Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. június 24.Egy esős nap a Dénesmajori tavon

Hozzászólások (0 db)

A Vidó Ferinél Gyulán eltöltött pár nap utolsó horgászállomása a Dénesmajori horgásztó volt. A határtól kőhajításnyira fekvő tavacska igazi gyöngyszemnek számít, amit előszeretettel látogatnak a hazai és romániai horgászok is. A környezet szép, a halállomány bőséges, így még a csepergő eső sem szegte kedvünket a horgászattól.

Egy esős nap a Dénesmajori tavon
A vízpartra érve rögtön feltűnt, hogy a rossz idő ellenére hétköznap is sokan vannak a tavon, ez mindenképpen jó jel. A 2,5 hektáros vízfelülettel rendelkező tó igencsak jó kezekben van, ami látszik a rendezett parton, a kitisztított beállókon is. A tó gazdája szereti a rendet, de legfőképpen a halakat, amelyeket nagy hozzáértéssel válogat össze, hogy az igényeket minél jobban ki tudja elégíteni. A tó fő hala természetesen itt is a ponty, azonban rendszeresen telepít a tógazda keszegféléket is, így a finomszerelékes horgászoknak is próbál megfelelni. A pontyok átlagosan 2-4 kiló köztiek, de természetesen van benne ettől jóval nagyobb is, tehát bármikor érheti a horgászt meglepetés egy bevágás során.

 


A 2,5 hektáros tó méltán kedvelt a horgászok körében

 

 


Kulturált partjára csak kipakolás céljából lehet behajtani

 

Feri a korábbi tapasztalataira hagyatkozva tömködős method feeder technikát hozott magával. Két botot szerelt, az egyik egy Tubertini Next Generation 3,90, míg a másik egy Tubertini Focalize szintén 3,90-es hosszban. Az orsók pedig egy Vertigo és egy Ryobi Toda. Kérdésemre, hogy milyen orsó a Toda - gyors és pontos! - volt a válasz.

 


Az utóbbi idők legkedveltebb szettje a Focalize feeder és a Toda orsó

 

A két botra azonos szerelék került, azonban a kosarakba külön etetőanyagot kevert Feri. Az egyikbe a már jól bevált Method Box , míg a másikba a Maros Mix Methood Feeder etetőanyaga. Ez utóbbi etetőanyag egy lisztfinomságúra őrölt halas jellegű kaja, amit igencsak szeretnek a pontyok az ilyen típusú vizeken. A csali meglepő módon Maros Mix Mézes Pufi, amit inkább a hagyományos fenekező készségeken szokták használni a horgászok, de Feri rájött, hogy ezen a vízen igen jól működik, persze kiválogatja a horgához illő apróbb szemeket, amelyeket csontival kombinálva, de van, hogy csak magában kínálja fel a halaknak.

 


Mindkettő halas, de vajon melyik lesz a nyerő?

 

 


Elbújtatva

 

Mindkét bottal kiakasztott zsinórklipsszel etetett pár dobásnyit két különböző helyre, majd megkezdte a horgászatot. Az első fél óra a várakozásnak megfelelően csendben telt, azonban Feri 7-8 percenként így is újradobott a csalogatás végett. Az egyik ilyen frissítést követően aztán talán egy perc sem telt el, mire botgörbítős kapással jelentkezett az első ponty, ami rövid fárasztást követően hamar a merítőbe pihegett. Egy gyors fotó és a hal visszaengedése után már repült is a methodkosár pont oda, ahonnan az előbb kijött.

 


Az első kapás rögtön pontyot eredményezett

 

Nem sokat kellett várni a következő kapásra sem, mert mire letette a botot a tartóba, már a másik botot szerette volna elvinni a hal. Gyors fárasztás ismét és újabb két kiló körüli ponty az eredmény. A csepergő eső ellenére jól szórakoztunk, Feri a halakkal én pedig a fényképezőgépemmel. Az események innentől kezdve egybefolytak, mert nem telt el úgy tizenöt perc, hogy valamelyik bottal ne fogott volna egy pontyot Feri. A halak szinte kivétel nélkül pontyok voltak, a legtöbbjük 2-3 kilós, ritkán akadt egy-egy kárász, vagy dévérkeszeg.

 


Ritka pillanatok egyike, amikor várni kellett a kapásra

 

 


Ami késik, nem múlik, ismét ponty az elkövető,

 

 


de azért jött kárász

 

 


és dévérkeszeg is

 

Érdekesség, hogy a két etetőanyag egyformán volt eredményes, ugyanannyira tetszett a halaknak. Persze mindehhez a megfelelő csalira is szükség volt. A Dénesmajor ránk mosolygott és ontotta szebbnél szebb halait. Feri akasztott a nagyhalak közül is egyet, ami jó negyedórányi fárasztás után búcsút intett tőlünk. A horgászat már csak ilyen, van, hogy az ember engedi vissza, van, hogy magától megy el a hal!

 


Az utolsó pontyok egyike

 

 


Jogos az öröm Feri arcán, jól szórakozott egész nap

 

Eredményes napot töltöttünk el a kis tavon, mely a kamera lencséjén keresztül is nagy élmény volt. A technika, az etetőanyag és a csali jelesre vizsgázott. Az ilyen méretű tavakon mindenképpen ajánlott módszer a methodozás, ami meglepően magas fogásokkal kecsegtet. Csak ajánlani tudom, mert egyszer mindenképpen ki kell próbálni.


Írta és fényképezte: Kálló Kornél


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV