Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2012. május 21.Partközeli peca

Hozzászólások (2 db)

A Harsányi Horgásztavat szinte minden horgász jól ismeri. Híres a szépségéről, a kiváló halállományáról, az itt megrendezett versenyekről. A tavalyi évben – többek között - itt rendezték meg az I. Tubertini Feeder Kupát is. Aki sűrűn jár ide horgászni, az már megszokhatta, hogy a nagy pontyokat messze a parttól, 90-100 méterre kell keresni. Én viszont a parttól csupán kb. 40 méterre horgásztam.

Partközeli peca
Az április a megszokott formáját hozta. Ilyenkor egy nap alatt fázunk, melegünk van, frontok jönnek, frontok mennek, hol esik, hol nem. A halak is valahogy így élhetik meg ezt az időszakot. Felhívtam az öcsémet, van-e kedve eljönni velem Harsányba. Gondoltam csapunk egy könnyed napot. Nem pecázott még itt, ezért örömmel elfogadta a meghívást. Hozzátette: ő nem akar most pecázni, még telelnek a cuccai, de eljön segíteni nekem, kíváncsi a tóra. Azt tudni kell az öcsémről, hogy pontyhorgász és nagy zsivány, lesz még abban „kanyar", hogy Ő nem pecázik. Odaértünk reggel olyan 6-7 óra körül. Elkezdtünk kipakolni.


A keresztgáton ültem le

Tavasszal itt érdemes próbálkozni, sekélyebb a víz, egyenletesebben melegszik fel. Első ízben beáztattam a TTX-et. Amíg ázott, bekeverem a száraz összetevőket.


Ázik a kukoricapogácsa

A keverékem
  • 1 kg Maros Mix XXL
  • 1 kg Maros Mix ECO Hidegvízi Keszeg
  • 20 ml-es Maros Mix ECO aroma Eper
  • 250g Series World Champion poraroma XXL Dévér
  • 1 kg Löszös agyag
  • 0,3l forrázott csonti
  • 0,5 kg TTX + 1,5 l víz

Többféle kaját vittem magammal

Elkészítés: fél kg TTX-et beáztattam 1,5 liter vízzel és 20 ml eper ízű folyékonyaromával. Összekevertem a 2 kg etetőanyagot, az XXL nagyon jó alap, a hidegvízi keszeg pedig jelzi, hogy keszegre szeretnék majd horgászni, sötét színével pedig még a hideg vízhez alkalmazkodik a keverék. Ezután hozzá adtam a felázott TTX-et.


Keverés szárazon


Jön a TTX
Végül rátöröm az 1 kg löszös agyagot

A löszös agyagról fontos tudni, hogy világosbarna színű, amely fokozatos oldódással felhősít is, közepesen tapad. A földet szárazon rostáltam rá az etetőre..


Ezután adtam hozzá a 3 dl forrázott csontit

A forrázott csonti szolgált a halak helyben tartására, ha már az etetésre érkeztek. A keveréket kettéosztottam, az egyik feléből egykezes gombócokat készítettem, amelyeket csúzlival lőttem a markerúszó mellé. A másik feléhez - hogy kosárban lévő keverék aromásabb legyen -, az alap bázistól, poraromát kevertem. Mivel sem szúnyoglárvát, sem gilisztát nem tudtam beszerezni, a csonti maradt, mint horog csali, azt viszont minden dobásnál a Maros Mix tutti-frutti ízű folyékony dipjébe mártottam.


A markerem helye


A csali és a dipek

Az alapozás után a zsinórt kiakasztottam az orsó klipszébe. A horgászat a parttól alig 40 méterre történt, egy 3,60 méter hosszú medium feederel.  A szerelékről: a 18-as főzsinóron csúszó gubancgátló csövön egy kisméretű cseppkosár kapott helyet, ezután egy gumiütköző egy forgó és az előke a horoggal. Az előke vastagsága 14-es, a horog 16-os volt.


Lássuk milyen lesz a mai napEzek szerint jó, erre nem kellett sokat várniNem kapitális példány
...


...de kezdetnek a legjobb


Elhoztam a szákomat arra az esetre, ha sikerül pár halat fognom. Az ügyeletes halőr kéréseit betartva nem sokáig gyötörtem őket a szákban. Pár darab megfogása után már nem gyűjtögettem őket tovább.

Délutánig fogtam kisebb dévéreket, nagyobbakat, az etetés széléről fogtam pontyot is.
Fotózás után mentek is vissza a vízbe

Ezzel akár véget is érhetett volna a nap, szép időnk volt, még azt is mondhatom, hogy pörgős peca volt. De itt nincs vége, ugyanis itt volt Erik, az öcsém, neki lehet köszönni a képeket. Mentségére szóljon, nem fotós...én sem vagyok az. Miközben boldogan üldögéltem a ládán, Ő csak nem tudott megbékélni a tudattal, hogy 60-70 méterre mutatják magukat a pontyok, Ő pedig ne tegyen semmit. Engem annyira lefoglal ilyenkor a peca, hogy észre sem vettem a botzsákomból elővett pontyozó feederbotot. Volt nálam még egy kiló methodpellet mix etetőanyag, szépen bekeverte, már csak arra lettem figyelmes, hogy elkezdett etetőkosárral etetni.

Kihívás elfogadva, te próbáld meg bent én pedig rápróbálok az etetésre. Felkötöttem egy 12-es horgot tettem rá egy ujjal szétlapított csemegekukoricát, két szem csontit, és ment minden a dipbe. Ki ne csábulna el, ha a keszegek mellett pontyokat is foghat. Valahogy megéreztem, hogy ez fog történni, ezért váltottam két botra jegyet.


Ki gondolta volna...„nem akar most pecázni, még telelnek a cuccai, de eljön segíteni nekem" - érdekes

Szép egyforma pontyok jöttek, a súlyuk, olyan 1,5-2 kg lehetett.


Ahogy jöttek úgy mentek is visszaA kis tükrös


A nap utolsó pontya

Lassan esteledett, elkezdtem pakolni, elfáradtam, mert a felerősödő szél teljesen átfújt. Erik még fogott pár kisebb dévért, amíg én pakoltam.

Összefoglalva
Harsány, keresztgát, partközeli peca. Az etetőanyag teljesen jól működött, az édes dipbe mártott csonti nyerő volt a mai napon. A keszegek gyönyörű szép dorozsmások voltak. Eleve úgy indultam neki a napnak, hogy bízom a kajában, a helyben, magamban, ez elengedhetetlen a sikeres horgászathoz!
Kedves Olvasóim! Mindenkinek sikeres horgászatot kívánok!

írta: Vaskó Gergely
fotók: Vaskó Erik Dávid

Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2013.02.24. 13:32 Vaskó Gergely

Szia! Hol laksz Laci?:)

2013.01.30. 16:31

szia létszives tanics meg hrgászni 13 éves vagyok.


Kapcsolódó írások


További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV