Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2015. május 20.Mária titka

Hozzászólások (1 db)

Nemrégiben lezajlott a Top Mix-Preston Feeder Kupa, amely ettől az évtől kezdve ranglista versennyé nőtte ki magát. A versenyen Vidó Ferenc 3 helyezési számmal, de a verseny legtöbb súlyával, 46460 grammal másodikként végzett! Ennek apropójából mutatta be Feri az általa használt taktikát.

Mária titka

 

A versenyt megelőzően nagy volt a bizonytalanság, a mezőny java része nem horgászott még ezen a vízen, így tapasztalatból hiányába voltunk - mondta Feri. Az alap információ két féle halról szólt, az egyik a dévérkeszeg, a másik a karika. Természetesen mindkét faj eredményes megfogása más-más technikát, élőcsali felhasználást igényel. Ez a kérdés már az első tréningnap alkalmával eldőlt, mert a fogások 95%-át egyértelműen a dévér tette ki pályaszinten. Ez kissé leegyszerűsítette a választást, bár mégis megmaradt a veszélye annak, hogy egy nap alatt nagyobb mennyiségű karikakeszeg érkezik a pályára. A taktika sikeressége a maximálisan kihasznált limiten, a helyesen adagolt élőcsalin, és a megfelelően összeállított felszerelésen múlott, mindezt persze a gyors és pontos horgászat jegyében.


Ugyanazzal a taktikával ketten is benne voltunk az első tízben a csapatból.
Feri 3 ponttal és a legnagyobb súllyal 2. lett, míg
jómagam szintén 3 ponttal, de a legkisebb fogott súllyal a 7. lettem

 A tréningek alkalmával körvonalazódott, hogy az élőcsali érdekli igazán a dévéreket, ezek közül is kiemelkedni látszott a giliszta. A következő volt a sorban az apró szúnyoglárva, amelyet mértani pontossággal kellett a megfelelő ütemben adagolni, se többet se kevesebbet. Ezen kívül Feri vitt még be magával pár deci bábot-csontit és pinkit is. A pénteki edzésnapra kikristályosodott, számára, hogy az etetőanyag szerepe ezen a versenyen háttérbe fog szorulni, így abból csak körülbelül 1,5 kilónyit kevert be, melynek jó részét alapozásként be is dobta.


Ez volt az átlagos méret

Mozgalmas horgászat volt, melyben a figyelem egy pillanatra sem lankadhatott

 Az etetőanyag:

0,5 kg Tubertini Gold Medal fekete

0,5 kg Maros Mix XXL Light Breme

0,5 kg Őrölt TTX

fekete porfesték

 


A sötét színű etetőanyag kevésbé vonzotta a cikázó sneciket

Ezt a receptet olvasva túlságosan egyszerűnek tűnik az egész, ami igaz is, de pont ez volt az egész lényege! A vastag iszappal borított aljzathoz igazodva kellett egy gyorsan oldódó, kellemes ízű etetőanyag és erre a célra ez volt a legjobb választás. Feri semmilyen aromát nem tett a keverékhez, azzal ugyanis túlságosan oda vonzotta volna az ezernyi snecit és különböző apróhalakat, sőt még az etetőanyagot is sötétre festette, hogy kevésbé vegye észre az ezerszámra úszkáló sneci a leváló szemcséket. Az alapozás után tehát félretette  az etetőanyagot és földet vett elő helyette, amibe belekeverte a fent már említett élőanyagokat. A megfelelően előkészített föld szükséges volt a jó fogáshoz. 

A föld receptje:

4 kg Maros Mix sötét lösz
2 kg Maros Mix Barna agyag
0,25 kg Maros Mix földragasztó

  


A földbe került a vágott giliszta és a többi élő is
 

A föld előkészítése körülbelül egy órát vett igénybe, ugyanis Feri először kellőképpen elnedvesítette azt, majd utána többször átrostálta, így kapta meg a tökéletes állagot.

A felszerelés:

A versenyen Feri 3,30-as Tubertini Trinity light feedereket használt, rajtuk Vertigo orsókkal. A zsinór ezúttal 0,20-as Gorilla Feeder, az előke 0,14-es Dragon, a horog pedig 14-es méretű Serie 2 pink volt. Az etetőkosárból két félét váltogatott, mindkettő 25 grammos, az egyik hagyományos sűrűbb szövésű fém, míg a másik teljesen zárt műanyag kosár volt. Ez utóbbit akkor vette elő, ha már teljesen ellepte az apró hal.


A felszerelés helyes megválasztásának köszönhetően alig volt lemaradt halunk,
míg sokan panaszkodtak ezzel kapcsolatban


A zártabb kosarak akkor jutottak szerephez, mikor ellepte a helyet a sneci


A nyerő csali egyértelműen a több szálból álló vékony gilisztacsokor volt,


melyet faltak a dévérek

 


Ha sikerült beállítani a halat, akkor 1,5-2 perces átlagot is lehetett diktálni

 


Ez már a nagyjához tartozott

 


Szép zsákmány

 

A jól összeállított taktikával csak egy hajszálon múlott a győzelem, de így is a verseny legtöbb fogott súlyával lett második a küzdelemben. Az ismételt dobogós helyezés pedig azt jelenti, hogy Feri a Horgászklub Feeder Ranglistáján feljött a második helyre, ami méltóan tükrözi hozzáértését és odaadását a sport iránt. Csak így tovább!

 

Írta és fényképezte: Kálló Kornél


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2015.06.12. 13:43 Laya

Gratulálok Feri!


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV