Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. január 21.Januárban tavasz?

Hozzászólások (1 db)

Bizony vakargatják a fejüket a meteorológusok, mert a legmerészebb számításaikban sem gondolták volna, hogy ilyen tavaszi időjárással indul az év. De ha már így alakult, akkor illik kihasználni minden alkalmat a téli tavaszban, irány a vízpart.

Januárban tavasz?

 

Sok változást hozott az újesztendő a horgászok számára. Vannak, amelyek kissé furcsák, vagy épp vitaindítóak, de egyet le kell szögezni. Ahhoz, hogy hosszútávon is örömünket leljük a vízparton, bizony szükség volt a változtatásokra, szigorításokra. A szabályokat betartva, az év első horgászatára, egy horgászversenyen került sor. Amolyan barátira, ahol nem a diadal volt a cél, hanem az együttlét és a horgászat.


A kis tavacska egy ős folyómeder mentén lett kialakítva


Kulturált parkolóhelyeken hagyhatjuk a gépjárműveinket


A baráti találkozóra a Hajdúszoboszlótól pár kilométerre található Sáska tavon került sor. A 2,1 hektáros tó csak pár éve kelt életre, de mégis sok vendéget fogad az egész megyéből. Ennek a sikernek talán legfőbb oka a tógazda hozzáértése és alázata mind a víz, mind a halak iránt. Szisztematikusan és jól átgondolva alakították ki a tómedret, megoldották a vízutánpótlást, a telepítendő halak összetételét és mennyiségét is ésszerű döntések alapján határozták meg. A szakértelemnek köszönhetően a betelepített halak már az első évben leívtak és teszik ezt azóta is minden évben, ezzel is bizonyítva, hogy jól érzik magukat. A tó halállományában helyet kaptak a különböző keszegfélék, főleg dévérkeszeg és bodorka. Találkozhatunk még kárásszal, ponttyal, amurral, a ragadozó halak közül a csuka van jelen a tóban. A jegyárak barátiak és mindent kielégítő választékkal várják a látogatókat, legyen az egész napos, vagy csak pár órás egybotos horgászat. Az éjjel-nappal nyitva tartó tó kialakított főzőhelyekkel és kulturált angol illemhellyel várja a családokat is.A halőrházban mindent kaphatunk, amire szükségünk lehet

Január 11.-ét írtunk a naptárban, ezért egy igazi hideg vizes, finoman tálalt horgászatra készültem. A felszerelésemet is ennek tükrében próbáltam a legvégsőkig finomítani. Mindez számokban azt jelenti, hogy a zsinórom végén 0,09-es Fluorine előkére kötött 20-as méretű Serie 18 típusú horog került. Ehhez jó partner volt a Tubertiny Trinity feeder bot, amelyet ezúttal a legfinomabb ¾ oz-s spiccel szereltem. Nem készültem sok hal fogására, inkább egerészve próbáltam megfogni minden arra tévedő halat fajtól, mérettől, nemtől és felekezettől függetlenül. Az etetőanyagomat is ennek tükrében választottam, így kevertem 1,5 kilogramm EA Hidegvízi Ponty-kárászt. A sötét színű etetőnek rendkívül erős, de kellemes aromája van, amire mindenképen szükség van a pár fokos vízben. Az etetőanyag nagy mennyiségű mikropelletet is tartalmaz, amit ezúttal kirostáltam belőle, hogy ne telítse el az alig táplálkozó halakat. A keverék nedvesítése során még Maros Mix Mézes folyadék aromát adtam hozzá. Ez a mézes aroma jól illik ehhez az etetőanyaghoz. A többszöri nedvesítés után, egy közepes lyukú rostán kétszer is áttörtem az etetőmet, hogy véletlen se maradhassanak benne darabosabb szemcsék.


EA Hidegvízi Ponty-kárász, kis mézes aroma, kender

 


A mikropelleteket ezúttal kirostáltam belőleHomogén, kellemesen csábító etető

A tó közepén húzódik egy viszonylag széles árok, amit még pontosan meg tudtam dobni. A 28-30 méterre található meghorgászni kívánt terület legalább fél méterrel mélyebb a tó más területeihez képest, ezért előszeretettel tartózkodnak itt a halak télvíz idején. A horgászat megkezdésekor nem alapoztam semmit, hiszen a tó vize alig lehetett 4-5 fokos. Ezen a hőmérsékleten inkább csalogatni kell a halat, mintsem megetetni, ezért egy normál befogadóképességű, 20 grammos kosárral kezdtem meg a horgászatot. Nem próbáltam siettetni a halfogást, inkább amolyan kiülős peca keretében, minden tíz percben újradobtam. Talán a harmadik dobásra érkezett meg az év első hala, egy kis hetvendekás, de súlya ellenére harcos ponty személyében. Megtört a jég, megvan az év első hala!
Óvatos fárasztás és merítés, bár a finom cájg ellenére...... hamar kézben volt a kisponty

Körülbelül negyven dekától az egy kilósig terjed az itt született pontyok mérete. Természetesen vannak ettől nagyobbak is szép számmal, sőt laknak egész nagy pontyok és amurok is. A halfogás örömén felbuzdulva újra csaliztam és már repülhetett is vissza a szerelék. Mivel az etetőanyagom nem tartalmazott semmilyen darabos alkotót, a csemegekukoricát pedig túlzásnak gondoltam, ezért minden dobás alkalmával tettem a kosárba pár szem csontit-pinkit és pár szem főtt kendert. A főtt kender jó választás lehet ilyenkor is, mert a pici halak, amelyek már egy darabosabb etetőszemcsétől is eltelhetnének, nem bírják megenni, így ott marad a pontyok számára, őket pedig mégsem telíti el annyira, mint a kukorica.

Próbálkoztam poraromával is, de pozitív hatással az élőanyag és a kendermag bejuttatása volt a halfogásra 

Körülbelül minden második dobásom kapással fejeződött be. Az elkövetők közt voltak bodorkák, dévérek és kárászok is a pontyok mellett. A fehérhalak kapása igen finom, maszatolós, míg a pontyoké agresszív, már-már botgörbítős volt. A vékony előke-kis horog kombináció miatt szinte teljesen nyitott fékre volt szükség a fárasztások során, de ennek és a puha botnak köszönhetően nem volt gond, még a legnagyobb példány estében sem.


Kis kárászok és keszegek is horogra akadtak, ...


... ám a fogás zömét ezúttal a kistestű pontyok alkották

A csalik tekintetében egyértelműen a pinki volt a nyerő. Próbálkoztam csontival és gilisztával is, de ezekre nem igazán volt érdeklődő. Szerintem ennek oka egyértelműen a csali mérete volt. Ezt támasztotta alá az is, hogy a négy-öt szemes pinki csokorra nem volt kapás, míg háromra már akadt jelentkező, de az egy-két szemre folyamatosan érkezett a hal. A hideg vízben érdemes tehát a legkisebb csalikat is kipróbálni.


Ez a kis nyurgaponty ...


... az egy szem pinkire kapott

Már belementünk a délutánba jócskán, mikor befejeztük a horgászatot. Ezen a napon sok kistestű pontyot sikerült szákba terelni az egyéb halak mellett, így egy élvezetes januári horgászatban volt részem.


A nap méltó befejezése egy csodás naplemente

Természetesen már az is öröm nekünk, horgászoknak, hogy a tél folyamán kergethetjük a halakat, az már csak hab a tortán, ha ilyen szép fogás születik. Ha az idő úgy engedi, mindenkinek csak ajánlom, hogy mozduljon ki a meleg szobából egy kis halfogás reményében, hátha ilyen csodás horgásznap kerekedik akkor, is mint az enyém.

Írta: Kálló Kornél

Fényképezte: Kálló Kornél és Varga János

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2014.01.22. 21:10

a Sáska horgásztó honlapja: http://www.saskahorgaszto.hu


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV