Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. március 21.300 hasznosan eltöltött perc

Hozzászólások (0 db)

Március elején ismét Látóképre vitt az utam, hiszen az előző napi hírek szerint szépen elindultak a keszegek, s mivel szívesen járok ide, nem is kellett jobb invitálás.

300 hasznosan eltöltött perc
Korábbi írásaimból már kiderülhetett, hogy sokat járok ide horgászni. Szeretem, mert sok halat lehet fogni, amivel jól szórakozik az ember, de a legfőbb ok mégsem ez, sokkal inkább a víz szeszélyessége, ez rejti a legnagyobb kihívást. Ami az egyik nap tökéletes taktika, az a következő napon már korántsem biztos, hogy az lesz. Ennek sok oka lehet, de ezek között talán az egyik legfontosabb az, hogy a tó vize kristálytiszta! Ezt minden túlzás nélkül állíthatom. Ebben a tiszta vízben a halak rendkívüli módon reagálnak a fény-árnyék változásokra, valószínűleg ez köszönhető annak, hogy mindent látnak. Ezért itt kifejezetten fontos az etetőanyag, de a csali színe is. Tapasztalataim alapján év közben sem biztos, hogy szerencsés az ilyen vízben világos etetőanyagot használni, így nem is volt kérdés számomra a sötét etető.

 


Bár kellemes tavaszi időnk van, azonban a víz csak lassan melegszik, így szükséges a sötét etetőanyag

A hideg vízben is jó választás lehet a sötét színű, finomszemcsés XXL Light Breme. Érdemes pár szót említeni erről az etetőanyagról, ami csak tavaly került piacra, de úgy gondolom még sokáig ott is lesz. A keverék legfőbb pozitívuma, hogy szinte bármilyen helyzetben bevethető, legyen szó hidegvízi felhasználásról, vagy épp vízközti horgászatról. Ezen kívül mindenféle etetőanyaggal viszonylag jól házasítható, mivel aromát nem tartalmaz. Ha már az arománál tartok, én kifejezetten szeretem hozzá a Dévér Speciál aromát használni. Természetesen a föld használatáról sem szabad megfeledkezni, ha van etetőszúnyogunk, ha nincs, a lösz által keltett füst mindenképpen jó hatással van a halak táplálkozási kedvére.

 


Két kiló XXL Light Breme, ½ flakon Dévér Speciál aroma és két kiló sötét lösz rárostálva, ez a recept


Ha nincs a vízparton szemetes, vagy éppen tele van, akkor gyűjtsük össze a szemetünket és azt is, amit a horgászhelyünkön hagytak. Gondoljunk a jövőre is!

Mivel viszonylag sok hal fogására készülünk, ezért célszerű vastagabban megalapozni a sikert, ez jelen esetben 15 kosárnyi etetőanyag volt. Ezzel ki is töltenénk a tíz perces etetési időt, ha versenyen lennénk. A Látóképen hamar ráugranak a halak az etetésre, így szinte azonnal van kapás. Eleinte még ritkábban, de az idő előrehaladtával ez a ritkaság kisimul és minden dobásra kapásunk lehet, olyan szépen összeáll a hal előttünk.

 


Az alapba kendert és ha van, csontibábot is érdemes tenni


A csali arzenál csonti, pinki és giliszta

A sok hal viszont zavaró is lehet, mivel egyre több álkapásunk, testkapásunk lesz, amire óhatatlanul is bevág az ember. Ennek kiszűrése nem egyszerű feladat, hiszen önuralomra van szükség, hogy ne reagáljunk minden rezdülésre, apró húzásra, csak az agresszív, valódi kapásokra.

 


A kisebb keszegek már a horgászat kezdetekor ráugranak az etetésre


Ha gyorsan vannak kapásaink, akkor érdemes térdre fektetett, kézben tartott bottal horgászni


Az átlagos méret itt

Egy idő után, mikor már beálltak a halak, óhatatlanul próbálkozunk a nagyját kiszelektálni. Bevallom őszintén én is ezt tettem, próbáltam nagy horoggal, nagyobb csalival, gilisztával elkerülni az apraját, de igazán nem jártam eredménnyel. Jóval kevesebb kapásom volt így, kevésbé bántottak az aprók, nőtt a kifogott halak átlagsúlya, azonban sokkal kevesebb halat is fogtam így.

 


A nagyobb csalival fogtam a legnagyobb


és a legszebb példányokat, azonban sokkal ritkábban volt így kapás

A horgászat során szépen beálltak a keszegek, sorra lehetett fogni őket ebben a hideg vízben. A próbálkozásom - hogy a nagyjából fogjak sokat - ezúttal inkább hátrány volt, mint előny. A halak jól reagáltak az etetésre és a kosárba töltött csontira, pinkire.

 


A horgászat végeztével a számlálóm 54-et mutatott, ami olyan 7-8 kiló lehetett


Késő délután volt, mikor befejeztem a horgászatot

A látóképi tározó ismét új arcát mutatta számomra, bár ezúttal a pozitívak közül. Ilyen korai időszakban ennyi keszeget fogni mindig jól esik. Bízom benne, hogy sokan kedvet kaptak a vízhez és ha lehetőség adódik talán el is látogatnak ide.

 

                                                                                                 Írta: Kálló Kornél
                                                                                    Fényképezte: Abari Marietta
                                                                                                    és Kálló Kornél


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV