Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2010. július 02.Az EuroHorgász júliusi számából

Hozzászólások (0 db)

Bár magazinunk hasábjain rendszeresen mutatunk be a környező országokban található horgászvizeket, az igazat megvallva, gyakran elcsodálkozom, amikor hazánk egy-egy régebben látott élővizére elkerülök.

Az EuroHorgász júliusi számából


Ilyenkor óhatatlanul összehasonlítom természeti adottságainkat a külhoniakkal, és a végeredmény sokszor a hazai víz számára kedvezőbb.
Június 19-én, a tihanyi Belső-tavon megrendezett, I. EuroHorgász - Horgászbázis Vándorkupa horgászverseny színhelyén is ez a vélemény fogalmazódott meg bennem.Hiszen a csodálatos, virágzó levendula mezőkkel és dús lombú erdőkkel szegélyezett Belső-tóért érdemes volt ide ellátogatni.


A horgászszemnek olyan sokat ígérő nádas, a tagolt, öblökkel tarkított part és a hullámzó nyíltvíz pedig csak tetézte a látványt.
Ez az élmény fogadta a versenyre ellátogatott horgászokat és az őket elkísérő családtagjaikat is.
A Vándorkupa verseny a partról és a csónakokból egy időben zajlott, és kárászból, pontyból állt össze a fogások java része.


A meghívott gyermek és ifi horgászok a csónakos stégről tesztelték keszegekkel az úszós, spiccbotos készségeket.
A jó hangulatú, eseményekben bővelkedő rendezvényről a Horgászbázis csapata, Szabó Ádám és Sári Boglárka, filmet is készített, amelyet hamarosan megtekinthetnek.


Az egésznapos rendezvény részletes beszámolóját és a közel 9 kilogramm összsúlyú fogást elért győztes, Rosta András, szakmai véleményét a következő számunkból ismerhetik meg majd Olvasóink.


Előttünk a nyár, megannyi horgászrendezvénnyel. Érdemes egy-egy horgászversenyre elmennünk, mert nemcsak a halfogásról szól, hanem arról, hogy megismerhetjük hazánk ritka szép vizeit, szerezhetünk barátokat, horgásztársakat.


Örülhetünk egymás és sajátmagunk halfogó sikereinek.
Tanulhatunk új praktikákat és továbbadhatjuk tudásunkat a fiatalabb horgásznemzedéknek.
Békési János
főszerkesztő


Az EuroHorgász első Olvasói Horgásztúrája!

Legyen Tied az élmény, pergess a Balti-tenger német partvidékén, Rügen közelében kapitális csukákra, süllőkre és sügerekre a híres Boddenen! Ráadás: tengeri tőkehalazás katamaránról

Program:

 • A program összesen 7 fő (egy 3 és egy 4 fős csapat) számára csúcsfelszereltségű, tengerbiztos hajókról 5 nap pergető horgászat csukára, süllőre és sügérre, és tőkehalra.
 • Az EUROHORGÁSZ magazin részéről Hernyák Aurél, az Idegen vizeken rovat vezetője kíséri el a csapatot, a helyszínen bármikor segítséget biztosítva.
 • A hajókat helyi, nagy tapasztalattal bíró profi horgászvezetők viszik, napi legalább 8 órán át a legjobb területeken pergetünk.
 • Az időjárás függvényében az egyik napon a Balti-tengeren tőkehalra horgászunk majd együtt katamaránról.
 • Esténként vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő beszélgetéseken vehetnek részt a helyi horgászvezetőkkel, ahol bemutatjuk a térség egyéb horgászlehetőségeit, technikákat (lazac-trolling, pergetés tengeri pisztrángra, csőrös csukára stb.)

Egyik este - időjárástól függően - közös grillvacsorát tartunk.

Info:


A túra teljes időtartama: 7 nap (5 teljes nap horgászat).

 • Indulás: 2010. augusztus 22
 • Hazaérkezés: 2010. augusztus 28


A túra részvételi díja: 590,- EUR/fő.


EUROHORGÁSZ előfizetőknek: 550,- EUR/fő.

A részvételi díj tartalmazza:

 • a horgászprogramokat,
 • a területei engedélyt,
 • a szállást és az említett
 • egyszeri grill-vacsorát.


NEM tartalmazza:

 • az ellátást,
 • az utazást,
 • a biztosítást és
 • a horgászfelszerelést.


Részletek:

Az exkluzív túra szervezője a német Boddenabenteuer horgászvezetőiroda (http://www.boddenabenteuer.de/), a részvételi díj befizetése közvetlenül a német cégnek történik. Az EUROHORGÁSZ magazin csak a szervezésben és a magyar nyelvű lebonyolításban vesz részt. A túráról képes beszámoló készül. A helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

A részvétel feltétele: Catch & release (azaz a „fogd ki, és engedd vissza" gyakorlat) a kifogott halakra.


Részletes információ és jelentkezés:2,

Olvasói Horgásztúra a Bodden-en!!

Üdv Mindenkinek!
Első olvasói túránk meghirdetése kapcsán felmerült néhány kérdés, amire szeretnék választ adni az érdeklődőknek, döntésük megkönnyítése érdekében.


Barátaimmal ez elmúlt néhány évben többször horgásztunk Észak-Németországban a Balti tenger partján, a méltán Európa egyik legjobb csukás-süllős vizének tartott Bodden-en. A Bodden a brakkvizes (sós-édesvíz keveréke) lagúnákkal átszőtt tájegység neve. A hely fantasztikus természeti adottságokkal bír, minden dobásban benne rejlik egy kapitális csuka (1 méter feletti testhossz) megakasztásának lehetősége. Ha szélcsend van, páratlan süllőket is meg lehet invitálni egy gyors fotózásra.

  


Nem szabad megfeledkezni a Balti tenger környékének hihetetlen sügérállományáról, nagy sügérnek arrafelé az 50 centis hossz felettiek számítanak. Ezek azért Magyarországon nem szokványos méretek.A tengerrel közvetlen kapcsolatban álló lagúnák másik előnye az, hogy az édesvízi fajok mellett keményen küzdő tengeri fajokra, a túra idején tőkehalra is lehet horgászni, ugyanazzal a felszereléssel, amivel csukára pergetünk.

Azt gondoltam, sokan szeretnének egy ilyen élményekkel teli horgásztúrán részt venni, ezért szerveztük most úgy, hogy hagytunk szabad helyeket. A nyelvi és szervezési nehézségeket én áthidalom, a részvevők közvetlenül a német szolgáltatónak fizetnek, az ár önköltségi szinten marad.


Fontos tisztázni, hogy ez kizárólag csónakos pergető horgászat. Több napot így a tengeren és öblökben folyamatos dobálással eltölteni komoly fizikai igénybevétel, erre készüljenek a jelentkezők. Természetesen lehet szünetet tartani, de csak az fog, aki dobál...


A másik fontos elem a kifogott halak visszaengedése. A helyi halállomány megőrzése érdekében horgászvezetőink elvárják, hogy mindenki körültekintően bánjon a kifogott halakkal és sértetlenül engedje vissza azokat, esetleg pár emlékfotó után.


Helyi profi horgászvezetőink évi 250 napnál több időt töltenek a vízterületen, helyismeretük és horgásztudásuk irigylésre méltó, sokat lehet tőlük tanulni. A hajók (tengerbiztos norvég alu-hajók nagyteljesítményű motorokkal) és felszereltségük (GPS, szonár, auto-pilot), valamint a biztonsági felszerelés (automata mentőmellények minden horgásznak) Nyugat-Európában is magas színvonalúnak számítanak. A körülmények mindenki számára lehetővé teszik a kapitális egyedek megfogását, horgászni azért magunknak kell.

  


Felszerelés szempontból nincs különös igény, merev spiccű, nagy dobósúlyú pergetőbot, jó minőségű peremfutó orsó, friss, jó minőségű 15-17-es fonott zsinór, gumihalak, jig-fejek. Drótelőkét készítünk majd a helyszínen a résztvevőknek, az itthon kapható előkék nem mindig felelnek meg az ottani igénybevételnek (hossz és anyagminőség tekintetében). Merítőt, horogszabadító eszközöket a horgászvezető tart a hajóban, azt nem kell hozni. Igyekezzünk minél kevesebb holmival hajóra szállni, egy felszerelt bot a kézben és egy műcsalis doboz. Ennél több holmit mindenki számára elhelyezni nehézkes lenne, a hullámzó vízen a hajóban rendet kell tartani saját érdekünkben, a balesetek elkerülése végett is.

A részvételi díj - amit közvetlenül a német szolgáltatónak fizetnek be a résztvevők - tartalmazza az 5 napos horgászprogram árát (horgászvezető, hajóbérlés), a területi engedélyt, a szállást 6 éjszakára és a közös grillvacsorát. Ide sorolom még az informatív esti tájékoztató vetítéseket a terület szezonális horgászlehetőségeiről és technikáiról (lazac-trolling, tengeri pisztrángozás, csőrös csuka, heringhorgászat, roncs-horgászat...)


Az utazást és az ellátást a nagyon eltérő igények miatt mindenkinek egyénileg kell megoldania. Természetesen segítünk megszervezni a csapatot úgy, hogy a lehető legoptimálisabb szinten tartsuk a költségeket.


A kiutazást mi rendszerint autóval oldjuk meg, három ember teljes cuccal elfér egy kombi autóban (vagy tetőbox, és kisebb csomagterű autó). Így az útiköltség nem olyan jelentős. A táv kicsivel 1000km felett van. Pozsony - Prága - Drezda - Berlin - Stralsund útvonalon, szinte végig autópálya. A mi tapasztalatunk az, hogy ha az ember reggel 6-kor elindul Pestről, este 6 és 7 között ott van. Normális tempó mellett, de mondjuk csak a szükséges rövid pihenőkkel.


Az ellátás a helyszínen könnyen megoldható, a szálláshoz konyha és hűtőszekrény is tartozik. Igény szerint hozhatunk otthonról kész ételeket. A szállás közvetlen közelében van egy kikötői büfé, ahol egyszerű meleg ételeket vásárolhatunk, és alapvető élelmiszerekhez is hozzá lehet jutni. Ugyanitt van egy komolyabb füstölt halas stand az ínyenceknek, a beérkező halászoktól friss tengeri halat is vehetünk. A faluban van étterem, a szomszédos településen jól felszerelt közért.

  


Fontos megjegyezni, hogy a pergetéssel most ismerkedőket, kezdőket is nagy szeretettel látjuk, ez egy ideális terep beletanulni a pergetésbe és sikerrel kezdeni a gyakorlást. Természetesen hölgyek jelentkezését is várjuk. Ha bármi nyitott kérdés maradt, nem jó az időpont, de jönnének, vagy részletesebb konzultációra van szükség, írjanak az ra nekem.

Találkozzunk a Boddenen!

  

Szöveg és foto: Hernyák Aurél


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokJelenleg nincsen hozzászólás!


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV