Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. május 27.Egy fülledt nap a Munkácsy-tavon

Hozzászólások (1 db)

Van úgy, hogy nem jönnek össze a dolgok, nem úgy történik minden, ahogyan az ember eltervezi. Egy nyomott, fülledt napon kísértem el Vidó Feri barátomat a Gyulától pár kilométerre található Munkácsy-horgásztóra, ahol Feri megmutatta, hogy nem kell megijedni ilyenkor sem, mert mindig van pár éhes hal.

Egy fülledt nap a Munkácsy-tavon

 

Gyulától pár kilométerre található a Munkácsy-horgásztó, a maga 16,5 hektáros méretével. Már az oda vezető úton elmondta Feri, hogy az egyesület vezetésének és a szigorú halőri odafigyelésnek köszönhetően sok hal található a vízben, így vélhetően eredményes napot töltünk majd el itt. A vízpartra érve engem egyből elvarázsolt a hatalmas vízfelület, azonban méreténél fogva sosem lehet tudni, hogy éppen merre vannak a halak. Aki itt eredményesen akar horgászni, annak bizony nem árt, ha tud messzire dobni. A part rendezett, a gyep frissen kaszálva, jól látszik az odafigyelés, a dolgos kezek munkája. Érdekes tapasztalat volt számomra, hogy nem láttam egy kukát sem, így a horgászok hazavisznek minden szemetet. Az elmélet a gyakorlatban is jelesre vizsgázott, mert bizony még a legapróbb hulladék sincs a vízparton.

 


Rendezett környezet jellemzi,

 

 


a 16,5 hektáros tavat

 

A tóparton egyből tapasztaltuk azt, amivel az időjósok előző nap már riogattak bennünket, miszerint fülledt, nyomott idő várható bármikor kialakuló záporokkal. Az ilyen időjárás általában nem kedvez a halfogásnak, ezért Feri már a kipakolásnál úgy döntött, hogy nagy alapozó etetést nem fog létrehozni, helyette inkább keresőhorgászatot folytat, hátha talál néhány éhes szájat.

 


Feri Tubertini Focalize feedereket hozott magával rajtuk Ryobi Toda orsókkal. Jó választás a középtávú horgászathoz

 

 


Az egyik botra tömködős kosár került method box társaságában,

 

 


míg a másik bot végére Erdei-féle szereléket kötött, melynek kosarába Seed Mix került

 

 


Mindkét horog hajszálelőkéjére EA epres pelletet fűzött 9-11mm-es változatokban

 

 


Állva messzebbre megy

 

A horgászat tematikája az volt, hogy ezekkel a viszonylag lágy botokkal és a rajtuk található szerelékkel megpróbáljon minél távolabb dobni. A botok lágysága ellenére Feri bőven nyolcvan méter fölé repítette a kosarakat, majd feszülten vártuk a kapást. A pellet csalival leszelektálta a tóban élő fehérhalakat, így tudtuk, ha kapás lesz, akkor annak mindenképpen jó halnak kell lennie. Eltelt fél óra, majd egy óra kapás nélkül, aztán ez megismétlődött. Beigazolódott Feri tapasztalata, miszerint nem sok jóra kell számítani ilyen időjárási körülmények között. Persze a horgászatot azért nem adtuk fel, de Feri változtatott a taktikán. Látva, hogy a pontyfogás ma nemigen jön össze, az egyik botot kicserélte egy hosszú előkés feederre, amivel úgy 25-30 méterre kezdett el horgászni, a keszegek és kárászok legnagyobb bánatára. Az, hogy nem tudott aznap aktívan pontyot fogni, még nem jelenti azt, hogy nem kenheti össze a kezét halnyálkával.

 


Tudván, hogy mennyi keszegféle él a tóban, Feri inkább pontyos kaját kevert, mert tudta, hogy ezzel is bőven foghat a fehérhalakból, de talán pontyra is több esélye van így

 

 


Minden jó, mi halszájnak ingere

 

 


A horogra is kukorica-csonti szendvics került, bízva a nagyobb testű halban

 

A folyamatos etetésnek köszönhetően a kinti távon hemzsegtek Feri előtt a halak, főként dévérkeszegek, de akadtak kárászok is. Szinte nem volt olyan dobás, ami kapás nélkül telt volna, pedig a horgon kukorica-csonti szendvics volt tálalva. A pontos precíz horgászatnak köszönhetően gyönyörűen összeálltak a halak.

 


Folyamatosan jöttek

 

 


a keszegek

 

 


és a kárászok

 

Az erőfeszítés, miszerint pontyot akar fogni, ismét távolinak tűnt. Ekkor Feri rutinos horgász lévén az egyik dobást követően kiakasztotta a zsinórt a klipszből és jó két méternyit még ráhúzva ismét beakasztotta. Kérdésemre hogy miért volt erre szükség, elmondta, hogy lehet ott ólálkodik a ponty is valahol az etetés körül, de a pontos dobások miatt annyira sok a keszeg egy helyen, hogy esélye sincs a csalinak megvárnia a nagyobb halat. Azonban, hogy az etetését ne húzza szét, csak üres kosárral dobott a távolabbi pontra. Ez a gondolat olyannyira helyesnek bizonyult, hogy jó tíz percig sértetlen maradt a csali, mikor botgörbítős kapás lett. Feri bevágott, majd pár perc küzdelem után sajnos leakadt a vélhetően ponty. Gyors csalizás és ismét repült az üres kosár vissza az előbbi helyre. Még öt perc sem telt el, mikor megismétlődött minden elölről, de ezúttal már a merítőben landolt a kistestű ponty. A teória beigazolódott.

 


Ez már ponty!

 

 


Nem túl nagy, de bajsza van!

 

A pontyfogás után Feri visszatért az eredeti távra, majd később ismét próbálkozott túlhorgászni rajta, de sajnos több ponty már nem jelentkezett aznap. Összességében elmondható, hogy borzasztóan nem evett a hal, amiben ha Feri nem változtat, akkor valószínűleg sikertelenül utazhattunk volna haza, de mivel ő egy nagyon tapasztalt versenyhorgász, így rutinosan tudta, hogy váltania kell. A másik bot egész nap csendben maradt, így ha rá hagyatkoztunk volna, akkor ez a történet valószínűleg sosem íródik meg. De ami késik, nem múlik, azokért a nagy pontyokért még biztosan visszatérünk egyszer.


Írta és fényképezte: Kálló Kornél

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2014.11.26. 16:36

Helló :-)

"Feri Tubertini Focalize feedereket hozott magával rajtuk Ryobi Toda orsókkal. Jó választás a középtávú horgászathoz"
Ez lenne ugye a reklám, lejjebb pedig...
Next Generation botokkal, Vertigo orsókkal horgászik...hogy is van ez? Elég ciki.

üdv fg


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV