Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. május 13.A Vidó fiúkkal a vízparton 1.rész – Rezegnek a spiccek

Hozzászólások (1 db)

Közvetlenül húsvét után jártam Gyulán, ahol Vidó Ferit és kisfiát, Rolit kísértem el egy horgászatra. Van egy mondás, miszerint annak a bizonyos embernek csak megszületni volt nehéz! Némi túlzással igaz ez a gyulai horgászokra is, mert talán nincs is olyan város az országban, ami körül ennyi víz lenne, ahol lehet horgászni, s bizton állíthatom, nem csak szebbnél-szebbek a vizek, de van bennük hal is rendesen!

A Vidó fiúkkal a vízparton 1.rész – Rezegnek a spiccek
A helyszínre ezúttal nem kellett sokat utazni, mert a vadregényes Kis Ökörjárás nevezetű tavacska bizony a város szélén fekszik. A vizet egyik oldalról a várost védő gát, másik oldalról egy gyönyörű erdő övezi, ahonnan bármelyik pillanatban előléphet egy-egy szomjas őz vagy dámvad. Az idilli érintetlen környezet, a vízbe dőlt fák, mind hozzájárulnak ahhoz a hangulathoz, ami miatt máris visszavágyik az ember. A 0,9 hektáros, parányi tó 25-30 méter széles, s hogy a horgászok ne zavarják egymást, csak az egyik oldalról vannak beállók rajta. A fő hal természetesen a ponty és az amúr, de szép állománnyal laknak a fehérhalak is benne.

 


Gyors kipakolás, melyben

 

 


az ifjúság is részt vett

 

A tó elején, egy vízbe dőlt fával szemben foglaltunk helyet, az akadó mindig jó haltartó hely, azonban veszélyes is itt horgászni. Feri jól ismeri a vizet és ezt a helyet is, így már kitapasztalta hova dobjon, hogy ne akadjon el, de mégis a bedőlt ágak árnyékába juttassa a csalit. Úgy tapasztalta, hogy nagy etetésre nincs szükség, ezért csak a horoghoz kell csalogatni az ágak közt lakó halakat. Ezért a tömködős, method feeder technikát alkalmazza előszeretettel itt. Már jó ideje használja ezt a módszert eredményesen a pontyok megfogására. Feri úgy véli, hogy a siker a felszerelés, a szerelék, az etetőanyag és csali összhangjában van. Kell egy ideális felszerelés, ami kellően lágy, de mégis erős botból áll a hozzá illő orsóval. A rövid, maximum 40 méteres távolságig Tubertini Trinity Light feedert használ Vertigo orsókkal. A finom pálca és a precíz fékkel ellátott orsó nem sok esélyt ad a megakasztott halnak.

 


Összeillő páros

 

Etetőanyagnak Feri ehhez a technikához két etetőanyagot szokott használni, melyek a Method Box és a Maros Mix Method Feeder, ezúttal az előbbire esett a választás. Egyszerűségénél már csak fogóssága hihetetlenebb.

 


Öntsük a száraz pelletre a flakonnyi aromát,

 

 


majd vegyük tele vízzel, rázzuk össsze és azt is öntsük rá,

 

 


ezután a fedőt rátéve a dobozkára alaposan rázzuk össze az egészet, hogy jól elkeveredjenek, fél óra pihentetés és kész is vagyunk

 

Feri megtömte a kosarát és már lendítette is a faágak közti kis öbölbe, ami aztán mértani pontossággal a kiszemelt helyre esett le. Az első pár dobás eseménytelenül telt, majd megérkeztek a vendégek is, eleinte keszegek és kárászok formájában.

 


Bevetésre készen

 

 


Minél közelebb, annál jobb

 

 


Az epres soft pellet túlságosan könnyű préda volt a keszegek számára,

 

 


ezért Feri egy szem pácolt csemegekukoricára váltott. (Az üvegen jól látszik, hogy sűrűn használja.)

 

A nagyobb, ellenállóbb csalinak köszönhetően megúsztuk az apróhalak zaklatását, így a csali és a horog a fenéken várta a pontyokat. Bő negyed óra elteltével aztán Feri egyik botja hirtelen karikába hajlott az ágason, mire barátom ráemelt és határozott húzással kiterelte a faágak közül a halat. Mondanom sem kell, hogy a bot olyan ívet vett fel, amit egy karika is megirigyelne, de ez a lágy botoknál megszokott a terhelés alatt. Persze egyértelmű volt mindenkinek, hogy a kukorica meghozta a várva várt pontyot.

 


A bot görbéje magáért beszél (szándékosan nem ívnek nevezném!)

 

 


Lelkes a segítő, esélye sincs a halnak

 

 


Szép ponty a közös munka gyümölcse

 

A halfogás mindenkit felrázott kellőképpen, mire Roli finoman megjegyezte, hogy -elég lesz már nekünk az az egy ponty- szóval elfoglalná a ládát! Nyilván Ferit sem kellett félteni, aki az - egy ponty nem ponty!- mondókával vágott vissza. Vidó Roli mérgesen vonult vissza a székébe és szerintem bosszúból - míg nem figyeltünk -, megette az összes szendvicset. Míg csendben majszolta az elemózsiánkat, addig a ládán is zajlottak az események, mert egyik ponty után jött a másik.

 


Szépen fogta Feri

 

 


a kisebb és

 

 


nagyobb pontyokat

 

A pontyparádé után elérkezettnek láttuk az időt, hogy a fiatalság is számot adjon tudásából, így Feri abbahagyta a feederezést. Sikeres pár óra volt, melyben minden és mindenki jelesre vizsgázott. A kis tó pedig nem csak szépségével, de gyönyörű halaival is megajándékozott bennünket. Míg Roli kipakolta a felszerelését, addig mi a kocsihoz visszavonulva gondoltuk eszünk egy-két szendvicset- mondván kell az energia! Azóta sem értem hová is tűnhettek, mert egyet sem találtunk meg belőle, pedig induláskor még megvoltak. Hát igen, erdő szélén van a kis tó, biztos a róka vitte el!

Írta és Fényképezte: Kálló Kornél

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2017.01.28. 02:54

http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor <a href="http://ventolinsalbutamol-buy.org/">ventolinsalbutamol-buy.org.ankor</a> http://ventolinsalbutamolbuy.org/


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV