Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. december 09.Hidegvízi finomságok, és a slider

Hozzászólások (6 db)

Az ősz megtréfálta a horgászokat. Pontosabban a vénasszonyok nem voltak tisztában a naptárral. Amikor jönniük kellett volna, hideg fuvallatok libbentették fel a szoknyájukat, amitől messzire szaladtak. Felhúzták így az összes alsószoknyát, és visszatértek akkor, amikor már a hidegebb északi szeleknek lett volna dolguk. A kora őszi hideg rekordokkal járó lehűlések után, november elején már rekord meleget mértek. Megviselte ez a halakat, horgászokat egyaránt, köztük engem is. Horgászni márpedig kell! Ennek a ténynek megfelelve tartottam az Ölbői horgásztóra október közepén, hogy kedvenc matchbotommal, és a hideg vizekre összeállított új etetőkkel felvértezve rávegyem a pontyokat egy kis tusakodásra.

Hidegvízi finomságok, és a slider

 

Késő délután érkeztem a horgászat helyszínére, ahol csak egy gyors szemlét tartottam a víz felett. Megfigyeltem hol mutatják magukat a halak, hogy másnap már valamilyen elképzelésem legyen a konkrét horgászhelyet illetően. Egy kis félszigetszerű beugrót találtam megfelelőnek a másnapi pecához. Elbeszélgettem még néhány helyi sporttárssal, akik hasznos információkkal szolgáltak horgászhelyem mederalakulatait illetően, így bizakodva térhettem nyugovóra. Éjszaka már alaposan be kellett fűtenem a szállásomul szolgáló házikó kandallójába, mert, ahogy elbújt a Nap, helyére rögtön befurakodtak a Hold hideg sugarai, kihűtve az egyébként is fagyos hangulatot. Másnap korán keltem, és bizony fel kellett magamra húzni a jó meleg kapucnis pulóveremet, mindkét polár kabátom, és az égboltra nézve az esőruha is előre felugrott rám. A réteges öltözködés fontos, ha cudar időben készülődünk horgászatra.


Változékony időjárás nehezítette a horgászatom

Előre látással, és megfelelő ruházattal nem vagyunk az időjárás viszontagságainak kitéve, és nem akkor horgászunk, amikor jó idő van, hanem amikor csak akarunk.  A horgászhelyem gyorsan kialakítottam, majd az etetőanyagokat vettem szemügyre. Kifejezetten hidegvízre hangolt etetőket hoztam magammal, illetve olyan adalékokat, amelyekkel ezek a keverékek még hatékonyabbak lehetnek. Mitől hidegvízi azonban egy keverék? Miben különbözik a nyáron használtaktól?  


A Maros Mix Hidegvizi kínálata


Ami első ránézésre is szembe tűnik, az a keverékek színe. Egytől egyig sötétebbek, néha koromfeketék. Mi ennek az oka? A lehűlő vizek egyre áttetszőbbé is válnak. Egy olyan bányatavon, ahol én is horgásztam, ez hatványozottan igaz volt. A halak számára egy a meder színétől markánsan elütő, világosabb etetőanyag folt már inkább riasztó. Egy ilyen folt fölé úszva, a ragadozók számára jól kivehető célpontot jelentenek, és ez a kódolt tétel ősszel, a tiszta vizeknél felerősödik. A meder aljába simuló, sötét etetőanyag folt azonban nem jelenthet veszélyt számukra, így előszeretettel veszik tőlünk ezt az apró figyelmességet. A sötét színtől azonban még nem lesz egyetlen etetőanyag sem hidegvízi. Annak bel tartalmában is igazodni kell a halak megváltozott táplálék igényéhez. A megnövekedett szénhidrát tartalom, a gyors emészthetőség, a megszokottól markánsabb aromázottság is ismertetői egy jó őszi etetőanyagnak. Ebben az időszakban már a kevesebb néha több elvét követjük, legyen hát ez a kevesebb jobb is. Sokan keresik ezeket a hidegvízi mixeket, így a Maros Mix is bővítette kínálatát. Az eddig is elérhető ECO hidegvízi ponty-kárász és hidegvízi keszeg etető mellé megjelent a hidegvízi eper is. A Feeder széria hidegvízi extra feeder etetője, a Carp széria hidegvízi ponty special és hidegvízi extra ponty keveréke és a World Champion széria hidegvízi dévér special-ja mellé, a megújult EA World Champion széria is hidegvízi családtaggal bővült. A Maros Mix így minden módszerhez, halfajhoz kínál tartalmas, minőségi hidegvízi etetőket. Ezek jól keverhetők egymással, így a horgász fantáziájának semmi sem szab határt, főleg, ha sorra vesszük még a szóba jöhető adalékokat is.  A minden évszakban jól működő Extra Aktivátorok, az ilyenkor robbanásszerűen terjedő Booster, és a már-már klasszikus CSL (kukoricacsíra) likőr segítségével még tovább fokozható a keverék hatékonysága. Ebből a bőséges kínálatból szemezgettem én is.


Csemegekukorica, apró pellet és csonti dúsította a keverékemEA World Champion hidegvízi ponty-kárász etetőt választottam


A választásom Erdei Attila receptje alapján készült, EA World Champion hidegvízi ponty-kárászra esett. A két kilós kiszerelés elegendő egy matchbotos horgászathoz is, és én pont sliderrel indultam a halak ellen. Az sötét, feketébe hajló etetőanyaghoz kevés epres CSL likőrt, és epres Extra Aktivátort adtam, amelyeket a kimért 1,2 liter vízben oldottam fel. Érdemes tudni erről az etetőről, hogy sok vizet képes felvenni. Első keverésre túl vizezettnek fog tűnni a kajánk, de aggodalomra semmi ok. Hagyjuk pihenni 10-15 percet, és látni fogjuk, hogy még kevéske után vizezést is fog igényelni. A rostán történő áttörés most is ajánlott, megéri azt a pár percet, teljesen más lesz az etetőanyagunk viselkedése. Kezelhetőbb lesz, homogénebbé válik a rosta hatására.  A kész etetőm egy epres ízvilágon átsejlő, a ponty-kárász etetőre jellemző természetes fűszerezettséggel remekül harmonizáló keverék lett. Kevéske vízben előáztatott 4,5 mm-es Maros Mix halibutos pelletet, és egy doboznyi csemegkukoricát adtam még hozzá, hogy legyen mit szemezgetni majd a pontyoknak. A magammal hozott 3 dl-nyi csontit csak a csúzlizás előtt terveztem hozzáadagolni. Az etetőanyagom pihentetése közben felszereltem a matchbotomat is. A kiszemelt távolság mintegy 40-45 méter volt, így olyan úszót kellett választanom, amivel ezt a távolságot még kisebb szél esetén is biztonsággal megdobhatom. Egy Maros Serie 89-es slider úszó került így elő, 20 grammos méretben.


Serie 89-es slidert szereltem 20 grammos méretben


A gubancok elkerülésének egyik sarokpontja, hogy az úszó antennája ne érjen le a felhajtott horogig

Egyik nagy kedvencem ez a modell, ha mély vízen, pontyra kell horgásznom. Vastag pávatoll antennája jól látható, a nagyobb csalikat is elbírja, és áramlás esetén is stabilan leólmozható, ráadásul szépen és jól dobható. Ehhez persze ne legyünk restek egyenként megvizsgálni az úszókat, és a legegyenesebb szárút válasszuk ki. A módszerhez találtam a Tubertini kínálatában egy ideális társat, a T-Match2 420-as, pálca képében. A szép kidolgozású olaszos matchbot akciója ideális a slideres horgászathoz. Kellően feszes, hogy a dobásnál elkerüljük a gubancokat, de hal alatt megváltozik ez a karakter, és lágyan nyúl a megiramodó hal után. Megvan benne a kellő tartás a nagyobb pontyok ellen, de akár keszegezhetünk is vele. A megfelelő bot után a zsinór az, ami még sarkalatos pontja lehet a módszernek. A vékony damilok helyett előnyt élveznek a vastag 0,20-0,22-es, merevebb süllyedő zsinórok, mint amilyen a Tubertini Special English Line. Az erős, jól merülő, mély bordó színű süllyedő zsinór nem véletlen sokak kedvence. Az én orsóimra is felkerültek, a sliderhez, ahogy illik, 0,20-as méretben. A jól működő szerelék elkészítése, ha figyelünk pár apróságra, nem ördöngösség. Először a damil ütközőt kötöm fel, amit egy aprócska gyöngy követ, majd jöhet a főzsinórra az úszó.


A Tubertini T-Match 420-as 20 grammos pálcája ideális sliderezéshez (is)

A főólmozást egyre csökkenő méretű gömbólmokból, és nagyobb méretű sörétekből alakítom ki, majd egy nagyobb méretű, a vastag antennán az emelős kapást is határozottan jelző ólomsöréttel zárok. Az előkét minden esetben egy közbeiktatott mini forgóba kötöm, mert ez segít a kitekeréskor csökkenteni, az előkét érő csavarodást. Apropó előke. Ahogy a főzsinórnál, úgy itt is jobban kedvelem a kicsit merevebb előkezsinórokat, mint amilyen a Tubertini Dragon Line. Ha keszegezésről lenne szó, akkor persze nem ez lenne a helyzet, ott ugyanis elkél a finomabb, lágyabb előke, de egy mély bányatavon, pontyok ellenében nem sok esélye lenne. A szerelék egy aprócska pontja, a horog van már csak hátra. Ennek a hajlított fémtűnek kell esetünkben minél kisebb roncsolódással átdöfnie a csonti bőrét, ugyanakkor erősnek is kell lennie ahhoz, hogy a fárasztás során fellépő erőhatásokat kibírja anélkül, hogy eltörne, vagy kihajolna. A Tubertini horgok közül a Serie 10-es és a 26-os modelleket kedvelem, ha pontyról van szó. Miután minden elem a helyére került, a képen is látható arányok szerint rendeztem el őket a zsinóron. Néhány próbadobással feltérképeztem az előttem elterülő vizet, és 40 méterre találtam is egy határozott törést, amely mögé kialakítottam az etetésem. Az alapozáshoz egykezes gombócokat formáltam a csontival meghintett etetőanyagból, és a Tubertini Gorilla fekete, legerősebb gumival szerelt csúzlijával alaposan megetettem a helyet, majd vártam a halakat. Körülöttem az időjárás folyamatosan tréfálkozott. Hol kisütött a nap, hol beborult az ég, a szél forogva fújt hol innen, hol onnan, csepergett az eső, épp csak nem havazott.


Csúzlival etettem meg a helyet


A dobás kényes pillanata


Egy szép kis ölbői potyka

Nem kimondottan kedvezett a halfogásnak, de bíztam a finom falatok csáberejében. Körülbelül 30 perc tétlenség után merült el először az úszóm. Jól eső méltatlankodás volt a bevágást követően a jutalmam. A hideg víz ellenére az ölbői pontyok nem hazudtolták meg önmagukat, rendesen meg kellett velük küzdeni, hogy szákba kerülhessenek. Egy szép tükrös volt az első jelentkező. Miután megérkezett az első hal, következhetett a ráetetés. Amíg nincsenek jelentkezők, felesleges lenne pótolni az el sem fogyott táplálékot, de most úgy tűnt, szükség lesz az utánpótlásra. Az első jelentkezőt további éhes potykák követték, így a zord idő ellenére remek horgászatban volt részem. A nagy tömegű slider is jó választásnak bizonyult, a váltakozó erejű, és irányú szélben, végig pontosan meg tudtam horgászni az etetésem. A hidegvízi etetőanyag is beváltotta a hozzáfűzött reményeket, szép zsákmányhoz segített hozzá a horgászat végére. Most már lassan a tél kopogtat az ablakon, de amíg be nem fagynak a vizek, érdemes próbálkozni. Ha jól felöltözünk, nem fogunk fázni, és a halaknak is tudunk már a kedvükben járni. Hideg időszakban, hideg vízhez is megvan a megfelelő választás. A többi már csak a halakon múlik. (X)
 
A horgászatról készült videóban még több részletre fény derül

A horgászatról készített videóban minden apró részlet bemutatásra kerül, és még több hasznos információ is elhangzik.
Polyák Csaba (csabio)

Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

2013.12.10. 20:56

Az x helyére a m a t c h f i s h i n g szót kell írni, egyben szóközök nélkül.

2013.12.10. 19:31

csabikám megint nagyszerűt alkottál.kár hogy nem voltam ott de majd tavasszal

2013.12.10. 19:20 csabio

www.x.it címoldalonjön föl a video :)

2013.12.10. 17:07

Jó anyag :) köszönjük Csabió!

2013.12.09. 20:57 Ifi

Huhhh...valamiért x-et ír be a portál valódi neve helyett. Miért nem engedi helyesen bemásolni ide a linket?

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV