Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. november 12.Sárgából Fekete

Hozzászólások (5 db)

Nézegetem az etetőanyagokat a polcokon, mind normál színű, sárga és világosbarna, sehol egy sötét, hidegvízi, úgynevezett fekete etetőanyag, pedig holnap horgászni mennék, de a víz alig tíz fokos. Aztán villámcsapásként üt belém a felismerés, hogy van fekete festékem, amivel javíthatok a helyzeten. Bár az etetőanyag szemcsemérete, összetétele ettől még nem változik meg, de a halak mindenképpen nagyobb bizalommal lesznek a sötét etetőanyaghoz.

Sárgából Fekete

 

A horgászatom helyszíne ezúttal ismét a Hortobágyon található Ohati 4-es tó volt. Sok ponty és kárász, keszeg lakja, melyek nyáron igen intenzíven foghatóak, de ilyen lehűlő vízben még nem jártam erre, így nem tudtam, mire számítsak. Ennek tükrében a nyári kukorica és csontkukac mennyiségnek csak töredékét vittem magammal, amolyan minimálpeca gyanánt. Az etetőanyagomat is be téliesítettem, az előkéket és horgokat is finomabbra cseréltem.

Az etetőanyag:

2 kg Tubertini Big Fondo
0,5 kg Maros Mix Őrölt TTX
½ flakon Maros Mix Scopex Aktivátor
fekete porfesték

 


A finomabb szemcsézetű Fekete Big Fondo bizonyára jobb lett volna, de mivel nem volt,

 

 


kénytelen voltam a sárgából

 

 


feketét csinálni

 

Az etetőanyagom mintegy 2,5 kilógrammot tett ki szárazon, bár utólag kiderült, hogy körülbelül a fele is elegendő lett volna. A száraz összetevőkre kell rátenni a porfestéket, majd jól elkeverni azt. Az árnyalat, amit így kapunk, a nedvesítés hatására mindenképpen sötétebb, intenzívebb lesz. Az aktivátort természetesen a nedvesítésre szánt vízhez adtam hozzá. Kis pihentetés, majd újabb nedvesítés után jöhetett a rostálás, mely után az etetőanyag készen állt a horgászatra.

 


Mindenből egy keveset

 

 


A csaliarzenál kevéske csontiból

 

 


és gilisztából állt

 

A felszerelése 3,60 méter hosszú Tubertini Trinity Medium-Light feederbotból és 5500-as Tubertini Vertigo orsókból állt. Az orsó dobjára 0,20-as Special English süllyedő zsinór került. Az előkém ezúttal 0,117-es vastagságú Fluorine, a horog pedig Serie 18 tipusú 16-18-as méretekben. Eleinte 50 centiméteres előkékkel próbálkoztam, de több rontott kapás után hosszabbra váltottam, a 70 centiméteres már megfelelőnek bizonyult.

 


A sárga csíkról messziről felismerhető a medium-light bot, kívülről ránézve ez különbözteti meg a light változattól, belülről azért van más különbség is

 

 


Jól látszanak a használat nyomai és bevallom, nem vagyok egy híresen takarítós fajta, de ez az orsó még mindig úgy fut, mint újkorában!

 

 


Talán ez a legjobb süllyedő zsinór a piacon

 

Egy öt dobásból álló alapozás után - melyet egy 30 grammos, normálméretű kosárral végeztem - kezdtem meg a horgászatot. Az ilyen lehűlő, vagy már hideg vízben nagyon fontos odafigyelni a horgászat megfelelő ütemére. Míg nyáron legtöbbször rövid ütemekben dobunk újra, addig ilyenkor rá kell ülni a botra és megvárni minden kapást. Ez van, hogy rövid időn belül bekövetkezik, de van, amikor 10-15 perc is eltelik, mire a kapás kialakul. Bevallom őszintén, a sűrű ütemes dobások már annyira belém égtek, hogy a bedobás után várni a kapást szinte kínszenvedés számomra. Ilyenkor legszívesebben kitekerné az ember a cájgot, csalit váltana, változtatna valamit, ami meghozhatná a kapást, de tudomásul kell venni, hogy azért van ritkán kapás, mert nincsenek ott és türelmesen ki kell várni a megérkező halat/halakat.

 


A hűvös, ködös reggel ellenére

 

 


a nap bővelkedett a fárasztásokban

 

 


Egy szép ponty

 

A lehűlt víz ellenére a kis tó bővelkedett a halakban, bár ezúttal sokkal többet kellett várni minden vendégre. A csalik tekintetében is változtattam a korábbi meleg vizes tapasztalataimhoz képest, most egy-három szem csonti vagy kis darab giliszta volt az eredményes csali, de mindenképen kis csokornyi. A halak lelassult anyagcseréjét és erőtlenebb táplálkozásukat mindenképpen érdemes követni, ha eredményesek akarunk lenni.

 


A délutáni napsütésben

 

 


örömmel mártóztam meg

 

 


Napnyugtáig folyamatosan jöttek a halak

 

Egy szép őszi nappal kerültem ismét közelebb a télhez, kellenek az ilyen emlékek, mert bizony a hosszú esték nehezen telnek majd. Mindenkinek azt kívánom, hogy ha ideje engedi, látogasson ki a vízpartra az őszi napsütésben, mindenképpen megéri.

Írta: Kálló Kornél
Fényképezte: Varga János
és Kálló Kornél


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2014.11.22. 08:29 DerMedve

Kornél, írod a cikkben, hogy jelentősebb különbség is van a Light Action és a most használt bot között. Tudnád kicsit jellemezni? Annyi tapasztalatom van, hogy a LA egy picker-szerű és finomságú, nagyon érzékeny bot, a MLA pl. középtávú methodozáshoz alkalmas volna?

2014.11.14. 15:37

Kedves cpapa2!

Bizonyára elkerülte a figyelmedet:, de a cikk elején írtam, hogy nem volt! Ezért inprovizáltam.

Üdv: Kálló Kornél

2014.11.14. 06:52 cpapa2

szasztok, értem a cikk lényegéét, de van fekete big fondo is, miért nem azt hasznaltad?

szinezek van magyar us, timar, tán topmix is. érdemes azokkal probalkozni

2014.11.13. 18:12

Kedves zpulz!

Többféle porfestéket lehet beszerezni, így példáus a Sensas-t is.

Üdv: Kálló Kornél

2014.11.13. 08:47

Jó a cikk, és a módszert kipróbálva működik, csak a pofestéket honnan lehetne beszerezni?

Jó volt a helyválasztás!
Jó horgászatot!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV