.


Ricsi egy stégen rendezkedett be

Elvileg egy spiccbot is megtenné, de a kellemetlen szélben sokkal pontosabb csali felkínálást, és precízebb horgászatot lehet előadni a hosszú bot segítségével. A másik fontos ok pedig az, hogy hamarosan indul a verseny szezon, amihez új botot kaptam Itt az ideje, hogy megismerkedjünk egymással. - kommentálta választását. A stégen mindent ügyesen elrendezett, figyelve arra, hogy semmi ne legyen később útban, de mégis legyen minden kéznél. Miután a láda, a görgő a helyére került vette csak pártfogásába az etetőanyagot.


Igazi hidegvízi csemege a halaknak

„Ilyen hideg víznél az etetőanyag választásakor én a következőkre figyelek. A halak még nem ugranak rá az etetésre, több időt kell hagyni nekik. Ezt az időt folyékony aromák használatával csökkentem. Kora tavaszi pecáim során előszeretettel használom a CSL (kukorica csíra) likőröket, amihez plusz folyadék aromát adok. Egyfajta „vegyigyümit" keverek a kajához. A mostani horgászathoz mézes CSL és epres folyadék aroma keverékét fogom az etetőhöz adni. A CSL -ről sokan elkönyvelik, hogy kifejezetten hidegvízi adalék, pedig melegebb hónapokban is igen hatásos a pontyok ellen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kevert, nem homogén aromák használata sok esetben meglepő eredményeket tudnak produkálni, ezért érdemes kísérletezgetni.


A hidegvízi etető és a klasszikus keverék színe markánsan elüt egymástól


Vegyes-gyümölcs koktélA két aromát alaposan keverjük el egymással


A rostálás azért fontos, ...


...így lesz tökéletes az állaga

Benne van ebben persze az is, hogy időnként mellé nyúlunk, de kockázat nélkül nincs eredmény. Arra kell csak figyelni, hogy lehetőleg ne egy versenyen kísérletezgessünk. Az ilyen horgászatok, mint a mai is, azonban remek alkalmat biztosítanak a próbákhoz. Az aromák mellett az etetőanyag kiválasztása is fontos, hiszen a könnyű, nyári keverékek nem alkalmasak a még belassult életet élő halak összegyűjtéséhez. Vannak kifejezetten hidegvízre összeállított keverékek, mint például a Maros Mix hidegvízi dévér special is, érdemes közülük választani. Ezekre a keverékekre a sötétebb szín, a markánsabb aromázottság és a megnövelt szénhidrát tartalom a jellemző. Egy másik alternatíva lehet, ha egy finomabb szemcsézettségű, de általános etetőt használunk, amit könnyen eltolhatunk a számunkra kedvező irányba. Ilyen minden évszakos etető például a Maros XXL Fine. A mai horgászathoz én ebből a két etetőből kevertem be 1-1 kg-ot. Az etetőanyag bekeverését érdemes még otthon elvégezni, mert a helyszínen, a tó hideg vizével bekevert, etető szemcséi „megdermednek", sokkal lassabban áznak fel, így előfordulhat, hogy a pár fokos vízbe dobott hibernált gombócok ott fognak lebegni előttünk, és csak pár pillanat múlva merülnek alá. Hogy ezek a gombócok hol érnek le, azt csak sejteni lehet. A felszerelésem összeállításánál a várható halak méretét és azok lelassult, még csak ébredező aktivitását, illetve a víz adottságait vettem alapul. A stég előtt jó kettes víz van, amihez egy 1 grammos serie 56-os úszót választottam.


Az alapozást csészével oldotta meg Ricsi


Csak az utolsó pár gombóc kapott bőséges élőanyagot

Ez a típus a kedvencem, a legtöbb versenyen is ezt használom, ezért alaposan kiismertem. Minden rezdüléséből tudok olvasni, ami nagyon fontos ez ilyen kifinomult horgászatnál. A főzsinórom 0,14-es, az előkém pedig 0,08-as. A főzsinór talán vastagnak tűnhet, hiszen ehhez az előkemérethez inkább 0,12-es átmérőt szokás használni, de a vastagabb zsinór jobban bírja a gyűrődést. Az ólmozást ilyenkor gyakran kell változtatni, hol szézhúzom, máskor meg egybe kell rendezni. A sörétek zsinóron történő húzgálását a 0,14-es damil jobban tolerálja. A harmónia azonban így is megvan a szerelékben, hiszen a vékony latex gumi bőven kompenzálja a két zsinór közötti átmenetet. A horog méretét, illetve ami szintén fontos, a tömegét is a finom pecához választottam. Horogból is van többféle, hiszen azonos méretű horgok esetében is teljesen más csali vezetést, illetve csali felkínálást lehet véghezvinni, ha azok tömege, anyaga eltérő. Ilyenkor az erősebb, vastagabb horgok túl nehezek. Egy pörgős, darabosabb halakat hozó pecánál biztosan a Tubertini serie 2-es Rosso horgát használnám, de most inkább ennek a szériának a light purple változatát tartom jobb választásnak.


Egyetlen pohár kukorica, hátha erre jár egy potyka


A nap nyerő csalija


Előre  megkötött horgok


Kellemetlen, hideg eső kezdett esni, mire minden a helyére került

Az ólmozást úgy alakítom ki, hogy a főólmozást adó sörétektől eltávolodva kettő kisebb jelzőt használok. A legkisebb sörét, ami az előke fölött a jelzőólom szerepét tölti be, az úszómat antenna középig meríti. Mivel az úszóm antennája két különböző színnel van festve, jól láthatóak a finom emelős kapások is.


Ricsi kedvenc keszeges szerelékei


Precíz, pontos peca

Miután Ricsi bemutatta a felszerelését, következhetett a hallottak gyakorlatban történő alkalmazása, pontosabban végre horgászhattunk. Ennek első lépése a mélység mérés volt. Egy nagyobb, 20 grammos mélységmérő békával derítette fel Richárd az előtte elterülő víz mederviszonyait. A nagyobb mérővel tapogatta le, vannak-e kisebb-nagyobb gödrök, púpok előtte, majd egy kisebb, pár grammos békával hangolta finomra az eresztéket. A két eltérő méretű mérő használatát az indokolta, hogy a nagyobb tömegű mélységmérő könnyedén átüti az ilyen vizekre jellemző lágy iszapréteget, megcsalva így a horgászt, aki ahelyett, hogy érintőre állítaná a cejgot, a pár centis iszaprétegnek köszönhetően pont fenékre fektetett előkével horgászik, ahol a csali nagy valószínűséggel eltűnik az iszapban. A kisebb mérő azonban nem merül bele az iszapba, így segítségével tökéletesen az fölé tudjuk belőni az eresztéket. A finomra hangolást követően pár csali nélküli beengedés következett, és Ricsi finoman végighúzta maga előtt a szereléket, figyelve az úszó rezdüléseit. Akadót keresett, illetve a horog pontos helyzetét tudta így meghatározni. Ha a finom szereléken a horog leér a fenékre, akkor a vékony damil megfeszülésének köszönhetően, ha a szél kicsit is beletol a cuccba, a vékony antennás úszó rögvest elmerül. Ha a horog szabadon tud sodródni a meder felett, akkor nem tapasztalhatunk ilyet. Hasznos trükk ez, amiről kevesen beszélnek. Az alapos térképészkedést az etetés követte. Az alapozó gombócokat csészével tolta be, és csak az utolsó két gombóchoz kevert kevéske csontit és pinkit. Nem történt nagyobb mennyiségű alapozás, csupán 5-6 gombóc várta a halakat. A horgászat első 20 perce eseménytelenül telt, pontosabban a halak részéről volt ez az idő eseménytelen. Ricsi részéről ez nem volt elmondható, hiszen folyamatosan, aktívan kereste a megoldást. Az első beleúszás ugyanis jelezte, hogy van mit keresgélni, csak rá kell jönni arra, hogy hol tartózkodnak halaink, illetve milyen csalira van gusztusuk. Erre vagy rögtön az elején ráérzünk, vagy ha nem, megkeressük a megoldást! Első lépésben a csalival kezdett Ricsi trükközni. Egy szem csonti, egy szem pinki, éppen megtűzve, vagy ráhúzva a horogra, duplázott mennyiség a horogra. sok lehetőség van. Most a két szem pinkire volt érdeklődés, egy jóképű bodorka vette fel a csalit. Ezek szerint itt vannak. Mivel a bodorka előszeretettel csipeget vízközt, Ricsi az eresztéket úgy állította be, hogy a horog a medertől elemelkedjen mintegy öt centire. Ha nem volt rögtön a betolás után kapás, finoman bemozdította az úszót, hogy a csali meglibbenve ingerelje a bodrikat.


FalatkákEz rendre bevált, szépen sorakoztak a haltartóban a tavaszi hírnökök. Érdekes mód, egy idő után megritkultak a kapások, így újabb variáció következett. Az eresztéket úgy állította be csapattársam, hogy az előke 2-3 centije a fenékre került. Finom, lassú belemozdításokkal kezdte el átfésülni a terepet. az úszó egyszer csak szépen kitolta antennáját, jelezve, hogy valaki felcsípte odalenn a csalit. Egy tenyeres dévér volt a tettes, jelezve, most ők vették át stafétát. Ricsi rájött, hogy a dévéreknek a kézzel dobott egykezes gombócok hangja is felkelti az érdeklődését, ami ilyenkor még nem jellemző, többnyire a csendes, csészés etetés szokott célravezetőbb lenni. Ez a tézis a mostani pecán nem igazolódott be, a hangoskodás szemlátomást felkorbácsolta a kedélyeket a mélyben. Folyamatosan jöttek a dévérek, közéjük egy-egy kárász is befurakodott. Ők voltak a bónuszok, ha most verseny lenne, ezek a karcsik a végelszámolásnál sokat nyomnának a latba.


Szép teríték

A cudar idő ellenére, ami széllel-bélelt, eső áztatta, ráadásul hideg is volt, jó peca sikeredett, és egyedül a teljes átfagyás elkerülése végett kellett idő előtt befejezni a horgászatot. Amikor már a pinki horogra tűzése is nehezen ment a csontig hatoló, metsző szélben, visszavonulót fújtunk. Azt hiszem, az összepakolás most gyorsabban ment, mint a kipakolás. Megköszöntem Ricsinek a hasznos bemutatót, amely során sok kis apró trükköt osztott meg velem, majd egy gyors emlékképet készítettem a horgászat eredményességéről. Mivel indul a 2013-as versenyszezon, az ilyen öröm pecákra egyre kevesebb idő fog jutni, de amikor csak lehet, összehozunk még pár közös pecát. Legközelebb a PV-TV Mesterkurzusán lehet a 2012-es Magyar Bajnokkal találkozni. Biztos vagyok benne, hogy a szerencsés jelentkező sokat fog tanulni tőle.


Köszönjük Cibakházi Holt-Tisza

Írta:Polyák Csaba (csabio)
FotóK: Polyák Csaba (csabio)

 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2014.03.02. 10:46

Nekem is tetszik, jo kis iras! Azt nem tudom, hogy az a steg magan tulajdon, vagy barkinek fel lehet maszni oda, egy peca erejeig?

2013.10.24. 19:10 Ifi

Ez egy nagyon jó cikk lett! Nagyon részletesen mutat be minden mozzanatot, és éppen ez az a részletesség, ami szerintem manapság eléggé hiányzik. Emellett olvasmányos is, a képek is jól sikerültek. Sokat lehet belőle tanulni. Szerintem az utóbbi idők egyik legjobban sikerült cikke lett ez. Nekem nagyon tetszik.


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV