Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2012. április 04.Apró trükkök ultralight feedereseknek

Hozzászólások (1 db)

A tavaszi, első horgászatok már akkor is nagy örömet tudnak okozni a kiéhezett horgásznak, ha a megfogott halak mérete egy kicsit kisebb a megszokottól. Ezzel én is pont így voltam február legvégén, amikor meglátogattam a Szentes város szívében folydogáló Kurca csatornát. Régi kedvenc helyemen ezúttal a lefinomított feederes technikát gyakoroltam, és a különböző csalikat és horgászeszközöket teszteltem.

Apró trükkök ultralight feedereseknek
A hétköznapi horgászatok nálam leginkább a versenyekre való felkészülésekről szólnak. Ilyenkor tudom mindenféle kockázat és tét nélkül kipróbálni a különböző etetőanyagokat, szerelékeket és minden mást, amit élesben egy horgászversenyen nem tennék meg. Vagyis a mostani horgászatom is inkább egyfajta tapasztalatszerzés volt, hiszen tudtam, hogy nem is remélhetek 10 kilós fogásokat a kora tavaszi hideg vízben.


A Kurca csatorna könnyen megközelíthető és egész évben jól horgászható víz. Tökéletes helyszín a gyakorlásra.8 fokos vízben sötét etetőt
Gyakran olvashatunk az etetőanyagok színéről és azok jelentőségéről a különböző médiumokban. Ez különösen fontos szempont egy ilyen csatornán, ahol gyakori a vastag, fekete színű iszapréteg. Itt a sárga tónusú (más szituációkban kiválóan teljesítő) etetőanyag szinte hatástalannak bizonyul kora tavasszal, sőt, inkább riasztja a halakat. A víz a szentesi Kurcán csak ritkán fagy be a rengeteg meleg vizes kifolyó miatt, de hőmérséklete ebben az időszakban is alig éri el a 8 fokot. Kifejezetten hideg, ezért csak a gyorsan oldódó etetőanyagok jöhetnek szóba.


Feederes keverékem csatornákra
  • 1 kg Tubertini Gold Medal Brown
  • 1 kg Maros Mix Hidegvízi Feeder
  • 2 dl Maros Mix Liquid Booster - Tutti-frutti ízben

Ez az etetőanyag összeállítás nagyon könnyen keverhető, garantáltan nem csomósodik és a hideg vízben is jól oldódik. A hozzáadott Liquid Booster aroma pedig egy intenzív, alkoholos adalék, ami a mederfenéken terjedve nagyon gyorsan felkelti a halak érdeklődését. Keszegek, kárászok és kisebb pontyok is jól reagálnak erre a keverékre.


Aromát a csaliknak
Különösen a hideg vízben vált be a különböző élőanyagok aromázása, melynek előkészítéséhez érdemes tudni pár dolgot.
Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy a nyüzsgő csontijaira véletlen víz került és azok a csalisdoboz falán azonnal szökni próbáltak. Nos, pont ez történik abban az esetben is, ha a lárvákra folyadék aromát öntünk. Erre a célra már léteznek speciális tetővel ellátott dobozok, melyekből garantáltan nem tudnak megszökni a csontik, pinkik.


Sokszor tapasztalom, hogy megfelelő aromában mászatott csalit hamarabb megtalálják az etetésen úszkáló halak.Nem mindegyik folyadék aroma alkalmas a horgon lévő élőanyagok aromázására. Körülbelül két évvel ezelőtt kezdtem el kísérletezgetni ezzel a módszerrel és hamar rájöttem, hogy az erőteljes alkoholos aromák szinte azonnal szétmarják a csalit, tehát használhatatlanok. A tömény, szirupszerű folyadék dip-ek viszont kiválóan vizsgáztak. Ha valaki ki szeretné próbálni ezt az eljárást, bátran ajánlom neki a Maros Mix Extra Dip aromacsaládot, ami vastagon bevonja a csalit egy ízletes, sűrű folyadékkal.
Hogy ennek mi a jelentősége? A válasz pofon egyszerű: hamarabb felkelti a halak figyelmét az így bejuttatott horogravaló. Azt nem tudom, hogy a halak a konkrét ízt érzik-e vagy az aroma miatt megváltozott víz összetételét, de egy biztos: a módszer eredményes.


A horogra szánt csalikra édes szamócás Extra Dip-et teszek. A speciális dobozból pedig garantáltan nem tudnak kimászni a fürge csontik


Fontos, hogy minden bedobás előtt tegyünk a feederkosárba élőanyagot


Szeretek keszegre horgászni


A kora tavaszi kapások nagyon „maszatolósak", ezért nélkülözhetetlen a lágy spicc használata

A feederkosár mérete
Kora tavasszal gyakori jelenség (és ezt ezúttal ismét megtapasztalhattam), hogy a szél erőteljesen fúj, ami tovább nehezíti a pontos horgászatot, még akkor is, amikor egy közeli, 15 méteres távolságot választunk ki az etetésnek. Ennek apropóján készítettem magamnak egy olyan feederkosarat, melynek a mérete közepes, de az ólmozása már lényegesen csekélyebb, mint az eredeti változatnak. Ezt egyszerűen úgy értem el, hogy egy fúró segítségével kifúrtam a feederkosáron található ólomfelesleget. Így a mérete 30 grammról, csupán 18 grammra változott. Így a megtömött kosár nagyobb szélben is biztosan dobható, és nincs leterhelve a lágy feederbot sem.


Két végén nyitott feederkosarakat használok. Ezekbe több élőanyagot és lazább etetőt tudok beletenni, mint a drót-csepp változatokba.

A horog és annak súlya
A finom csatornahorgászatban különösen fontos, hogy a horog mérete és súlya összhangban legyenek egymással. Egy vastaghúsú, nehéz kampóra tűzött csalit sokkal nehezebben veszik fel a halak.
Két éve kizárólag kétféle horgot használok (Tubertini Seria 2 Pink és Seria 26) és egy harmadik típust (Tubertini Seria 229), method feederes technikához, amelyet folyamatosan tesztelek. Azzal, hogy több tucat horgot kiszelektáltam, rendszereztem és racionalizáltam a horogelőke kelléktáramat. Extrém helyzetekben letérek erről az útról, de annak mindig meg van az oka. Erről majd talán egy másik cikkemben fogok írni.


A Seria 2 Pink horog az egyik legvékonyabb és legkönnyebb horogtípus a piacon. További előnye, hogy nem „nyúlik".

Ezúttal a Seria 2 Pink típusé volt a főszerep. Ennek legfőbb oka, hogy annak ellenére, hogy 18-as méretben rendkívül vékonyhúsú (a szár vastagsága ebben a méretben: 0,28 mm!), egyáltalán nem hajlamos a nyúlásra. Vagyis egy megakasztott darabosabb halat is gond nélkül meg lehet fogni vele.


18-as méretű horgokat és vékony, de nem túl lágy előkéket szeretem a legjobban, ehhez a horgászathoz

Sprőd előkék előnyben
Ha nem szeretnénk túl sokat gubancolni a tavaszi szélben, javaslom, hogy olyan előkezsinórokra kössük horgainkat, melyek kissé sprődebbek. Ezek ugyanis kevésbé gubancolódnak.


Az egyik legjobb feederes előkezsinór. Előnye, hogy erős, jól bírja az erősebb igénybevételt, és ami a legfontosabb, nem gubancolódik.

A bedobott feeder szerelék akkor jó, ha az teljes hosszában kiterül a meder alján, és nem a kosár köré csavarodva várja a halak érkezését. Ennek apropóján jöttem rá, hogy a lágy monofil zsinórok használata inkább hátrány, mint előny. Mint a fotón is látszik. Ritkán használok 0,10 mm-esnél vékonyabb előkét, még a legóvatosabb halak horgászatához sem a legjobb választás.


Mit vigyünk még magunkkal?
Kora tavaszi feederezéshez, ha módunkban áll, akkor feltétlenül szerezzünk be tűzőszúnyogot vagy egy-két deci pinkit. Ezek a csalik sokkal fogósabbak, mint a nagyobb fehér csontik. Ennek is meg van a szerepe, hiszen az aromázott csontit télen is megtalálhatják a nagyobb keszegek, kárászok, esetleg a pontyok.

Legközelebb...
Következő cikkemben olyan kipróbált feeder végszerelékeket mutatok be, melyek egyszerűen elkészíthetők és garantáltan jól működnek a gyakorlatban is.


Aki a kicsit nem becsüli...

Egedi Róbert
Fotók: Kazinczi Zsuzsanna, Kürti Sz. Péter

Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2012.04.05. 12:53

Jó kis írás, minden portálról hiányolom a csatornahorgászatot bemutató cikkeket.
Gratulálok, várom a folytatást.
üdv


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV