Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. szeptember 04.Ohati kaland

Hozzászólások (3 db)

Hortobágy nemcsak a nagy pusztaságról, vagy a túzokról lehet emlékezetes a számunkra, hanem a Hortobágyi Halgazdaság rengeteg vizéről is. Egy ilyen víz a gazdaság kezelésében a négyes tó is, melyet elsősorban versenyek rendezésére hoztak létre.

Ohati kaland

Egy itt megrendezésre kerülő horgászverseny, a Hajdúsági Feeder Bajnokság kapcsán jutottam el ide. A tó első ránézésre inkább egy csatornára hasonlít, körülbelül 400 méter hosszú, de csak 30 méter széles. Alakjánál fogva kiváló versenyhelyszín, már csak azért is, mert a halászok elmondásai alapján 50 mázsa halat tettek bele, ami mondanom sem kell, hogy borzalmasan sok egy ilyen kis vízben. A tó fő halállománya ponty, dévérkeszeg és kárász. A hallottak alapján tehát eseménydús horgászatra készültem.

 


Nincs messze a túlpart

 

 


A versenyek alkalmával a sorsolásnak, ebédnek, eredményhirdetésnek is helyet ad ez a nádtetős filagória

 

Az etetőanyagom:

2 kg Tubertini Big Fondo Fekete
0,5 kg Maros Mix Őrölt TTX
0,5 flakon Maros Mix Scopex aktivátor
Csemegekukorica
0,5 liter fojtott csonti

 


A híres Fekete Big Fondo

 


Az előző este bekevert etetőanyagot egy utolsó nedvesítés után közepes lyukú rostán áttörtem

 

 


Így néz ki a kész etetőanyag

 

A horgászatra kiszemelt hely egyértelműen a túlparti nád előtti rész, azért nem közelebb, mert ha a versenyen mindenki elkezd majd etetni és csörögni a parton, akkor valószínűleg a halak átugranak majd oda. A horgászatra ezúttal is a 3.60 méter hosszú Trinity federeket hoztam Light és Medium Light kivitelben egyaránt. Ezeken a botjaimon többnyire Tubertini Vertigo orsók vannak, 5500-as méretben, melyekkel rendkívül meg vagyok elégedve, mind precízségüket, mind strapabírásukat tekintve. Ezek az orsók ugyan nem olcsók, viszont sok éven keresztül számíthatunk rájuk, ami lássuk be, nem egy utolsó szempont, ha már orsót veszünk. Az orsó dobjára 0,18-as vastagságú Gorilla Feeder zsinór került, mely jól süllyed. A kosár oldalt csúszó 30 grammos, az előke pedig 0,128-0,14-es Tubertini Fluorine, melyre Serie 18 típusú horog került 14-16-os méretben.

 


Az új Gorilla Feeder zsinórt használom, s ha kell Sinking Line spray-vel fújom be

 

 


Fluorine előkezsinór, Serie 18 horoggal kombinálva

 

A horgászat kezdetekor külön etetőbottal nagy mennyiségű alapozóetetést dobtam be, ez körülbelül 3 liternyi etetőanyagot és 1 liternyi csemegekukoricát jelentett. Ezt a mennyiséget több mint tíz perc alatt, körülbelül 25 dobással sikerült betermelni, mely biztos alapot nyújtott az odaérkező nagy mennyiségű hal megfogására. A nagy csobogásra a környék összes hala elmenekült, ezért a horgászat első fél órája eseménytelenül telt, bár ez várható is volt. Elsőként a dévérkeszegek tették tiszteletüket a horgomon, méretüket tekintve 20-40 dekagrammig terjedő súlyban. Ezek a halak elsősorban a tiszta csonti, vagy a trágyagiliszta csalira kaptak. Egy pár dévér megfogása után megérkeztek a pontyok is, melyek azonnal karikába csavarták a bot spiccét, ezzel is jelezvén erőfölényüket a keszegekkel szemben. Jó erőben vannak az itt élő halak, élvezetes minden fárasztás.

 


A dévérek találtak rá elsőként a terített asztalra

 

 


Ponty a merítőben

 

 


A pontyok mérete zömében 1,5-3 kiló között van, ritkán találkozhatunk ettől nagyobbal

 

Az első ponty megfogása után rögtön csalit váltottam kukorica-csonti szendvicsre, érdekes tapasztalat, hogy az így megfogott pontyok mérete általában nagyobb, mintha csak élőcsali lenne fönt. Érdemes tehát az ilyenekre is odafigyelni, pláne ha versenyen van az ember.
Eseménydús horgászat vette kezdetét a pontyok megérkeztével, olyan szinten beállt a hal előttem, hogy szinte forrt a víz! Köszönhetően a rengeteg apró buboréknak, amelyek folyamatosan törtek a felszínre a pontyok turkálása végett. Ritka, hogy ennyire látszódjanak ezek a jelek, de nagyon látványos volt ezúttal. Persze ilyen látképpel előttem érezte az ember, hogy bármelyik pillanatban kapás lehet és bizony erre nem kellett sokat várni.

 


Pontyportré 1.

 

 


Pontyportré 2.

 

 


Pontyportré 3.

 

 


A horgászat végén jött a nap talán egyetlen kárásza

 

Eseménydús horgászaton vagyok túl, melyben bebizonyosodott, hogy az itt élő halak nagyon éhesek, így jól reagáltak a sok kukoricára, háttérbe szorítva a csontit. A horgászat közben nem volt szükség finomkodásra, mert a halak nem zavartatták magukat táplálkozás közben, ezzel is bizonyítva az éhségüket. A versenyre való felkészülés fontos tanulsága volt ez, mert sok fehérhalat lehet fogni itt, de nagy súlyt csak a pontyok kíséretében lehet elérni és bizony a győzelemhez ez mindenképpen elengedhetetlen.


Írta: Kálló Kornél
Fényképezte: Abari Marietta


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2014.09.04. 14:28

Kedves János!
Igaz!
Ez tényleg benne van!
Köszönöm!
M.J.

2014.09.04. 14:18

Kedves József

Pedig benne van, "Egy itt megrendezésre kerülő horgászverseny, a Hajdúsági Feeder Bajnokság kapcsán jutottam el ide." Itt rendezték a bajnokság 2. fordulóját, ahol Kornél szektor 2. helyet ért el, ezzel biztosítva magának a bajnokság utolsó fordulója előtt, hogy az élmezőnyben legyen :)

János

2014.09.04. 13:59

Szia Kornél!
Igyekeztem figyelmesen elolvasni-az egyébkét kitűnő-írásodat,de számomra nem derült ki milyen versenyre is készültél a cikk kapcsán?Lehet róla tudni valamit?
Köszönöm a válaszodat!
M.J.


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV