Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2013. március 08.Ötletek a Method szerelék készítéséhez

Hozzászólások (5 db)

A feeder szerelék fontos és látványos elemei a bot és az orsó, hiszen ezek az eszközök határozzák meg a bedobást, annak távolságát, pontosságát, valamint a hal fárasztásának mikéntjét. A hal azonban konkrétan az alkalmazott végszerelékkel kerül kontaktusba, így a szereléknek ez az egyik, a hal megakasztása szempontjából legmeghatározóbb része. Ezek a szerelékek hosszú téli estéken asztalnál ülve, előre szépen elkészíthetők. Hogy ezek valóban eredményes eszközök legyenek, s ne csak az időt töltsük feleslegesen elkészítésükkel, jó, ha biztos tippek alapján készülnek. Remélem, az alábbiakkal ebben segíteni tudok.

Ötletek a Method szerelék készítéséhez

Talán a horgászhelyünk ismeretében elsőként a kosár kiválasztása az első lépés. Többnyire gubancgátló csöves bordás kosarat használok. A választásnál fontos szempont a kosár elmozdíthatósága a csövön. A kosarat 3 cm-rel szoktam feljebb húzni, s fogóval szorítom meg, hogy a továbbiakban már ne mozduljon el. Arra ügyelek, hogy a csövet ne lapítsam teljesen össze, a zsinór továbbra is szabadon csússzon benne. A gyári csövek nekem túl hosszúnak tűnnek, ezért ezt is rövidebbre vágom. Így szebben repül és kevésbé hajlamos a görbülésre, törésre. A vágott felületet öngyújtó lángjával kissé megolvasztva simítom ki. Ha sok szemes anyagot, magokat, pelletet használok az etetőanyagba, az egyik bordát is el szoktam távolítani. Így egyszerűbb a kosár megtöltése és a vízben oldódó etetőanyag is könnyebben távozik belőle. Ezzel a kosarunk kész is van. Tapasztalatom alapján azt javaslom, hogy a botunk maximális dobósúlyának 60-70%-ánál ne terheljük nagyobb súllyal a cájgot bedobáskor. Ebbe a súlyba a kosár és a benne lévő etetőanyag is beleértendő. Például egy 150 g dobósúlyú bothoz egy 40 grammos kosár, meg 40 grammnyi etetőanyag az ideális dobótömeg. Feederbothoz, finom szerelékhez nagyobb tömegű kosarat nem is szoktam használni. Főleg kicsi, 10-es vagy annál kisebb horgot használva, a rövid előke miatt gyakorivá válik a halak lemaradása, ugyanis a túl nagy súlyú kosár tehetetlensége könnyen kitépi a pici horgot a hal szájából.


A kosár felhúzása a csövön


Megfelelő erejű nyomással rögzítjük a kosarat


Vágjuk rövidebbre a method feeder szárát


Hő segítségével kisimítjuk a vágott felületet


Egy borda eltávolítása hasznos lehet.

Magát a végszereléket szokták készíteni vastagabb fonott, vagy - vándorkagylós terepre - kagylóálló zsinórból. Én többnyire 0,35 mm-es monofilt használok erre a célra. Első lépés a közepes méretű hordós forgó felkötése. A 8 mm-es gumigyöngyöt felfűzzük és ráhúzzuk a forgóra. Ezután a fentebb leírt kosár következik. A gumistopperrel tudjuk behatárolni a kosár mozgását a szereléken. A bedobás előtt a stoppert 10 cm-re húzom a kosártól. A csalinkat felszippantó hal ennyi húzás után mozdítja meg a kosarat és a kosár súlya már többnyire meg is akasztja a halat.

Ezután szintén egy forgó következik. Már csak a horogelőke elkészítése van hátra. Ezt a módszert többnyire fűzött csalival alkalmazom. A szemes horgot csomómentes csomóval kötöm. Először a 1,5 mm-es szelepgumi karikát kötöm fel egy hurokkal a 10-es bevonat nélküli, lágy fonott zsinór darabra. Ezután hátulról befűzöm a zsinórt a horog fülébe, majd beállítom a csalizó szál hosszát. Ezt a használni kívánt csali mérete határozza meg. A felrögzített csali és a horog között 3-5 mm távolság legyen. Ha ennél rövidebb a távolság, az túl merev, ha hosszabb, akkor a csalink gubancolódik. A hossz beállítása után két ujjal erősen ráfogok, hogy ne mozduljon el, majd az átfűzött szálat elkezdem feltekerni a horog szárára, egészen a hegy magasságáig, majd vissza a horog szeméig. Ezután újra hátulról átbújtatom. Már csak az előke fülét kell úgy beállítani és megkötni, hogy előkénk hossza 7-9 cm-es legyen. Az előkét a kosár alatti forgóba hurkoljuk, és kész a szerelék. Utolsó mozzanat a cájg műanyag létrára történő felcsévélése, és jöhet a következő.


Felkötjük a forgót, ráhúzzuk a gumigyöngyöt
Az átalakított kosarat gumistopperrel határoljuk
Szelepgumiból egy karikát vágunk.

Próbálkoztam az előke cserélhetősége miatt a gyors kapocs használatával is. Működő dolog, de én inkább teljes szereléket cserélek, ha szükséges. Ha a horog csorbul ki, vagy a zsinór sérül, akkor az előkét úgyis levágom és mehet a kukába. A szerelék cseréjét a dobóelőke végére kötött forgó kapoccsal oldhatjuk meg pillanatok alatt. Nekem 25-40 gr-os kosarakból készült végszerelékek szoktak lenni a kisszékem fiókjában. Méretenként 3-5 darab az ideális mennyiség. Kettő eleve kell az egy bottal történő pecához. Egy a boton bedobva, egy a parton, amit a kapásra várva megtölthetünk etetőanyaggal és felcsalizhatunk. Így egy újabb bedobás előtt ezzel már nem kell időt töltenünk, gördülékenyebb, hatékonyabb lesz horgászatunk. A különböző kosárméretekre pedig azért van szükségem, mert egy rövidebb távra finomabb bottal történő horgászathoz kisebb, míg egy irány az ég alja című történethez nagyobb súlyú végszerelék az igazi, és még számtalan köztes eset is előfordulhat.


Pici fülbe kötjük


Csalizó szál hosszának beállítása


A csomómentes kötés menetei a horog hegy magasságáig érjenek


Az előke a forgóba hurkolva, és kész a szerelék
Szerelékek és előkék a fiókban, jöhet az olvadás


A paramétereket írjuk rá a szerelék létrájának oldalára.

A végszerelékhez használt zsinór- és kosárméretről már esett szó. A horogelőkéket is érdemes előre megkötni. A legfinomabb téli horgászatokhoz 0,06-os fonottból, és 12-es, 14-es könnyű horogból készült előkéket alkalmazok. Természetesen ehhez igazodik a csali mérete is, ami lehet akár egy szem kukorica vagy a 7 mm-es epres könnyű pellet. A legtöbbször az év során a 0,08-0,10-es fonottból és 10-es számú, különböző anyagvastagságú horogból kötött előkék a nyerők Ezt a horogméretet már többnyire a 9 mm-es EA pelletekkel csalizom. A 6-8-as horgot 11-es pellettel főleg nyáron, mikor nagyon támad az aprónép, a szelektálás miatt teszem fel. Ezt általában 0,12-es fonottra kötöm. Ettől erősebb szerelék legfeljebb nagyon durva, akadós terepen lehet indokolt. Az elkészített előkéket szivacs lapon vagy kis tasakban tárolom. Az előkékre és a kész szerelékekre is írjuk rá a főbb paramétereket, zsinór-, kosár-, és horogméreteket.
Így felkészülve szinte bizsergő tenyérrel várja az ember a jégvesztét, az első horgászatot, az első akciókat és a megérdemelt zsákmányt.

Erdei Attila

 

horgaszklub archívumábólKapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.11.26. 13:47

Szia!
Nagyon jó az írás,ki fogom próbálni.Egy kérdésem lenne.A forgókapcsot a főzsinorra kel rakni-amibe akasztod a szerelékeket-vagy van a főzsinórhoz kötve dobóelőke és arra?
Előre is köszi a választ,Üdv:Gábor

2013.04.07. 08:40

csá

2013.03.08. 17:51

Természetesen tudtál:)
Köszönöm!
Így gondoltam én is, mert emlékeim szerint mintha már valamelyik Erdei Attilás filmben láttam is volna, ahogy felcsalizza pellettel, de biztosabb, ha valaki hozzáértô megerôsíti:)
üdv rapa

2013.03.08. 15:46 Gergő

Szia! Nem vagyok Attila, de válaszolhatok, ha megengeded!:) A szelepgumi, ahogy Te is írtad ütköző, azaz, ez fogja meg a csalit. Amikor a pelletet felfűzzük a tűre, a gumit beleakasztjuk a a tű végén lévő kapocsba, majd megfeszítjük a gumit, így csökken a keresztmetszete, s rá tudjuk húzni a pelletszemet. Amikor elengedjük a gumi visszanyeri eredeti keresztmetszetét, s szinte beleszorul a pellet furatába. Bizton állíthatom, ha megfelelő a pellet furatának átmérője a gumihoz képest, akkor még a nagy erejű dobásokat is bírja. Egyszerű és nagyszerű megoldás. Attila ezzel rengeteg horgász dolgát megkönnyítette. Remélem tudtam segíteni. Üdv!

2013.03.08. 13:39

Klassz cikk, köszönjük Attlia!
Egyetlen kérdés.
A szelepgumi csak simán ütközôként szolgál?
Jó lett volna errôl is 1-2 kép:)
üdv rapa


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV