Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. június 02.Tiszakécskei versenytapasztalatok

Hozzászólások (2 db)

Május harmadik hétvégéjén került megrendezésre Tiszakécskén a 4.Lantos Mix Feeder Kupa, amelyet 2 ponttal, több fogott súllyal sikerült megnyernem. Ennek apropóján, egy héttel a verseny után ismét ellátogattam a holtágra, hogy egy képes összefoglaló segítségével bemutassam a horgászat minden részletét.

Tiszakécskei versenytapasztalatok
A versenyre való felkészülést áprilisban elkezdtem. Először a tavalyi év tapasztalatait alapul véve a hónap végén már horgásztam egyet a vízen. Természetesen ez a korai peca még nem mérvadó a versenyhez képest, de arra jó volt, hogy felmérjem, milyen halakra lehet majd számítani. Hamar rá kellett jönnöm, hogy ami tavaly működött az most teljesen esélytelen, azaz vízközt nem lehetett a babérlevélnyi méretű keszegen kívül mást fogni. Továbbá az eddigi fogások zömét alkotó darabos keszegeket felváltotta a kárász. Azonban az igazi csavart a történetben a verseny hetén beletelepített ponty jelentette. Így tulajdonképpen minden kezdődhetett előröl. A hét elején két csapattársammal, Kálló Kornéllal és Vidó Ferenccel próbálgattuk a pálya különböző részeit. Az látszódott, hogy ha eszik a ponty, akkor abból bizony tetemes mennyiséget meg lehet fogni, de annyit biztosan, hogy apró hallal nagyon nehéz lesz utolérni. Én végig a partközeli horgászatot próbálgattam, ahol főként kárászra lehetett számítani. Majd jött az utolsó, pénteki tréning, az 5 órás etapot megúsztam pár darab kisebb kárásszal, de a pontyot is csak elvétve láttunk fogni. Igaz a pálya másik végéről érkeztek olyan hírek, hogy jól fogták a halat, de ekkor már eldöntöttem, hogy maradok annál, amit egész héten gyakoroltam, azaz a finom partközeli horgászatnál.

 


Rövidbotos partközeli peca

 

A rövid felvezető után térjünk rá a konkrétumokra. A héten végig a 2,5l-es élő anyag limitet kihasználva horgásztam, azonban pénteken látszott, hogy amikor tele van a part nem ez lesz a legjobb taktika. Így ennek a mennyiségét jelentősen lecsökkentettem. A fél liter etetőszúnyog mellé 1dl csontit és 2dl fojtott pinkit használtam el. A szúnyogot nem tettem földbe ugyanis a föld által keltett füst csak az apró keszegeket vonzotta volna, így csak felporoztam és úgy adagoltam a kajához.

 


Csak felporozva

 

Az etetőanyagot is az óvatosan táplálkozó halakhoz igazítottam. Már a hét elején biztos voltam benne, hogy a Maros Mix XXL Light Breme fogja képezni az alapot. Nagyon szeretem ezt a keveréket, bármilyen irányba elvihető, plusz aromát nem tartalmaz, sötét színű és kellemes édes ízű. Ehhez általában barna Tubertini Gold Medal-t szoktam keverni, most is ez volt az elsődleges terv, de látva az óvatos kárászokat inkább a fekete Gold Medal mellet döntöttem. Kimondottan óvatos halakhoz ajánlott fekete színű, nagyon finom szemcsés kellemes csokis illatú kaja, amely kiválóan harmonizál a Light Bremmel. Talán ami a legfontosabb a versenyen használt keverékemmel kapcsolatban, hogy semmiféle plusz aromát nem adtam hozzá. Már a gyakorlásokon sem kellett a halnak az aromás kaja, így egyértelmű volt, a hétvégén még inkább nem fog kelleni. Adalékként kevés piros-sárga süllyedő morzsát használtam, hogy a termetesebb halaknak is legyen néhány darabosabb szemcse.

 


Az óvatos kárászok csemegéje

 

 


Sötét tónusú, finom szemcsézetű keverék

 

 


Mindössze ennyi csalogatóanyagra volt szükség

 

A felszerelést is a partközeli finom horgászathoz kellett kalibrálni. A meghorgászott távolság 18-20 méter volt, ahhoz hogy ezt pontosan meg tudjuk horgászni szerencsésebb rövidebb botot választani. Az általam használt felszerelés: 3.30-as Tubertini Trinity medium light feeder bot rajta 40-es méretű Sirio orsó, dobjára 0,20mm-es Tubertini Gorilla Verde zsinór került, előkém 0,10-0,11-es Tubertini Dragon volt, a horog pedig Seria 2-es 16-os, 18-os méretben.

 


A módszerhez megfelelő bot

 

 


Főzsinór, előkezsinór, horog és a kész előkék

 

Az etetési idő alatt én mindössze 8-at dobtam közepes méretű kosárral, majd egy pici kosárral kezdtem meg a versenyt. Ennek fő oka az volt, hogy mindig csak egy kis etetőanyagot jutassak a vízbe kevés élő anyaggal, vigyázva nehogy elteljen a hal. Amikor pedig úgy éreztem kevesebb a hal az etetésemen néhány dobás ereéig visszaraktam a nagyobb kosarat. Ezt főleg az apró keszeg megjelenéséből lehetett leszűrni.

 


Alapozó kosár

 

 


Saját készítésű kisméretű kosár a horgászathoz

 

Gyakorlás során azt tapasztaltam, hogy alapozás után a környékben tartózkodó halak még nem válogattak annyira, a 11-es zsinórra kötött 16-os horoggal kezdtem a pecát, csaliként pedig két szem csontit tűztem fel. Az első néhány hal így jó esetben egy-egy darabosabb kárász vagy ponty volt. Ez körülbelül egy órán át működött, majd folyamatosan kellet finomítani. Először elegendő volt a csonti vagy pinki mellé egy két szál szúnyogot tűzni. Az utolsó két órára azonban már fel kellett rakni a vékony előkére kötött kis horgot és csaliként pedig a két, három szál szúnyogot. A 0,10-es előkével és a kisebb horoggal már nehezebb dolgunk van a jobb pontyokkal, de nekem ilyen bajom nem volt, ugyanis amit fogtam az mindkét nap az első órában jött még az erősebb cuccra.

 


Az elején érdemes volt erőltetni,

 

 


mert az első órában volt rá jelentkező

 

 


Ez már ponty lesz, még a klipszet is ki kellett akasztani

 

 


A megfelelő bot nélkül esélyünk sincs, hogy a finom előkével megfordítsuk a halat

 

 


A tettes

 

A fogásom zömét a kárász alkotta, néhány karika és laposkeszeggel kiegészítve. Ha pedig bónuszhalként bejött a ponty vagy egy-egy nagyobb dévér azzal már jelentőset lehetett előre lépni a szektorban.

 


A fogásom zömét a kárász tette ki

 

 


Sűrű halak, jól lehet vele haladni

 

 


Egy szép laposkeszeg

 

 


Tenyeres karika a kárászok mellé

 

 


Most csak bónuszhalként jutott nekik szerep

 

Végül szeretném megköszönni a támogatást a Maros Mix-nek amellyel lehetővé tették a sikeres felkészülést és versenyzést, továbbá csapattársaim segítségét és tanácsait, illetve mégegyszer gratulálok minden díjazottnak!

Írta: Siroki Dávid
Fényképezte: Tenke Petra

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2014.06.03. 20:15 csabio

Minden részletre kiterjedő, sallang mentes írás. Gratula!

2014.06.02. 08:42 mike

nagyon jó, informatív írás !
Üde színfolt az oldalon.


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV