Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. augusztus 18.Tiszai tesztpeca az M43-as híd kövezésén

Hozzászólások (0 db)

Sajnos, összességében túl sok jót nem mondhatok a tiszai fogási lehetőségekről. Pont emiatt volt számomra kihívás az, hogy különböző horgászmódszerekkel faggatva egy adott helyet, mit tudok kihozni ebből az erősen lepusztított halállományú folyószakaszból.

Tiszai tesztpeca az M43-as híd kövezésén

 

 

Nagyon meg kell keresni azokat a szakaszokat, ahol még van esély némi sikerre. Most a helyválasztás Szabó János horgászbarátom tanácsára az autópályahíd 2 km-es kövezésére esett. Ez a Csongrád-megyei folyószakasz egyik legfrissebb kövezése, ami szinte még teljesen nyers, iszapmentes terület. A kövezés alját az előző évek áradásai már homokkal feltöltötték, de sok a homokból kiálló kő és a kövek közé beülepedett, elsüllyedt uszadék. Természetesen pár év alatt a Tisza élővilága is felfedezte magának ezt a területet, a köveken és ágakon rengeteg vándor kagyló telepedett meg. A partszéli kövek között gyakran látni nagyobb testű kagylókat, rákokat és a parti köveket díszítő kérész ingek a tiszavirág jelenlétére utalnak. A mederből kiemelt faág darabok képletesen szólva elmásznak, annyi rajtuk az apró, alsóbb rendű rákocska. Valóban ideális búvó- és táplálkozó hely ez a Tisza békés és ragadozó halai számára egyaránt.

 


A friss kövezést a természet befogadta a vízfelszín felett és alatt is egyaránt

 

Az első teszthorgászatra június 24-én került sor, a korareggeli-délelőtti órákban. A kiválasztott módszer a hosszú előkés, finom feederezés. Sajnos, sikerült egy igazi, borongós, esős, szeles, hidegfrontos napot kifogni.

 


Tubertini Trinity Medium-light 3,6m

 

 


Tubertini Toda 6500

 

 


Next előkezsinór, Serie 26 tipusú horog és egy kis erőgumi

 

Zsinórnak Tubertini English Special-t tekertem az orsóra 0,18-as méretben, melynek végére 6 méternyi 0,10-es fonott dobó előke került. A végszerelék egy kosárrögzítőből, 30 grammos ring kosárból, a miniforgó fölé helyezett gumistopperből és a 15 cm-es erőgumiba hurkolt 0,14-es Next előkezsinórra kötött Seria 26-os, 14-es számozású horogból állt.

 


Az etetőkosár egy 5 centi hosszú kosárrögzítőn csúszik

 

 


A komplett szerelék

 

Külön figyelmet kell szentelni a horgászhely kialakításának az ilyen nyers kövezéseken. Egy stabil horgászláda nagy segítséget jelent abban, hogy biztonságosan, kényelmesen tudjunk horgászni, minden szükséges dolog a kezünk ügyében legyen. Feederezésnél nagy jelentőséggel bír a feeder bot ideális szögben történő elhelyezése. Az általam most használt Tubertini feeder tartókarral mindenféle állítási lehetőség könnyedén megoldható. Emellett teljesen stabil, még erősen szeles időben is biztosan tartja botunkat, akár a jelentős súllyal rendelkező 200 grammos Tubertini Goliath 4,20-as extra heavy botot is.

 


Stabilan még extrém körülmények között is

 

A pontos etetés és horgászat miatt most is klipszbe kiakasztott főzsinórral horgásztam. Ezen a helyen 13-14 méteres távolságban található egy nagyobb medertörés, ahol jó másfél métert mélyül a meder. Ettől beljebb körülbelül 30 méterig viszonylag egyenletes 5 méteres mélységet találtam a meder mérősúllyal történő átfésülése során. Méterről-méterre emelgetve a mérősúlyt szépen érezhetőek voltak a medret alkotó kövek, kőrakások. Egy olyan területet próbáltam keresni, ahol viszonylag sima a meder, kevés a döcögő. Tulajdonképpen nem is a kövekkel volt a gond, hiszen azok közeit már a homok kitöltötte, a veszélyt a köveken megtelepedő kis vándor kagyló telepek jelentették. Az előttem fekvő mederszakasz feltérképezése során körülbelül 20 méteres távolságban találtam egy 3x3 méteres területet, ami kellően simának tűnt ahhoz, hogy erre a távolságra klipszeljem ki az orsómon a főzsinórt, behatárolva dobásaim hosszát, az irányt pedig a túlparti hídpillér bal széle mutatta.

Etetőanyag recept:

2kg EA Metod Feeder
1kg Maros Mix XXL Dévér
2kg Maros Mix barna agyag
20dkg Maros Mix angolmorzsa
Fél flakon Maros Mix XXL Dévér folyadék aroma

 


Az agyaggal megnehezített etetőanyag

 

Ehhez a kellően nedvesített, jól tapadó, de a vízben aktívan nyitó keverékhez kevés csontit és két doboz csemegekukoricát használtam a horgászat során. Ez a 6 liternyi etetőanyag pont elegendő volt erre az ötórányi aktív kis horgászatra. Kezdésként 10 lazábbra tömött kosárral alapoztam és a későbbiekben is 3-5 percenként mentek az új dobások.

 


Kezdődhetett a horgászat

 

Csontival gyakrabban volt kapás, de csak az apró karika keszegek szemtelenkedtek, ezért inkább a kukorica csalit részesítettem előnyben. Az alapos helykiválasztás ellenére gyakori volt a leakadás, előkevesztés. Egyrészt ezért csaliztam inkább kukoricával. Kicsit ritkább tempó-kevesebb leakadás.

 


Ezúttal a csonticsokor nem volt jó választás,

 

 


inkább a csemegekukorica adta a szép halakat

 

Természetesen a csemegekukorica szelektált is. Ami ezt a csalit meghúzta, az többnyire termetes jász volt. Jónak tűnt az előke és horogméret kiválasztása, hiszen az összes megakasztott halat lemaradások nélkül sikerült a merítőhálóba terelni. Igazán szépen dolgozott a Trinity a néhány darab kilós jaszkó kemény rúgásai alatt. Akasztások után a Toda orsó jól beállított fékje is ciripelt egy kicsit. Megnyugtató érzés volt tudni, hogy a fárasztások utolsó pillanataiban is megbízhatóan együtt dolgozik ez a finom kis bot és a precíz orsó, kevés esélyt adva a kitörni igyekvő halak számára.

 


A jászok keményen megdolgoztatták a botot,

 

 


de a jól összehangolt felszereléssel lemaradás nélkül tereltem az összes megakasztott halat a merítőmbe

 

 


Egy erős tiszai ellenfél

 

 


Bár az időjárás nem volt éppen kedvező, azért mégis sikerült több gyönyörű halat a szákba terelni

 

A nehéz, köves- kagylós terep kivette a vámot a szerelékes dobozaimból, három kosaram és vagy tíz előkém bánta a mai horgászatot. Az eredmény viszont kárpótolt, öt szép jaszkó és néhány karika keszeg volt a jutalom. Jó volt megtapasztalni, hogy az ész nélküli halászat ellenére jó etetéssel, megfelelően összeállított szerelékkel, egy igazán jó haltartó helyen, pontos, precíz horgászattal azért még lehet a Tiszában gyönyörű keszegeket találni.

Írta: Erdei Attila
Fényképezte:
Ambrus Tibor


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV