Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. november 13.Vénasszonyok pontya

Hozzászólások (0 db)

Nemrég még úgy tűnt, hogy a jó időre tavaszig várni kell. De aztán az időjárás megemberelte magát és visszabillent az évszaknak megfelelő kerékvágásba. A kellemes meleg idő ismét kicsalt a vízpartra, de most nem egyszerű horgászat, hanem teszthorgászat következett.

Vénasszonyok pontya

 

Az etetőanyag gyártó cégek arra törekszenek, hogy termékpalettájukkal minden igényt kielégítsenek. Mivel a horgászmódszerek, a tudásunk és a szokásaink is folyamatosan változnak, ezért ezzel egyenes arányban, az igény is változik. Ezekre reagálva újabb és újabb ötletek születnek, amelyek egy része megvalósul, de vannak olyanok is, amelyek valami oknál fogva mégsem. Egy ilyen felismerés és ötlet vezérelte a Maros Mix cég egyik atyját, Barna Szilárdot, amikor létrehozta a Hidegvízi Epres etetőanyagunkat. Ez az etetőanyag olyan jól sikerült, hogy szerintem hamar meghatározó helyet foglalhat el a horgászok kelléktárában.


A Pródi tavak kiemelkedő halállománnyal bírnak, így kiváló helyszínek, ha tesztelésről van szó

A teszt helyszínéül ezúttal a Pródi horgásztó nagy tavát választottam. A tóban sok ponty él, amelyek egyre kitanultabbak és egyre nehezebb becsapni őket. Erre a legjobb példa, ha a kosárba nem a megfelelő etetőanyag, a horogra pedig nem a megfelelő csali kerül, akkor órákat is ücsöröghetünk kapás nélkül. Ha azonban váltunk, és ez tetszik a halaknak is, bizony egy-két percen belül kapásunk van, és az addig kihaltnak tűnő víz szinte forrni kezd.

Az etetőanyag:

A horgászatra nem sok, mindösszesen 1,5 kg etetőanyagot kevertem be. Semmiféle adalékot nem kevertem hozzá, csak egy gondolatnyi epres aromát tettem a bekeveréshez használt vízhez. Ami a zacskót kibontva szembetűnő volt, az az aroma intenzitása, már-már azon gondolkodtam, hogy felesleges plusz aromát hozzátennem, oly erős illata van az Eco szériás etetőanyagnak. Kissé szemügyre véve látható, hogy közepes szemcseméretű, sötét színű etetőanyagról van szó, melynek színe a nedvesítést követően még tovább sötétedik. Állaga a nedvesítést követően talán túlságosan is tapadós, ami nem biztos, hogy minden helyzetben előnyös, de ezt hozzáadott TTX-szel kompenzálni tudjuk, ha szükséges. Én nem adtam hozzá semmit, se adalékot, se kukoricát, se csontit. Ennek oka, hogy csakis az etetőanyag csalogató hatására voltam ezúttal kíváncsi.


A mai nap főszereplői

A horgászatra heavy feedereket hoztam magammal, amiket 65 méterre húztam ki. Ez egy olyan távolság, amit ülve is meg tudok dobni. Nem kell felállnom minden alkalommal, ami az ettől nagyobb dobások esetén már szükséges lehet. Kényelmes távolság, kényelmes horgászat. A horgászatom egyik sarkalatos pontja, hogy semmiféle alapozást nem végeztem, hisz az etetőanyagom csalogatására voltam kíváncsi, csak az izgatott, hogy dobás után mi történik, lesz-e kapás, ha lesz mennyi időn belül, esetleg milyen hal kap? A csalim ezúttal kiflibojli volt, csak úgy a cérnánál horogra tűzve. Bevallom őszintén, nem gondoltam, hogy hamar kapásom lesz, de bizony úgy lett. Nem ücsörögtem még öt percet sem, amikor kis húzás és rögtön visszaengedés következett a spiccemen, amire természetesen bevágtam. Igaz a hideg vízben már kevés az agresszív kapás, de mégis csak egy ponty fickándozott a horgomon. A gyenge kezdés ellenére, heves ellenállással próbálta jelezni felém, hogy ő nem kívánkozik ki a vízből. A rögtönzött csatát szerencsére én nyertem és az epres etetőnek köszönhetően máris megvolt az első halam.


Egy vad ponty a horgomon,


...amely olyan gyorsan kapott, hogy az etetőanyagnak még esélye sem volt a kioldódásra


A merítőben aztán feladta, biztos érezte, hogy jó kezekbe kerül


Gyors fotó és repülhet is a végszerelék

Az eseten felbuzdulva gyorsan újradobtam és kíváncsian vártam a folytatást, helyesebben vártam volna, de rögtön kapásom lett. Ismét egy ponty küzdött a horgon. Rövid fárasztás, gyors csalizás, majd öt-hét percenként kapás.


A csali Maros Mix kiflibojli...,


...amely négy féle ízben és egy natúr változatban kapható


Egyszerűen tűzzük fel a cérnánál fogva


A szemében jól látszik, hogy sikerült becsapnom

Mivel teszteltem az etetőanyagot, ezért próbáltam szándékosan össze-vissza dobálni, de mégsem sikerült kapás nélkül kitekernem a cájgot. Gondolhatnánk, hogy mindegy volt a halaknak aznap, de bizony a tavon horgászó többi embert csak nagyritkán láttam halat fogni.


Egészséges tesztalanyom


A kiflibojli jól kombinálható csonticsokorral is,...


...ez a ponty erre csábult el

Az etetőanyag azóta több alkalommal is biztosított a felől, hogy bár nem a drága kategória képviselője, mégis nagyon fogósra sikeredett. Nálam a method feederes módszernél egy jó alternatíva lett hidegebb vízre. Ha nem működik a halas ízvilágú etető, az erjesztetthez pedig már hideg a víz, akkor kis aromával, esetleg édesítőszerrel kiegészítve nekem nagyon bevált ez a mix.


A fogásom egy része, szerintem a kép magáért beszél

A teszthorgászatok, az új ötletek és annak megvalósításai mind hasonlítanak egy nagy labirintushoz, melyekben sok zsákutca van, de csak egy kiút, egy a sikeres megvalósítás felé. Ezúttal nem csak hogy sikerült kijutnia ennek az etetőanyagnak a fejlesztésből, de minden várakozást felül is múlt egyszerűségével, fogósságával.

Írta: Kálló Kornél
Fényképezte: Molnár Antal 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV