Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. október 09.Fösvény folyó

Hozzászólások (6 db)

Tejföl szerű ködben autózok. Közel a folyó, nincs min csodálkozni. A vastag gomolyag még elrejti szemem elől a vizet, de tudom, hogy ott van. A töltésre felkapaszkodok, majd leereszkedek. A tetején kibújok a párából, de csak a szemközti ártéri erdő fáinak csúcsát látom. Szűk ösvényen kanyargok tovább a folyóval párhuzamosan. A lehúzott ablakon át érzem a víz felől érkező illatokat. Jellegzetes őszi parfüm. A síkos kövek, a víz hozta korhadt fák és a lehullott levelek víztől csöpögős avarja keveredik a levegőben. Halszagot még nem érzek, hiába is szaglászok. Eddigi próbálkozásaim során mindig fricskát kaptam az orromra, pedig felkészülten érkeztem. Tudom azonban, hogy itt nem lehet biztosra menni, és sokkal többször kellene partján gubbasztanom, de igazoltak a távol maradásaim. Csak a jóindulatában bízhatok, a többiért meg kell dolgozni.

Fösvény folyó

 


Korán érkezem

 

A víz méltósággal, lassan csorog medrében. A korábbi árhullámra csak a bokrokra, fákra felakadt műanyag szatyrok, a fák derekára tapadt sár emlékeztet. Nem sok motyóval érkeztem, még csak ládát sem hoztam magammal. Egy szál bot, néhány ide való kosár, előkezsinór, horog, csali, csalogató anyag. Leóvatoskodom a köveken, és szemrevételezem a vizet. Halakra utaló jeleket nem látok, és nem hallok. Kicsit későn érkeztem, a hajnali ugrások már lecsengtek, így „vakon"választok helyet és távolságot. Elrendezem a köveket, hogy a lehetőségekhez képest kényelmes helyem legyen. A bottartót is beékelem a kövek közé. A halaknak szánt etetőanyagot veszem kezelésbe.


A Dunán is előszeretettel keverem

Negyed zacskónyit teszek a keverékhez

Egy kis édesítőt mindig teszek a z etetőanyaghoz
Folyóvízen a ragasztott csonti elengedhetetlen

A folyón én szinte soha sem használok sajtos etetőanyagot. Többször próbálkoztam már az ilyen ízesítésű kajákkal, de az édes etetőkkel nagyobb sikerem volt. Korábbi tapasztalataimra hagyatkozva így most is bevált receptemet állítom össze. A dévér special és XXL etetőhöz egy fél flakon dévéres aromát adok, majd édesítőszerrel fokozom tovább az édes ízvilágot. Ezek használata még nem elterjedt a horgászok körében, pedig érdemes vele kísérletezni. Korábban, ha édesebbé szerettük volna varázsolni a keverékünket, szőlőcukor, porcukor hozzáadásával tudtuk ezt megtenni. Ma már több gyártó is felvette az adalékai közé az édesítőszereket. A legismertebb talán a Sensas cég Sweetix névre keresztelt édesítője, de már hazai gyártó kínálatában is megtaláljuk ezeket az édesítőszereket por vagy folyadék formában. Ezekről az édesítőszerekről annyit kell tudni, hogy akár tízszer édesebbek a cukornál, ezért keveset kell belőlük az etetőhöz adni. Általában 1kg-nyi kajához egy teáskanálnyit kell adni, de vegyük figyelembe az etetőanyag alap ízét, mielőtt esetleg túlédesítenénk. A másik adalék, amit előszeretettel használok, a Sensas Terre de Fond nevű nehéz földje, ami porszerű állagú, és a száraz etetőhöz adom, majd azzal együtt nedvesítem meg. Ez a föld vizet kapva „sárszerűvé" válik, jól füstöl, ködöz, és a meder aljához tapadva lassítja az etetőanyag szemcséinek elmosódását. Állóvízen is jó szolgálatot tesz, ha rézsűre kell etetni. Én 2kg kajához egy negyedzacskónyit adok. Ez a mennyiség bőségesen elegendő egy egész napos folyóvízi feederezéshez, főleg, ha mint esetemben, még egyéb nyalánksággal is kedveskedni szeretnénk a halaknak. Ez a finomság a kellő mennyiségű csonti. Egy kiadós fenekezős pecához többnyire egy liternyit viszek magammal, és rendszerint megragasztom őket. Lassabban mosódnak így ki a kosárból, és az egymáshoz tapadt nyüvek a meder fenéken is lassabban gördülnek el a víz áramlásának hatására. Ha élő állapotban tenném bele őket, akkor szemenként gyorsan elviheti őket a víz, és a kövek közé is hajlamosak elbújni. Ragasztva tovább tart csalogató hatásuk. A ragasztás folyamatát nem szoktam túlzásba vinni. Leszitálom, jól kicsavart vizes ronggyal átdörzsölöm őket, hogy a bőrükről eltávolítsam a ráragadt fűrészport, egyéb zsíros szennyeződést, majd egy kis tálkába teszem őket. A nedves törülközéstől ragad rájuk annyi víz, ami a ragasztási folyamathoz elegendő, így csak fogom a csontiragasztót, és meghintem őket. Kicsit kézzel átforgatom a csapatot, majd hagyom, hogy a ragasztó tegye a dolgát. Ha úgy ítélem meg, a kezemmel kevéske vizet hintek még rájuk, vagy a ragasztóból szórok még keveset az edénybe. Három-négy alkalom után már mindenki rá fog érezni a folyamat lényegére, és nehéz lesz elrontani. Miután a ragasztó megfogta a csontikat, egy etetőanyag zacskó segítségével kipréselem a levegőt a tálkából, és összetömörítem a pondrókat.


Siroki Dávidtól kapott házi kosár

Egy kis gombóc kerül a kosár közepébe...

...két végén etetőanyaggal zárom le

Az erős sodrás megkövetelte a nagy kosár tömeget, amihez bot is kell

 

Miután mindennel végeztem, a vízhez óvatoskodok a vödörrel, amibe az etetőm, a csalim és a szükséges apróságok kerültek. Kényelembe helyezkedek a köveken, és végre horgászhatok. Egy 390-es Strong River feederbotot hoztam most magammal, aminek 200 grammos dobósúlya elkél ezen a szakaszon. A karabinerbe most egy csapattársam, Siroki Dávid által használt kosár kerül. A fiatal versenyző letisztult horgászatát, ötletes, leleményes megoldásait mindig örömmel szemlélem. Ez a kosár is „ home made", házi gyártmány, a testvére készíti ezeket, és a próbára kapott kollekció után nagyon megkedveltem őket. Ennek oka, hogy akár 170 grammos, de ha kell, még nagyobb méretben is készülhet, és a kosár befogadó mérete ideális. A kosár palástja a piacon kapható modellekkel ellentétben nagyobb lyukbőséggel bír, ami segítségemre van az etetőanyag gyors kioldódásakor. Hogy legyen minek kioldódni, megtöltöm a kosarat. Egy csipet ragasztott csontit szakítok ki a tálkából, amit a kosár közepébe gyömöszölök, majd két végét etetőanyaggal zárom le. Lassú, kimért mozdulattal suhintom be a szerelékem az előzőleg kimért 35 méteres távra. A 130 grammos kosár egyet sem döccen, stabilan megáll a sodrásban. Nem kell kapkodnom, ráérősen 10-15 percenként dobok újat. Nyáron nem várnék ennyi időt, akkor 4-5 perc a maximum, de most, mikor már lehűlt a víz, és a bandázó dévérek helyett inkább kóborló márnákban reménykedhetek, jobb, ha tovább bent tartom a cejgot. Néha azonban szerencsés felnézni a horgot, hiszen előfordul, hogy az előke kagylók közé keveredik, és ott bizony hiába is várnék egész nap a kapásra. A kis vándorkagylók magukba zárják a csalit. Egyébként pont miattuk, most vékony fonott előkét kötöttem, nehogy az a pár marcihal, aki felcsípi a csalim, azonnal kereket is oldjon. Egyenlőre azonban ez a veszély nem fenyeget. Botom spicce rezzenéstelenül figyeli az időközben kitisztult folyót. Szemben a part ezer színben tündököl, bár a fákon megfogyatkoztak a levelek, inkább csak a fény játszik az ágak között. Néhány gében kívül még mindig nincsen érdeklődő. A pontos horgászat most nem működik, így keresgetni kezdem a halakat. Hol rövidebb, hol hosszabb távon csobban a kosaram, és néha bele-bele mozdítok a kosárba.


Harci-marci?

Egy szép kis jász

Fél óra múltán meghajlik a spiccem, végre kapásom van. Bevágás után gyorsan felcsobog a hal a távolban. Jászkeszeg lesz, ők szeretnek rögtön kinézni a vízből. Gyanúm beigazolódik, egy jópofa jaszkót szákolok. Nem teszem el, azonnal mehet dolgára. Folytatom a kereső pecát, amit a lassan bealkonyuló idő is indokolttá tesz. Mikor bíbor pírba öltözik az ég alja, rendszerint feléled a víz, és jönnek a várva várt halak. Most is így történik, azzal a különbséggel, hogy csak egyetlen árva márna siheder érkezik. Neki is örülök, hiszen kicsi, vagy nagy, de marcika. A parton végig nézve mások sem voltak sikeresebbek, egy-két szákolós halat látok csak, pedig sokan próbálkozunk. A folyó mintha kicsit unottabban cipelné terhét. Ma fösvény volt velem, nem ontotta bőségszaruját.


Ifjonc

Nem mindennap nyílik meg a bőségszaru

Haragudni mégsem tudok rá, hiszen lehet, hogy most rossz helyen próbálkoztam, és másutt gazdag zsákmánnyal jutalmazott volna. Utolsó adag ragasztott csontimat vetem a habokba, de a nap már eltűnt a dombok mögött, helyére csípős fuvallatok furakodnak, nem várom ki a 10 percet sem, pakolni kezdek. Kevés a motyóm, gyorsan végzek. Az autóm erőlködve kapaszkodik fel a töltésen, ahonnan visszanézek még a vízre. Egy hullámon huncut fény csillan, mintha kinevetne a kis cudar. Visszamosolygok, és ezt a napot is elraktározom magamban. Most már tudom milyen az, mikor fukarkodik a kincseivel, amelyekről tudom, hogy ott bújnak valahol a csillogó felszín alatt. Lehet, hogy most éppen nem itt, hanem máshol. Előbb-utóbb megtalálom őket.

 

Polyák Csaba (csabio)

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

2014.10.10. 14:45

Csaba! Mikor nem tudsz fotózni? Szegeden lakom, ha tok segítek! Ha nem versenyzek.Vagy lehet ráveszek valakit, hogy fotózzon, ha ez jó!

2014.10.10. 11:06 csabio

A Klubról lesz tudósítás, de szerintem javarészt az eredményekre lesz csak kihegyezve. Azért megpróbálok majd egy pár interjút is készíteni. Ambrus Tibi ott lesz végig, szerintem ad majd egy kis összefoglalót minden este, csak még neki nem szóltam róla. :) Fotózni most nem tudok menni sajna.

2014.10.10. 11:03 csabio

Már rég a sic betétesre tértem át, ez nem mai írásom. :) Ebből a műanyagosból egyszer vettem, és utoljára. DE milyen kis szemfüles vagy! :)

2014.10.10. 09:29

Az a forgó nekem is szétjön, pillanragacsolni szoktam. A cikk egy irodalmi szaklapban is beillene! A csontiragasztást nem próbáltam, de szerintetek teljesen ki lehet vele váltani az etetőanyagot, vagy együtt a kettő?
Jó a cikk!
Z

2014.10.09. 19:40 Józsi

Szia Csaba!
Szuper a cikk!
A klub döntöről lessz közvetítés esetleg van infód!!
Előre is köszi

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV