Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2012. április 20.Tó a kertek alatt

Hozzászólások (4 db)

Ritkán adatik meg az ember számára, hogy mások magán taván horgászhasson, olyan helyen ahol tényleg kevesen próbálhatnak szerencsét. Kora tavasszal egy ilyen helyre kaptam meghívást, amelynek örömmel tettem eleget.

Tó a kertek alatt
A vízpartra érve kissé szeles, de mégis napos idő fogadott. Tipikus tavaszi idő ez, mely egy kellemes horgászatot ígért. A tógazda kérésére nem szólíthatom nevén vizét, mivel itt csak az ő barátai horgászhatnak, nincs szüksége reklámra, betolakodókra meg pláne nem. Ezt természetesen tiszteletben kell tartani. Viszont, amit tudni lehet a pár hektáros vízről, hogy körülbelül 1,5-1,8 méter mély, középtájon található benne egy régebbi patakmeder, ami mára beiszapolódott. Környezete rendkívül szépen kialakított és rendben tartott. A számomra legkülönlegesebb dolog benne mégis az, hogy ez egy külterületi ház kertjében van. Mondhatni jó nagy kert. A tulajdonos idős házaspár elmesélte nekem, hogy minden követ ők mozgattak meg, minden kapavágást ők végeztek, így évekbe telt, mire a víz mai állapotát elérte. Szerény és lassú léptekkel is lehet tehát messzire érni. A meghívás apropója egyébként egy horgászverseny volt, melyre Harangi Csaba horgászíró társam invitált meg. S, ha már elindulok egy versenyen, mindenképpen szeretek horgászni előtte az adott vízen. Barátomtól érdeklődve megtudtam, hogy szép számban laknak ott pontyok, amit komoly méretű kárászok tesznek változatossá. Bevallom őszintén az én fantáziámat inkább a kárászok mozgatták meg. Felkészülésemet ennek jegyében, kárászra hangolva próbáltam eltölteni, ez mind az etetőanyag összeállításánál, mind a horgászat mikéntjénél fontos szempont volt.

A mai etetőanyag összeállításom: 
  • 2 kg EA Record Special
  • 1 kg Tubertini Big Fondo fekete
  • 1 flakon Maros Mix Édes Szamócás Special Aktivator
  • 0,25 kilogramm főtt kendermag
  • 1,5 liter élő csonti

Az etetőanyagom összeállításáról annyit érdemes megjegyezni, hogy az Erdei Attila által kikísérletezett EA Record Speciál etetőanyag egy nehezebb fajsúlyú keverék, mely véleményem szerint a kárász és ponty csalogatására kiváló. Én sok horgászatom alkalmával használom ezt az etetőanyagot, mondhatni alapként és e-mellé a halfajra specializálódott etetőanyagot keverek. A mai esetben ez a sötét színű Tubetrtini Big Fondo. Az etetőanyag csalogató hatását Édes Szamócás Special Aktivátorral teszem még vonzóbbá, amely jól harmonizál a Big Fondo amúgy is gyümölcsös illatával. Ez a hármas nekem jól bevált. Habár tudom, hogy sok ponty is lakik a vízben, számukra mégsem csemegekukoricával, hanem főtt kendermaggal kedveskedtem. A hideg vízben ettől kevésbé telnek el a halak. A kendermag rendkívüli vonzerővel bír a halak számára.


A kendermagot minden békéshal szereti

Régebben megrögzötten pontycentrikus voltam, de mára ez megváltozott, ma jobban szeretek keszegfélékre horgászni finom fenekező felszereléssel. Múlik az idő öregszik az ember, nincs mit tenni. Mivel hideg vízen horgásztam kárászra, netán pontyra, ezért az etetőanyag mellett 1,5 liter csontit vittem magammal. Ezekre a horgászatokra érdemes magunkkal tartani nagyobb mennyiségű élőanyagot, mert ha az etetőanyag nem keltené fel a halak étvágyát, a sok nyüzsgő lárva garantáltan fel fogja


Az etetésre szánt csontikat poraromával megszórva tárolom, egyrészt ez felszívja a nedvességet, másrészt jó illatot kölcsönöz a lárváknak

Felszerelésem
A tóról az a hír járja, hogy a pontyok elsősorban a túlparthoz közeli sávot lakják, ennek okát biztosan senki sem tudja, de tény, hogy az elmondások alapján innen fogják a legtöbb halat. Mivel egy napom volt a horgászatra, ezért kétféle botot készítettem elő a mai horgászatra. Az egyik egy 3,90 méter hosszú heavy feeder bot egy 60-as orsóval szerelve, melynek dobjára 20-as Tubertini Special English süllyedő zsinór került, ezt a bot hosszúságának kétszeresével megtoldottam egy 0,35-ös monofil zsinórból készült dobóelőkével. Erre a botra egy egyszerű method szerelék került.


Egyszerű method szerelék, melynek horgára ezúttal csonticsokor, vagy csonti-kukorica szendvics került

A másik horgászbot egy 3 méteres pickerbot a hozzáillő orsóval, melynek dobja szintén 0,20-as Special English zsinórral volt feltöltve. Ezzel a bottal pedig a hazai oldalt kívántam vallatni, bízva abban, hogy a mende-mondák ellenére ott is lehet halat fogni. Erre a botra egy klasszikus finom feeder szerelék került, melyre egy 0,12 mm-es Tubertini Dragon előkezsinórra kötött Serie 2 típusú 14-es horgot kötöttem. Az előke hossza 50 centiméter, melyet a nemzetközi szabályzatra épülő versenyek miatt használok az idei évtől. Ezt a botot kétféle Maros Mix etetőkosár váltogatásával használtam. Az egyik a kör alakú, műanyag, 20 grammos etetőkosara, míg a másik a szintén saját gyártású 20 grammos csontikosara volt. Azért volt ez a felváltott variálás, mert kíváncsi voltam, hogy az etetőanyag, vagy csupán az élőanyag lesz-e csábítóbb a halak számára. A tavalyi szezonban egyébként is belemerültem kissé a csontikosaras horgászatba, ami a hétköznapi horgászatok alkalmával nagyon szép halak megfogásához segített hozzá. Emiatt is, mindenképpen kíváncsi voltam, hogy ezen a vízen működhet-e az effajta technika.


A Maros Mix műanyag kosarai jól használhatók minden helyzetben

A horgászat kezdetekor a túlparthoz közeli helyre 4-5 kosárnyi etetőanyagot dobtam be alapozás gyanánt. Ennek kosarába is ugyanaz az etetőanyag került. A horogra pedig csontit, csemegekukoricát tűztem. Ennek behelyezése után a közelebbi távolságot mintegy tíz kosárnyi etetőanyaggal dobtam meg, melybe bőven tettem csontit is. Ezt befejezve a horogra két színes kukac került, ami büszkén várta az éhes szájakat. Az alapozó etetés zajának elcsendesedésével vártam az első kapást, ami csak nem akart megjönni. Eltelt harminc perc kapás nélkül, aztán még tizenöt, de semmi. Ami a legelszomorítóbb volt, hogy még a halak jelenlétére utaló jeleket sem véltem felfedezni. Legalább egy óra telt el így, mikor apró piszkálásokkal jelentkezett egy kis kárász a túlpartról. Nem túl nagy, nem túl különleges, de legalább hal. Aztán szép lassan ez a jelenség elindult a közelebbi boton is, ott is voltak apró kapások, melyet egy keszeg és egy kisméretű kárásztársa okozott.


Apró kárász a method feederen

Habár tudtam, hogy a víz igen hideg még, hisz hőmérséklete alig érte el az öt fokot és már halakat is fogtam, mégis a variálás mellett döntöttem. Nem voltam elégedett sem a halfogás ütemével, sem a halak méretével, ezért elérkezettnek láttam az időt a titkos kedvenc bevetésére. Feltettem a kedvenc csontikosaramat, amit bőven megtöltöttem nyüzsgő lárvákkal. Az első két-három dobás nem hozott eredményt, ami nem volt meglepő, hisz addig is ritkán voltak kapásaim. Talán a negyedik dobásra aztán durva kapással egy termetesebb dévérkeszeg jelentkezett, kapása olyan vehemens volt, hogy bevágásra szinte nem is volt szükség.  Letapadt, fagyos reflexeimet hamar feloldotta. Aztán a folyamatos dobásoknak köszönhetően, folyamatos halfogás indult meg, amelynek különlegessége, hogy a halak termetesebb dévérek és igazán nagy kárászok voltak.


Egyre nőtt a halak egyedsúlya


Jól működik a technika, ismét egy szép keszeg...


Jól akadt a Serie 2-es horog

Közben megpróbáltam visszaváltani az etetőkosaras verzióra, de mintha más dimenzió lett volna, annyira nem működött. Furcsa, de van ilyen, ha nem a megfelelő módszert, vagy éppen csalit használjuk, akkor bizony alig, vagy egyáltalán nem fogunk halat. Megfigyeltem, hogy a tavaszi, de a késő őszi hónapokban is, a nagy mennyiségű csonti bejuttatásával sikeresek lehetünk, mind a kárász, mind a ponty horgászata esetén. Van aki ezt ragasztott formában kosárral, vagy éppen csúzlival juttatja be, én mégis a csontikosarat tartom a legjobb megoldásnak erre a célra. Általában azt mondják, hogy a sok csonti sikere ilyenkor a halak fokozott fehérjeigényében lakozik, ami valóban igaz is, mégsem ezt tartom a siker elsődleges kulcsának. Ennek oka kissé furcsa lehet, pedig logikus. Mit tud egy kukac, lárva vagy éppen más fajta féreg, amit az etetőanyag nem tud? A válasz egyszerű: Mozogni! Véleményem szerint a csontikosár használatának fő sikere, a belőle kinyüzsgő lárvák mozgása, ez készteti étkezésre a halakat, ez indítja be a táplálkozási ösztönüket, amit csak tetéz az egymástól való táplálékféltés is. Az ilyen típusú horgászataimon tapasztaltam, hogy a kapások zöme, nem maszatolós, vacakolós, hanem egyértelmű és vehemens. Mint amikor a hal a felkapott táplálékkal hirtelen el akar úszni a többiek elől. Ilyen esetben bátrabban válthatunk nagyobb horogra, mert kevésbé lesz érzékeny rá a hal.


A nap legnagyobb hala ez a kiló feletti kárász lett


Jól látszik, hogy többnyire termetesebb halakat sikerült zsákmányolnomNagyobb horoggal szereltem aztán és így is szépen gyűltek a termetesebb halak a hazai oldalról. Ami meglepő volt, hogy a túlparti etetés néhány kis kárászon kívül nem adott más halat. Igaz pontyot a hazai oldalon sem fogtam, de az itteni horgászat tapasztalata meggyőzött róla, hogy nem szabad kihagyni ezt az oldalt sem a taktikából. Kellemes napot horgásztam végig és sok tapasztalatot gyűjtöttem egy ismeretlen vízről, amit minden bizonnyal kamatoztatni tudok majd.

Kálló Kornél

Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2012.05.21. 20:02 Csaszi

Szerintem meg Harangi Csabára hivatkozni abszolúte ballépés.

2012.04.27. 04:09

SZerintem 5 fokos vízben nem mozog a csonti :).

2012.04.21. 09:07 Szili Miki

Mert szerinted mi?
Nagy bordás kosár,rövid előke.. Ezt általában igy hivják. Nem csak a töltőszerszámmal töltött kosarat mondják method-nak.

2012.04.21. 08:29

Hal(i)!
A kepen lathato szerelek mitol method szerelek?
Udv,T.


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV