Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. május 29.Szeszélyes Április.....

Hozzászólások (8 db)

Április bolondos, szeszélyes hónap. Emberre is mondják, hogy szeszélyes mint az áprilisi idő.Ez az emberemlékezet óta bolondnak, szeszélyesnek, változékonynak tartott hónap végre elhozza a napsütést, vége a komor, hideg időnek. Bár még ilyenkor este eléggé lehűl a levegő, de nappal már igazán meleg, kellemes 20C körüli hőmérsékletet is mérhetünk és ezzel egyenes arányban a vizek hőmérséklete is szépen kúszik fölfelé.

Szeszélyes Április.....

 

Április 25-én, a napok óta tartó záporos, zivataros idő ellenére lementem horgászni. Választásom az Alcsi Holt- Tiszára eset, hiszen itt mindig, szebbnél szebb halakat lehet fogni. Sok horgász nincs jó véleménnyel róla, de aki kicsit is ismeri ezt a holtágat az tudja, hogy a megyében ennél jobb horgászvizet keresve se tudna találni. A meteorológusok változékony, szeles időt jósoltak erre a napra, de én bíztam benne, hátha tévednek. Aznap reggel mikor kikeltem az ágyból első dolgom az volt, hogy kinézzek az ablakon. Örömmel vettem tudomásul, hogy gyönyörűen süt a nap, amelyet néhány gomoly felhő zavarta csak meg.


Ezután elővettem laptopomat és rákerestem az interneten, milyen idő is várható ezen a napon. Kedvenc oldalamat az időképet nézve, ehhez hasonló mondatokat olvastam: "Délelőtt szép napos idő várható, a délutáni órákban érkezik egy erős hidegfront záporokkal, zivatarokkal, erős helyenként viharos széllel". Pár oldal áttekintése után, szépen lassan elkezdtem összeszedni a horgászathoz szükséges felszereléseket és eközben fejembe ötlött egy kérdés: a légköri frontok, milyen hatással vannak a halak táplálkozására?


Térjünk is ki egy kicsit erre a kérdésre. Hiszen sok horgásztársam elköveti azt a hibát, hogy akkor megy le horgászni, mikor a halak nincsenek is igazán kapókedvükben, így fogás nélkül maradnak. Bár az eredményes horgászáshoz több szempontnak is teljesülnie kell. Pl: Felszerelés, etetőanyag, csali, időjárás. Én az utóbbiban szeretnék egy kis felvilágosítást nyújtani. Az biztos, hogy minden frontváltozás vagy így, vagy úgy, de hat a halak étvágyára. Kétségtelen azonban, hogy a hidegfront esetében valóban nagyobb a fogási eredmény. A frontváltozás előtti napokban alacsony, de a frontok ideje alatt és közvetlenül utána megjön a halak étvágya. Az időjárási frontok sok horgász szerint a fogásokat tekintve inkább előnnyel szolgálnak. A melegfront, bár légynyomás csökkenést okoz, a hőmérséklet emelkedéssel mégis meghozza a halak étvágyát. Ennek oka az, hogy bár a hidegebb víz több oldott oxigént tartalmaz, a légynyomás csökkenés ellenére, még mindig marad annyi a vízben, hogy a halak jól érezzék magukat. A békés halak napokkal a légköri frontbetörések előtt abba hagyják a táplálkozást. Az időjárási frontoknak a ponty étvágyára és viselkedésére gyakorolt hatása, az évszak és a napszak függvényében változik. Hidegfront betörés előtt néhány nappal déli-délnyugatira fordul a szél, a levegő páratartalma jelentős mértékben megemelkedik, csökken a légnyomás. A front időtartama, vagyis az átvonulás ideje és az intenzitása nagymértékben függ az adott terület földrajzi fekvésétől, hőmérsékletétől, páratartalmától. A légmozgás hatására a különböző hőtartalmú vízrétegek keveredhetnek. A hirtelen légnyomáscsökkenés következtében mérgező gázok (metán) szabadulhatnak fel az iszapból, melyek csökkentik a víz oldott oxigéntartalmát. A pontyok ilyenkor gyakran csoportosulnak a felső vízrétegekbe, és úgynevezett pipálással próbálják a légkör oxigénjét hasznosítani. Ezt a tevékenységet a partról jól megfigyelhetjük. Ezekben a napokban a halak táplálkozás szempontjából inaktívvá válnak, így a csalikra se nagyon harapnak. A hidegfronttal megérkezik a hűvösebb levegő, a szél általában északi, északkeleti irányú lesz. Az átvonulás ideje alatt és közvetlenül utána azonban ismét intenzíven táplálkoznak a halak. Ebben az időszakban az esetlegesen lehulló csapadék és az erőteljes légmozgás oxigénnel dúsítja a vizet, így a halak, de főként a pontyok viselkedése is alapvetően megváltozik. Felgyorsul a vérkeringésük és az anyagcsere folyamataik. Gyakran kiugranak a vízből, elárulva tartózkodási helyüket, ezáltal a kapások is gyakoribbá válhatnak.

 Mivel elég változékony időt jósoltak erre a napra, csak egy matchbotot meg pár hozzá való felszerelést vittem magammal. Versenyeken, de a hétköznapi horgászataim során is igyekszem a piacon fellelhető legjobb minőségű horgász felszerelésekből, etetőanyagokból válogatni. Ebben hatalmas segítségemre vannak a Tubertini és a Maros Mix termékei. Ezen a napon egy 3.90-es Abu Garcia matchbotot és egy hozzá illő Ryobi ecusima 40-es orsót vittem magammal, amire Tubertini Special English Line 0,16mm damilt csévéltem. Úszót hármat készítettem a szerelékes ládámba. Maros mix  Wagler Joker seria 28 (10g),  29 (9gr) plusz egy Cralusso  Sensitive 5gr-os változatot. Előkének Tubertini Dragon 0,13 mm, és a horgok közül a Tubertini seria 18-ast használtam 16-os méretben. Etetőanyag kiválasztásánál semmit nem bíztam a véletlenre. Számomra sokszor bizonyított Marosmix XXL  Sweet nevezetű etetőanyagból két kilót kevertem be, amihez negyed flakon XXL Sweet aromát öntöttem hozzá, hogy minél előbb a horgászhelyre csalogassa a halakat.


Az etetőanyagról írnék pár szót: Az XXL Sweet egy fűszeres, édes illatú keverék, ami válogatott, első osztályú alapanyagokból, különleges módon készített verseny etetőanyag, ezt használva bármikor megálljuk a helyünket. Horogra csonti és tűző szúnyog került. Az etetőanyag bekeverése és a csali megfelelő elhelyezése után, kezdődhetett a horgászás. Mivel a halak napos időben, általában a part menti sekélyebb részeket keresik fel, táplálékot keresve. Ezért a partól 15-20m távolságba alakítottam ki egy etetést, amit 5 db egykezes gombóccal alapoztam meg. A 18-as horogra 4 szál tűzőszúnyogot tűztem fel, persze a későbbiekben csonti csokor is horogra került.

A kiváló etetőanyag csalogató hatásának köszönhetően, perceken belül kezemben is tarthattam az első tenyeres ezüst kárászt. Telt múlt az idő és szépen gyűltek a 20-30 dekás keszegek, kárászok. Húsz percenként a halak helyben tartása érdekében egy-egy kisebb etetőanyag gombócot dobtam az úszóm mellé. Ami egy kis gondot okozott az a szél viharos erőssége és a fejem fölé tornyosuló sötét felhők megjelenése volt. De úgy gondoltam, amíg nem kezd el esni az eső, addig megpróbálok minél több halat a szákomba terelni. Úszót nézve és közben az égre is pillantva bíztam benne, hogy elkerülnek a zivatar felhők.

Sajnos rövid időn belül a távolból mennydörgés hangja zavarta meg a vízparton éneklő vízimadarak hangját, ami nekem azt jelezte, hogy ideje pakolni. Összegzésül, a rövidke 2 órányi peca idő alatt sajnos hatalmas tanúságot nem lehet leszűrni, de a kiváló felszerelésnek és etetőanyagnak köszönhetően szép keszegek, kárászok és 4db méreten aluli ponty is tiszteletét tette nálam, ami gyors horogszabadítás után azonnal visszakerült éltető elemébe. A kellemetlen időt leszámítva igazán pörgős kis peca volt, remekül szórakoztam.


 

 Veréb Tamás


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2 oldal, 8 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

2014.06.01. 11:51 XY

Csongrád Megyei CSB-ról nem lessz összefoglaló??
Mi az eredmény ???Előre is köszönöm!

2014.05.31. 07:46 horgászklub

Zolinak tökéletesen igaza van. Lehetne vitatkozni ezzel, de bármilyen marhaságnak is gondoljuk a szabályozást, csak versenyen lehet teríték fotót készíteni. Javítom. Köszi az észrevételt.

2014.05.30. 23:21

Szia!
Válaszok a kérdéseidre:
Egy szóval sem mondtam, hogy rossz, hogy visszaengeded a halat a horgászat végén, de egy kukacoskodó ellenőrnél lehet bajod belőle. Amúgy annyiból érthető ez a szabályozás, hogy egy keszeges verseny utáni napon sok elhullott halat látni, mert ugye nehezebben viselik, mint pl.: a pontyok. Sajnos igaz, de teljesen szabályos, sőt kötelező leölni a 30cm-nél nagyobb halakat, ha haza akarod vinni.
A busás dolognál egyértelművé tették a módosításkor: "A jogszabályon belüli összhang megteremtése érdekében a megfogott inváziós idegenhonos halak esetén egyértelművé tette a módosítás, hogy a kívülről akadás esetén elvárt visszaengedés a főszabály, tehát az egyébként vissza nem ereszthető inváziós hal megfogása esetén azt is vissza kell engedni, ha kívülről akadt a horogra."
Verseny: "A Vhr. 28. § (14) bekezdése fontos és szemléletformáló elvárásokat fogalmaz meg: a kifogott halak kínzásának tiltása ugyan nem újdonság, az azonban igen, hogy a halaknak okozott fizikai sérülések nem haladhatják meg a – legális – módszerből adódó minimumot. Még fontosabb, hogy (horgászverseny kivételével) a megtartani nem kívánt halat azonnal vissza kell helyezni a vízbe, ami a korábban megszokott eljárást, miszerint a C&R horgászat során terítékfotó kedvéért gyűjtik a halat, jogszabályba ütközővé teszi."
Amúgy sok ponttal nem értek egyet én sem. Pl.: a felső méretkorlátokat megtarthatták volna. Azzal meg pláne nem, hogy a nem őshonos halakat kötelezően irtani kell. Mondjuk ez utóbbi is nézőpont kérdése, mert ugyebár az őshonos halaink eltűnéséért is felelősek lehetnek.
Zoli

2014.05.30. 17:42

Nem kiforgatni akartam, de nem hiszem hogy ezeket a szabályokat komolyan lehet venni, valaki hihet benne. Ha lemegyek horgászni, és szeretném látni mennyi halat fogtam, természetesen gyűjtöm és természetesen versenyszákba. Szerinted mi abban a rossz, ha horgászat végén visszaengedem a halat? És miért kellene ezt titokban, lopva sunyin tennem? Az a szabályos ha valaki kifogva az 5 kilóját, agyonveri a halat, és elviszi? Vonja be az engedélyem, de és akkor is nyilvánosan visszaengedem. Megjegyzem sokszor már néztek hülyének, miért nem adom neki a "zsákmányt", hisz a haverok is mindig odaadják neki...
Más: ha már szabályok. Ha kívülről kabátba akasztasz pl. egy busát. Visszaengeded, vagy elviszed? Melyikkel sérted meg a "szabályt"? Ezekszerint egyébként a versenyszabályzat is törvényellenes...

2014.05.30. 16:05

Sziasztok!
Sem azzal nincs problémám, hogy visszaengedte a halakat, azzal meg pláne nincs, hogy nem vitte haza. Én csak jeleztem, hogy szabályba ütközik, amit leírt. Nem kell kiforgatni egyből, és azt gondolni, hogy egy rosszindulatú kötekedés. Lehet visszaejteni a vízbe ezüstkárászt, meg busát is, csak nem kell videót, vagy képet csinálni róla. Remélem így már tiszta. ;) Görbüljön!

2 oldal, 8 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV