Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2009. április 02.Egyszerű kötések pergetéshez

Hozzászólások (1 db)

Az utóbbi években egyre népszerűbb a horgászok körében a pergetés. Az egyhelyben ülős horgászatot sok horgásznál felváltja vagy éppen kiegészíti ez a módszer. A tavak és folyóvizek, patakok halai, amiket pergetve megfoghatunk egyre inkább érdeklik az így horgászókat.

Egyszerű kötések pergetéshezA megfelelő felszerelés összeállításánál fontos dolog a megbízható és jó minőségű forgókapcsok valamint ezek minél egyszerűbb és strapabíró kötéssel történő rögzítése.


A horgászévek alatt többféle kötést megtanul az ember, mégis a megbízható, és aránylag egyszerű és gyorsan megköthető kötéseket használja a leggyakrabban.

A Palomár csomót egyaránt használhatjuk akár monofil, akár fonott zsinórnál.
A forgókapocs kerek végén átdugjuk a duplán vett zsinórt és ezután egy egyszerű hurkot képezünk.Az így keletkezett kötés közepén marad a kapocs, amit egyszerűen csak átveszünk a duplán vett zsinór hurkán.
Majd szorosra húzzuk és közben ügyeljünk arra, hogy teljesen a forgó végéhez kerüljön a csomó.


A duplán vett zsinór rövidebb felesleges részét pedig levágjuk. Ez a csomó az egyik legmegbízhatóbb már hosszú idők óta, ez köszönhető a dupla zsinórnak.
Fonott zsinórnál is nagy megbízhatósággal használhatjuk. Kötésénél érdemes a zsinórt legalább 10-15 centi hosszúságban duplán venni.
Mert sokkal könnyebben és gyorsabban köthetjük még fázós, elgémberedett kézzel is.

A fonott zsinór kötéséhez egy speciális, úgynevezett gyors kapcsot is használhatunk.
Ennek lényege a csomó nélküliségben van. A nagyobb terhelésnél is szinte a teljes szakító szilárdsága a rendelkezésünkre áll a zsinórnak a hal fárasztása közben.
Ez különösen lényeges akadós helyeken történő horgászatnál, ahol még egyéb módon is sérülésnek van kitéve a zsinórunk, arról nem is beszélve, hogy eléggé nagy erőt kell kifejtenünk, ha a megakasztott hal akadóba próbál menni.


A gyorskapocs egyik végén egy S alakú forma van kialakítva, a másikon pedig csak vissza van hajlítva a vége úgy, hogy szorosan hozzá simulva túl is lóg egy keveset az egyenes száron.
A kötés megkezdésekor az S alakba bújtatunk egy forgókapcsot, majd duplán vesszük a fonott zsinórt, ezután beakasztjuk a hurok öblét az S alak kiálló végébe.
Elkezdjük tekerni, de mindig úgy tegyük ezt, hogy a gyorskapocs kiálló része felfelé mutasson és tőlünk ellenkező irányba kezdjük a tekerést.


Szorosan egymás mellé kerüljenek a tekerések, majd mikor elérünk a visszahajlított részhez 3-4-szer aláhúzzuk a tekerés után a dupla fonott zsinórt. A fölöslegessé vált dupla zsinór rövidebbik szárát pedig egy centire a kapocs végétől vágjuk el.
Számomra már sokszor bizonyított ez a megoldás a műcsali rögzítésekor.
Horgászhatunk akár kisebb akár nagyobb halakra, de mindig a zsinór vastagságához és szakító szilárdságához igazítsuk a gyors kapocs méretét.

A klint csomó szintén egy egyszerű és sokat használt kötési mód és a pergető horgászatban is sokan használják. Véleményem szerint kisebb a csomózott szakító szilárdsága, mint az előző két kötési módnak, de a fék és a bot összehangolt beállításával csökkenthetjük annak esélyét, hogy mégis megadná magát fárasztás közben.
Monofil vagy fonott zsinórnál egyaránt használhatjuk, de ne feledkezzünk meg a most aktuális csuka szezonról sem és az egyre többek által használt köthető csukázó előkékről sem.


Ezeknek az anyaga ellenáll a tűhegyes csuka fogaknak is, főleg ha a műcsalit benyelik ezek a halak. Ekkor a fárasztás közben a csuka fogak a monofil vagy egyszerű fonott zsinórt is pillanatok alatt elvágnák.
A kötés megkezdésekor átvezetjük az előke zsinórt a karabiner öblén, majd 5-8-szor körbetekerjük a másik zsinóron. Ezután visszafordítjuk a karabiner végénél képződött, a két zsinór tekerésének elejénél található kis V alakú résen.


Aztán rögtön vissza is vezetjük a másik oldalon képződött hurkon át. Majd ezt követően először a rövidebb zsinórt húzzuk meg, és a horgot megfogva a fő zsinórt húzzuk.


Ha nem csúszna könnyen, akkor be is vizezhetjük és a kezünkkel is segíthetünk abban, hogy szépen igazodjon a kötés.


Próbálja ki mindenki, aki még nem ismerte vagy nem használta ezeket a kötési módokat. Sokaknak bizonyítottak már és bizonyítani is fognak a jövőben is.

Monos Tibor

Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2009.04.02. 21:23

Ezekkel a módszerekkel a mini crank bait-ok vagy ultrakönnyű pergetéshez használatos wobblerek tapasztalataim szerint leállnak.

A TRABUCCO forgalmaz egy XPS SPIN GUN 100% fluorcarbon, láthatattlan pergető zsinórt 0.16 mm-es/2.57 kg-os változatban. Ez mennyire vállik be?


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV