Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. október 01.Versenyre készülve

Hozzászólások (0 db)

Beindult a verseny szezon. Minden hétvégére esik egy komoly ranglista verseny, de a profik mellett, az amatőrök is szép számmal találhatnak olyan hétvégi buli kupát, ahol felmérhetik saját felkészültségüket. Örvendetes ez, hiszen korábban maximum az évenként megrendezett egyesületi versenyeken tehette próbára magát a horgász. A versenyeken azután kinövi magát egy-egy horgász, aki egy szinttel feljebb lépve, már a „profi ligában” horgászhat. Mostani versenyzőnk is valahogy így kezdte. Borda Zsolti a Tubertini-Maros Mix versenyzője sem rögtön a ranglista versenyekkel kezdte, de ma már ezekre készül minden szabad percében. Hazánk egyik legjobb versenypályájára, a Szegedi Maty –érre kísértem el Zsoltit egy ilyen edzésre. A verseny előtti edzés során kell az etetőanyagot, az élőanyag felhasználást és a felszerelést összhangba hozni. Érdemes erre rászánni az időt, hiszen ezen a szinten már nüánsznyi dolgokon is sok múlhat.

Versenyre készülve

 


Zsolti és a Concept 8 rakósbot

Az edzésre kiszemelt napon, a Maros Mix Feeder Kupára készülők is igyekeztek megfejteni a Maty-éri halak titkait, és mivel kötelező edzés nap volt, megtelt a pálya. A verseny szervezői a szabályoknak megfelelően felmentést kértek, és kaptak több az idei évben érvénybe lépő tilalom alól, így megengedett volt a haltartó használata.  Zsolti segített a szervezőknek a csalik kiosztásában, majd a pálya egy távolabbi részére pakolt le, hogy ne zavarja a feederbottal horgászókat.
A mai téma a rakósbotos horgászat lesz. A célhalaink kárászok, szebb dévérek és pontyok, így mindent az ő ízlésüknek megfelelően fogunk előkészíteni. -jelentette ki Zsolti.  Először a ládát állította fel, majd a rakóst vette kézbe. Új szerzeményét, a Tubertini Concept 8 Light-ot kimondottan versenyzésre tervezték. Jó súlyelosztású, gyors bot, amit a top szettektől függően használhatunk keszegre, pontyra egyaránt. A Tubertini új színvilága, a sárga-fekete köszön ezen a boton is vissza, feltűnő jelenség a pályán. A top szettekre most 0,5-0,75-1 grammos úszók kerülnek a 0,148-as Tubertini Tatanka Neutral főzsinórra.


Kitűnő versenybot


Előkészített szerelékek


Tubertini ólom készlet


Egy jó választás a Tatanka, ha szereléket gyártunk


Régi, jól bevált előkezsinór


A Maty-éren is tökéletesen megfelelő horog

Az ólmozást láncszerűen osztja el Zsolti, így a finoman kapó kárászok minden mozdulata látható a finom antennás Maros Serie 45-ös úszón. Az előke 0,09-0,10-0,11-es Tubertini Fluorine, ami már több éve kedvenc előkezsinórja a csapatnak. A serie 2-es Rosso (vörös) horogból most az apróbb, 16-18-20-as méretek kerültek a zsinórok végeire. Egy precíz meder feltérképezést követően kezelésbe vette az etetőanyagot is. Normál esetben ezt már jóval a verseny előtt megtenné, de most a kedvemért borult fel a sorrend. A kárászok-pontyok kedvence, a Tubertini Big Fondó etetőanyag volt a keverék alapja, amihez kevés őrölt kukorica pogácsát adott. A plusz aromázást érdekes módon nem egyszerű aromával oldotta meg, hanem a Maros Mix scopex-es dipjét adta a keverékhez. A sűrű aroma a fenék közelében terjed, és a halakat is a meder közelségéhez vonzza. Versenyeken ugyanis szerencsésebb a halakat egy bizonyos vízrétegben tartani, mintsem folyamatosan keresgetni őket a vízoszlop teljes magasságában. A dip használatával garantáltan a mederfenéken fognak terjedni halaknak utat mutató ízanyagok. Az etetőanyagot még egy kevés Maros Mix édesítőporral is meghintette.


Kárászra -pontyra


Kevés őrölt TTX-et adott hozzá


Zsolti most sűrű dip-et használt aromának


Sűrű, fenéken terjedő aroma


Egy kis édesítőszer nem árt


Pontosan

Ezzel persze óvatosan kell bánni, hiszen ez az édesítőszer rendkívül tömény, könnyen túladagolhatjuk. Érdemes egy aprócska kristályt megkóstolni, hogy tudjuk, mennyire édes. Az etetőanyag elkészítése után az élőanyag került kézbe. A versenyeken általában apró és tűzőszúnyogot, csontit, pinkit, bábot és gilisztát szokás bekészíteni. Az arányok azonban versenyről versenyre változhatnak. Nem mindegy ugyanis, hogy mi a fő célhalunk. A gilisztát szeretik a darabos dévérek, kárászok, pontyok, de ha ezek mérete apró, hamar eltelhetnek a húsos falatoktól. Az etetőszúnyogot minden hal kedveli, de könnyen elaprózza a zsákmányt. A báb igazi jolly joker, minden hal szereti ropogtatni. Végül, de nem utolsó sorban a csonti és pinki. A legszélesebb körű felhasználása ennek a csalinak van. Lehet őket forrázni, ragasztani, fullasztani, vagy egyszerűen élő állapotban csúzlizni, csészézni. Ha a horgászvízben sok a törpeharcsa, érdemes vízben lefullasztva, apró adagokban a kajához adagolni. A ragasztással akkor érdemes foglalkozni, ha a célunk a csontik és velük a halak minél koncentráltabb etetésen tartása. Ilyenkor ugyanis az egyetlen gombócban fenékre küldött nyüvek lassan oldódnak ki a ragasztó fogságából, és nem szóródnak szét az etetésen.


Ha ennek pont az ellenkezője a célunk, érdemes csúzlival belőni őket. Ilyenkor a lassan aláhulló csontik nagyobb területen szóródnak szét. Hogy mikor mi a hatásos azt magunknak kell kitapasztalni, hiszen vize, halösszetétele válogatja. Zsolti most a korábbi tapasztalatok birtokában az etetőanyag mellé még csontit ragasztott, és löszös agyagot készített elő, amibe a darabolt gilisztát tette. Aprószúnyog most minimális mennyiségben került a földhöz. Miután minden a helyére került, kezdetét vehette a horgászat. Az alapozó gombócok csészével kerültek a vízbe, ahogyan a ráetetés során is segítségül hívta ezt a rakósboton használható ötletes eszközt. Az első halakra nem kellett sokat várni. Amint megérkeztek, Zsolti a ráetetés ütemét igyekezett beállítani. Versenyen ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mikor és mit küldünk a halaknak. Ha túl sűrű a ráetetés üteme, halaink hamar jóllaknak és távoznak, míg ha túl ritka, nincsen miért az etetésen keresgélniük. Ezen a horgászaton 2-3 hal után kellett egy gombóc ragasztott csontit, és egy kis gombóc etetőanyagot, földbe darabolt gilisztát betolni.  A pontosan beállított ütemnek köszönhetően folyamatosak voltak a kapások.


Egy adag csonti gombóc


Szendvics a kárászoknak, pontyoknak


Türelemmel ki kell várni a kapást


Pontyok, kárászok, szép dévérek nyújtották a gumizást. Az etetőanyag és annak felhasználása mellett azonban nem szabad megfeledkezni magának a csali vezetésének a technikájáról sem. Még ma is sokan csak az etetőanyag varázserejében bíznak, és nem szánnak kellő figyelmet magának a horgászatnak a pontos, precíz kivitelezésére. A felszerelés rutinszerű, magabiztos használata sok gyakorlással elsajátítható, és ha ez megvan, jöhetnek az apró, külső szemlélőnek sokszor nem is fontos mozdulatok. Ilyen például a felcsalizott horognak a vízbe juttatása. A szerelékünket ugyanis lehet kiterítve, vagy centiről centire leengedve az etetésre juttatni. A horgászat során pedig lehet kiülni a kapást, vagy aprókat beleemelve tudunk játszani a csalival. A halak egyszer ezt, egyszer azt a felkínálási módot kedvelik. Most az működött jobban, ha nem hagyta Zsolti a csalit mozdulatlanul heverni.


Finom csőgumik a spiccekben


Időnként etetőanyag és földes szúnyog is ment a halaknak


Maty-éri keszeg portré

A botot finoman meg-megemelve, piciket oldalra húzva keltette életre a csalit. Az ilyen mozdulatok hatására fellibbenő szúnyoglárva-csonti csokor minden esetben kapásra ingerelte a halakat. Az edzés végére szép fogás jött össze, bőven tíz kiló fölé szaladt a mérleg nyelve, ami kellő visszaigazolásul szolgált az elképzelések helyességét illetően. A versenyeken azonban sokszor minden teljesen másképp működik, de sokkal könnyebb ott improvizálni, ha tudjuk, hogy mihez nyúljunk. Az edzések erre is jók. Minél több megoldott helyzet van a tarsolyunkban, annál könnyebben tudunk alkalmazkodni. A versenyhorgászatban szerzett tapasztalatok pedig a hétköznapokban is remekül hasznosíthatók.
Izgalmas fárasztásokban nem volt hiány


Ponty így képzeltük!A Maros Mix versenyzői ezért szívesen megosztják tapasztalataikat. A csalik, etetőanyagok mellett a horgászat technikájára, és a mit-miért kérdések megválaszolására is nagy hangsúlyt fektetünk. Akiket pedig érdekelnek a versenyek, látogassanak el a www.horgaszklub.eu oldalra, ahol minden fontos versenyről találni információkat és hasznos olvasnivalókat. A horgászat végén a halakat útjukra engedve megköszöntem Zsoltinak a hasznos tippeket és gondolatokat, és sok sikert kívántam neki az idei versenyszezonhoz.

 

Maros Mix Team (csabio)


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV