Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. december 10.Tíz tipp hidegvízi pontyhorgászathoz

Hozzászólások (0 db)

A lehűlt vizekben is lehet eredményes a pontyhorgászat, azonban sikere sokkal inkább függ a horgász felkészültségétől, mintsem a szerencsétől. Íme néhány tanács, ami hozzásegíthet a pontyok megfogásához a hideg időszakban is!

Tíz tipp hidegvízi pontyhorgászathoz


1. Tipp: A siker első alappillére a helyismeret. Nem árt tudni, hogy a pontyok a lehűlt vízben merre tartózkodnak, a víz melyik szegletét részesítik előnyben. Különösen igaz ez a nagyobb kiterjedésű tavakra, ahol bárhova elhúzódhat a halállomány, így ha nem a megfelelő helyet vallatjuk, lehet olyan érzésünk lesz, mintha nem is lenne benne hal! Pedig van, csak mi nem ülünk a megfelelő helyen!


A tó bármelyik szegletébe lehetnek a halak


2. Tipp: A szerelék minden elemét finomítsuk le - persze az ésszerűség határain belül - gondolok itt a horogméretre és az előke vastagságára.
3. Tipp: Ne féljünk nagyot dobni! Sokszor a pontyok igen távolra húzódnak a parttól, ezért mindenképpen olyan bottal kergessük őket, amivel ez a távoli horgászat megoldható.


Ne féljünk a két bot használatától, bőven lesz időnk kezelni
őket

4. Tipp: Használjunk sötét színű hidegvízi etetőanyagot, amelyhez nagyobb bizalommal közelednek ilyenkor a halak.
5. Tipp: Mindenképpen olyan csalit válasszunk, amely nem túl nagy és nem túl nehéz. Ugyanis a lehűlt vízben a halak anyagcseréje és mozgása is annyira lelassul, hogy szinte erő nélkül szívogatnak. Mindenképpen előnyös, ha olyan csalit alkalmazunk, ami könnyen fellibben a fenékről.

 


Jók lehetnek csalinak a soft pelletek is

 

6. Tipp: Az élő csalit semmiképpen se hagyjuk otthon. Egy csonticsokor vagy éppen gilisztacsokor, akár mással kombinálva csodacsalinak számít a lehűlt vizekben.

 


A csontit, gilisztát semmiképpen ne hagyjuk otthon

 

7. Tipp: Ne féljünk az aromáktól, sőt vigyünk magunkkal több félét is. Ezeket az etetőanyagra utólag töményen rálocsolva is használhatjuk. Nem kell félnünk a túl aromázástól, mert a hideg vízben az aromák nagyon lassan terjednek és a hideg közeg hatására kevésbé érződnek.

 


Érdemes az aromákkal is variálni, próbálkozni

 

 


A sűrűbb aromákat, mint a CSL a kosár közepébe és

 

 


a kosárra is szoktam locsolni

 

8. Tipp: Célratörően, kevés holmit vigyünk magunkkal, így ha megunjuk, vagy át akarunk ülni egy másik helyre, akkor azt egy gyors pakolás után könnyedén megtehetjük. A hidegben senki sem szeret túl sokat pakolászni!
9. Tipp: A hideg, fagyos reggelek nem kedveznek a horgászatnak, ilyenkor a víz is hűlhet akár több fokot is reggelre, amit a halak sokként élnek meg és nem táplálkoznak. Viszont a délutáni napsütéses órák hatására ismét melegszik a víz, aminek következtében újra táplálkoznak a halak. Ilyenkor még a kitartóak a kora esti órákban is próbálkozhatnak, jó esély van halat fogni.

 


Ha mindent jól csináltunk és még szerencsénk is van, a siker sem maradhat el

 

10. Tipp: Öltözzünk fel vastagon, ne becsüljük le a hideget. Szórakozni indulunk, még ha az időjárás nem is olyan kellemes, akkor is. Ha ezt nem a megfelelő ruházatban tesszük, bizony könnyen kínszenvedéssé válhat a kint lét. Sál, sapka, kesztyű és egy meleg bakancs kötelező ilyenkor, de az sem árt, ha egy termoszban forró teát viszünk magunkkal.


Írta: Kálló Kornél
Fényképezte: Molnár Antal
                és Kálló Kornél

 


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV