Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. március 04.Édes kis játékszerek

Hozzászólások (0 db)

Sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget a feederezésben, pedig az etetőkosár mérete, alakja, súlya, lyukbősége a siker egyik alappillére lehet. Egy rosszul megválasztott etetőkosárral nem vagyunk eléggé pontosak, nem etetünk eleget, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat etetünk, lehet, hogy nem ott oldódik ki a keverék, ahol felkínáljuk a csalit, túl hangos, vagy épp túl halk a becsapódáskor. Számos olyan tényező befolyásolja a horgászatunkat, amire nem is gondolnánk, pedig fontos!

Édes kis játékszerek

 

Nagyon erős túlzással a rosszul megválasztott etetőkosár olyan, mint a boldogság, csak akkor érezzük a hiányát, ha baj van! Ahhoz, hogy egy verseny alakalmával a legtöbb halat szákba tudjuk terelni, minden apró részletnek a helyén kell lennie. Sőt az sem árt, ha tudjuk is, hogy mit, miért teszünk, vagy épp használunk. Tételezzük fel, hogy a lehető legjobb etetőanyaggal rendelkezünk, de mégis úgy érezzük, hogy valami nincs rendben, mert a fogásunk messze elmarad a csodakeveréktől elvárthoz képest. Bizony a megoldás ott van előttünk, csak éppen nem tudunk a sorok között olvasni. Hiába van jó etetőanyagunk, ha nem tudjuk azt megfelelő módon felkínálni! Mit is értek ez alatt?! Az etetőanyag, de a föld megnyomásának erejével óriásit tudunk változtatni annak oldódási mechanizmusán, de ugyanúgy befolyásolja ezt egy zártabb, vagy egy nyitottabb etetőkosár is. Mint láthatjuk az utolsó mondatban két olyan tényező is szerepel, ami igen fontos lehet, ha ehhez hozzávesszük egy mélyebb vízoszlop nyomását és a benne zajló áramlást is, akkor már mindenki számára egyértelművé válik, hogy az etetőkosár nem csak arra szolgál, hogy azt elhajítva bejuttassuk a kívánt helyre az etetőanyagot, hanem annak a becsapódás után a kívánt mélységbe is meg kell érkeznie. Szóval ezért nem mindegy, hogy melyik etetőt akasztjuk bele a kapocsba. Ehhez próbálok pár általam is használt kosártípust bemutatni. Megjegyezném finoman, hogy a piac kínálata olyan széles, hogy azt felsorolni sem lehet, gyártók sora ontja a jobbnál jobb kosarakat. A lényeg, hogy mindig az adott vízhez, távolsághoz, helyzethez próbáljuk a legmegfelelőbbet megtalálni.


Hengeres etetőkosár 6mm-es lyukbőséggel általános használatraMegszólalásig hasonlít az előzőhöz, azonban ez nagyon sűrű szövetből készült, ezáltal sokkal zártabb, így jobban alkalmas a fenéken történő etetőanyag felkínálásáraA legnagyobb lyukbőséggel rendelkező kosártípus, amelybe egy normál állagú etetőanyagot töltve az a becsapódáskor kiürül belőle, így kiválóan alkalmazható vízközti horgászathoz és mindamellett a talpsúlyozásnak köszönhetően rendkívül pontosan is dobható. A kisebb méretek téli, kora tavaszi kevés etetőanyagot igénylő helyzetekre alkalmazhatóVégólommal rendelkező kosár, amellyel a legpontosabb dobások kivitelezhetőek még nagy oldalszélben is, hátránya viszont, hogy kitekeréskor szó szerint fárasztani kell a kosarat, olyan nagy az ellenállása, emiatt több a lemaradó hal is
 

A képeken szereplő, különböző lyukbőségű kosarakkal tudunk igazodni egy mélyebb, vagy sekélyebb vízhez, akár vízközti horgászathoz. A külső körülmények is változó tényezők lehetnek a horgászat során, gondolok itt egy feltámadó szélre, egy erősödő áramlásra. Ilyen esetben mindig legyen nálunk azonos kosárból többféle súlyban, így rögtön tudunk reagálni a változásokra, ha szükséges. Jó trükk lehet az is, ha az autók alufelnijére ragasztható lapsúlyokkal növeljük a kosár önsúlyát, így nincs szükségünk annyiféle kosárra, viszont ugyanannyi variáció áll rendelkezésünkre.
Ragasztható lapsúlyokkal meg tudjuk növelni a kosarunk tömegét


Ollóval könnyedén tudjuk darabolni és már kész is a plusz súlyunk

Szintén jó trükk lehet az is, ha egy szigetelőszalaggal körbetekerjük a kosarunkat, ha szükséges, így egy perc alatt varázsolhatunk zárt kosarat a legnagyobb lyukbőséggel rendelkezőből is. Egy kis leleményességgel olcsón és gyorsan tudunk reagálni a változásokra.


Egyszerű, olcsó szigetelőszalaggalpillanatok alatt meg tudjuk változtatni a kosarunkat

Bízom benne, hogy a cikk elolvasása után sokan más szemmel néznek majd az etetőkosarakra és lehet, hogy egy kis pluszt is hozzá tudnak tenni a horgászatuk sikeréhez. Egyszer egy nagy ember azt mondta, hogy nincsenek titkok, csak ezernyi apró trükk! Ez az ember mára világbajnok, a neve pedig Erdei Attila.

Írta és fényképezte: Kálló Kornél

 

 

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV