Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2014. december 29.Feeder Horgászpercek- Gondolatok a versenyszerű Feederhorgászatról 1.rész

Hozzászólások (8 db)
Feeder Horgászpercek- Gondolatok a versenyszerű Feederhorgászatról 1.rész


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2 oldal, 8 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

2015.01.03. 20:52 Vimba

Sok fajta versenyzés van... A method, meg hasonlók meg kifejezetten egy szekcióra specializálódott technikák. Nevezetesen a telepített vizeken történő pontyozásra, néha járulékosan a kárászra, stb. De ez nem jellemző.
A horgászat, és főleg a verseny horgászat meg messzemenően túlmutat a pontyozáson, a nagy versenyek igen jelentős részé pl. teljesen más halfajok horgászatára épül...
Nem az a szomorú, hogy nem lehet rövid előkével, vagy fűzött csalival horgászni, vagy hogy nem a modern pelletekre épülnek, hanem az hogy van egy maroknyi vízterület, ahol le lehet ültetni a versenyzőket. Mert alig van pár víz ami alkalmas erre, hogy ott adott távolságban elhelyezzék a versenyzőket. Egyszerűen nincsenek erre vizeink, erre nincs pénz... Van velence, kécske, szeged, fogjuk rá, Ordas, szolnok... és utána lehet gondolkodni...
Pedig szemmel látható, egyre nagyobb az igény erre... Ennek a versenyzésnek jóval kedvezőbbek az anyagi feltételei mint az úszós szakágnak, ahol jelentősen nagyobbak a költségek... már csak az alap felszerelést tekintve is. A feederezéshez kb akkora beruházás kell, mint az úszósban az orsós botokhoz... és akkor az egyéb alkalmazható technikák elő se kerültek. Mint a spicc, rakós, bolognai... A limit is kisebb, ennek megfelelően az erre áldozandó összeg is.... És akkor még lehetne sorolni azokat a dolgokat, amik miatt ez a szakág szimpatikusabb, elérhetőbb mint a másik sokak számára.
A nagy horgásznemzetekkel nem érdemes párhuzamot vonni... Hatalmasak az eltérések, ami nálunk már óriási, hatalmas verseny, az máshol nem hogy középszerű, de sokkal inkább kicsi, mindennapos....
Aztán majd alakul... Ha tetszik, ha nem ez a piac, ez a horgász társadalom le van maradva az élvonaltól... Kisebb csoda, hogy mind a két szakágban van egy olyan köménymag, ami nemzetközi szinten is megállja a helyét...

2015.01.03. 17:59 Mizser Csaba

Kedves Kornél!
Nagyon köszönöm a gyors és minden tekintetben alapos választ. Persze valamiféle standardizálásra szükség volt. Szerintem azért döntöttek emellett a szabályozás mellett a szabály alkotói, mert egyébként a finomszerelékes világból jöttek maguk is, avagy átjárásuk is van. Ott van magyar példának Erdei esete, aki ugye mindkét válogatott oszlopos tagja, gondolom Te is, ti is megfordultatok már rakós, vagy match botos versenyen. Én inkább ebben látom a szabályozás efféle irányát. De ez tényleg napokat vehetne igénybe, hogy miért nem megengedőbb a szabályozás. Mert azért bojlizásnak nem nevezném a 15 g method kosárral folytatott, sok esetben tűzött csalis kárászozást, amikor is röpke öt óra alatt 120 db kárász, keszeg, pontyocska kerül a versenyszákba. De ez most már így van.
Nem kell rábeszélned, magam is tervezem, hogy idén próbából elindulok egy-két profi versenyen. Ezzel kapcsolatban jegyezném még meg Neked azt a tényt, amit Te biztosan jobban tudsz nálam, hogy az Ob ranglista versenyek résztvevői közül alig több mint 20 fő vesz részt értékelhető eredménnyel versenyszerűen. A többség csak elmegy egyre-kettőre. A videó sorozatod talán sokakat arra ösztönöz, hogy elmenjen, ha ez is célja volt, ha nem akkor is jó nézni. Várjuk a versenytitkokat. :)
üdv
Csabi

2015.01.03. 10:09

Kedves Csaba!
A válasz a hosszú előke és a csúszó kosár kérdésére igen egyszerű! Ha az általad is használt rövid előkés szereléket feederbotra kötöd, akkor feederezel, ha bojlis botra teszed akkor bojlizol? A hazánkban is elterjedt bojlis horgászat kissé véleményem szerint kifordult magából, mert nem a kapitális( 20-30) kilós álomhalak kergetéséről szól éveken keresztül, hanem pár óra alatti sok ponty megfogásáról, melyek méretei sok esetben nem is feltétlenül indokolnák a bojli használatát! Így a bojlizás minibojlikkal és a rövid előkés feederhorgászat tulajdonképpen egy és ugyanaz, a határvonal elmosódott, nem különíthető el! A nemzetközi szövetség is felismerte ezt és ennek a radikális szabályoknak köszönhetően esélyt sem ad az eféle módszer használatára. A csali felkinálásának módja is ugyanez, mivel a fűzött csali is az ilyen módszerek kiváltsága. A következő felvetésre, miszerint akkor úgyis erre mozdul el a horgászat! A hazai feederezési kultúra nagyon speciális helyzetben van, mert 100 horgászból 99 azt hiszi hogy a rövid előkés módszer az igazi, ezzel ismerkedett meg mikor elsőnek feederbotot látott. A hazai bordás kosárral történő feederezést, a legtöbb országban nem is ismerik, náluk a tömködős kosár az ismert( Jelzem 10-es vagy annál kisebb horgokkal, tehát finoman tálalva) a hosszú előke mellett. Nálunk a média által nyert ennyire teret, kissé tévesen, bár kétségtelenül eredményes és ezért népszerű is itthon! Persze ehez nagyban hozzájárult a generációkra visszavezethető PONTYcentrikusság! Legvégül az amatőr versenyek és a profi versenyek közti különbségek óriásiak, de a legfontosabb dolog talán mégis az, hogy a profi versenyeken MINDENKI EGYENLŐ FELTÉTÉELEK MELLETT HORGÁSZHAT! egyenlő partszakasz, egyenlő mederfenék, egyenlő limit stb, így a különbségek jobban a horgásztudásra korlátozódnak, ami valljuk be a versenyzés lényege! Az amatőr versenyeken sokszor húzol olyan beállót ahol horgászni is alig tudsz, vagy éppen a tó sarkába ülsz le ahol sokkal kevesebb vízfelületed van, mint a többieknek, tehát hátrányba kerülsz, arról nem is beszélve hogy mindenki volt már olyan versenyen ahol vitatható eredmények születtek! Ilyen profi versenyen nem fordulhat elő!
Bár ezekről a dolgokról több oldalnyit lehetne diskurálni, remélem sikerült vaélamelyest rávilágítani a lényegre!
Záró gondolatként annyit javasolnék mindenkinek aki tanulni akar, hogy 2-3 amatőr verseny helyett induljon el 1 profi versenyen, mert abból az egy hétvégéből talán többet fog tanulni, mint egy szezon alatt! Ja és ne féljen tőle, mert ott is csak emberek vannak :)

Üdv: Kornél

2015.01.02. 20:19 Mizser Csaba

Kedves Kornél?
Bennem is érlelődik már egy ideje az a kérdés, hogy a nemzetközi szövetségnek miért kellett a versenyszerű feederhorgászatot a hosszú előkés módszerre korlátozni? Értem én, hogy standardizálni kellett. De ennyire? Miért a minimum 50 cm és miért a csak a csúszó módszer? Érdekes kérdés, nem? Ettől a két kitételtől függetlenül lehetett volna és lehetett is egységesítést alkalmazni, ahogyan alkalmaztak is. Használható bot hossza, horog mérete, felhasználható etetőanyag mennyisége, csali felkínálási módja. Bár az utóbbi is erősen megkérdőjelezhető, miért nem tetszőleges a felkínálás módja például? Ha például azt gondolta a szabály alkotója, hogy ez az igazi feederezés és ez a legeredményesebb módszer, akkor úgyis magától ebbe az irányba mozdult volna el a verseny feederhorgászat. Ameddig ez nem így van, azaz nem nyitottabb a platform, addig ez nem is verseny, hanem csak versenyszerű feederhorgászat. :) Mondandómat alátámasztja a megengedőbb amatőr versenyek népszerűsége, az azokon részt vevő tömegek egyre növekvő száma.
Nem kötekedésképpen, üdvözlettel.
Csabi

2014.12.31. 14:57

Kedves DerMedve!
Szándékosan nem egy-egy botot és orsót szerettem volna kielemezni. A feeder és a picker jelző közti különbség a hosszban mutatkozik meg, míg 3 méter alatti botokra régebben a picker nevet használták, mára a legtöbb gyártónál ez is feeder nevet kapott. Tehát a 3 méteres bot is feeder nevet kapott mára, míg régebben ezt pickernek hívták! Tehát a kettő egy és ugyanaz. A medium light és a light kivitel közt első ránézésre nem sok különbség van, azonban használat során kijönnek a különbségek, mert a medium light azért keményebb és feszesebb valamivel, ezért azzal távolabbra is pontosabban tudsz horgászni. Egyébként én a light-al 30 grammos kosárral+ töltet( össz 45-50 gramm), míg a medium light-al 40-45 grammos+ töltet horgászom minden gond nélkül. Sztem ettől nagyobb kosarak már túlterhelnék a botot, bár el nem törnék, mert ez a bot normál használat mellett bivalyerős! Mindamellett könnyű, kezes pálca. Egyedüli hátránya lehet, a szállítási hossza, mivel kétrészes a bot. Nekem ez nem probléma, így csak élvezni tudom a gyönyörű ívet amit rajzol.
Üdv: Kornél

2 oldal, 8 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV